W pomieszczeniu przy stołach siedzą ludzie widziani od tyłu. Są to uczestnicy warsztatów serowarskich. Na dalszym planie widać prowadzącego.

„Nowoczesne rozwiązania w przetwórstwie żywności”- warsztaty serowarskie

Przetwórstwo żywności na niewielką skalę zyskuje coraz większą rzeszę zainteresowanych zarówno od strony producentów jak i tych od strony konsumentów. Żywność produkowana przydomowo sprzedawana w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) czy też działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej (MOL) z całą pewnością cechuje się wyższymi walorami smakowymi oraz lepszym składem od produkcji masowej.

Zbliżenie na wymieniany uścisk dłoni.

Działanie „Współpraca” – nabór wniosków od 30 kwietnia do 15 czerwca

W ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich (PROW) 2014-2020 zostało wdrożone działanie M16 „Współpraca”. Dotychczas przeprowadzono pięć naborów wniosków o przyznanie pomocy w dwóch kategoriach.

Las. Wśród drzew znajduje się woda opadowa w zbiorniku melioracyjnym. Dookoła niej gęsto rośnie zieleń.

Lokalne gospodarowanie wodą na obszarach wiejskich

Postępujące zmiany klimatu stają się coraz bardziej uciążliwym zjawiskiem. Brak opadów przyczyniający się do występowania suszy oraz często występujący silny wiatr potęgują występowanie zjawiska erozji, czyli procesu niszczenia wierzchniej warstwy gleby. Dlatego tak ważne jest gospodarowanie wodą, w szczególności w wymiarze lokalnym.

Zbliżenie na taflę wody. Wpada do niej kropla, tworząc kręgi na powierzchni.

Lokalne Partnerstwa do spraw Wody – podsumowanie pierwszego kwartału 2022 roku

W ramach inicjatywy powołania Lokalnych Partnerstw do spraw Wody (LPW) Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu zorganizował w bieżącym roku 31 spotkań online we wszystkich powiatach województwa wielkopolskiego, w których uczestniczyło łącznie 512 osób.

Zbliżenie na zielone źdźbła trawy.

Europejskie warsztaty dotyczące rolnictwa ekologicznego

Europejskie Partnerstwo Innowacyjne na rzecz Wydajnego i Zrównoważonego Rolnictwa (EIP-AGRI) organizuje warsztaty pod nazwą „Przejście na rolnictwo ekologiczne: innowacyjne podejścia i wyzwania”, które odbędą się w dniach 22-23 czerwca 2022 roku we Florencji, Włochy. Zgłoszenia trwają do 11 kwietnia.

Słoneczny dzień. Kilka paneli fotowoltaicznych stoi na trawie. W tle widać drzewa.

Innowacyjne rozwiązania w zakresie odnawialnych źródeł energii

Odnawialne Źródła Energii zyskują coraz większą rzeszę zainteresowanych. Do zalet korzystania z zielonej energii możemy zaliczyć korzystny wpływ na środowisko, obniżenie rachunków za prąd lub wodę oraz niezależność od dużych dostawców. Decydując się na zainstalowanie w swoim gospodarstwie paneli fotowoltaicznych, pomp ciepła, turbin wiatrowych oraz biogazowni inwestujemy w przyszłość stając się gospodarstwem energooszczędnym oraz proekologicznym, na co tak mocno w obecnych czasach stawiany jest nacisk.

W zagrodzie znajdują się krowy mleczne. Widać ich wystawione głowy przez barierkę, jedzące zieloną paszę.

Cykl szkoleń pod nazwą „Akademia żywienia krów mlecznych – wyzwania współczesnego producenta mleka”

Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) organizuje bezpłatny cykl szkoleń pod nazwą „Akademia żywienia krów mlecznych – wyzwania współczesnego producenta mleka”.