- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Premiowanie Źrebiąt Związku Hodowców Koni Wielkopolskich – nagrody dla najlepszych klaczek i ogierków
W niedzielę, 30 lipca w Sielinku na terenie Centrum Wystawienniczego Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego odbyło się wydarzenie „Premiowanie Źrebiąt Związku Hodowców Koni Wielkopolskich". Organizatorami byli Związek Hodowców Koni Wielkopolskich: Koło Powiatowe w Nowym Tomyślu, Koło Powiatowe w Grodzisku Wielkopolskim i Koło Powiatowe w Kościanie oraz WODR w Poznaniu.
- WODR Poznań
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Polska wołowina 2022
Zakończyły się ramy czasowe strategii „Polska wołowina 2022”, która opisuje kluczowe wyzwania dla branży wołowej. Konieczne jest przygotowanie nowej strategii...
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Premiowanie Źrebiąt Związku Hodowców Koni Wielkopolskich – ocena koni w Sielinku
W niedzielę, 30 lipca zapraszamy do Sielinka na wydarzenie „Premiowanie Źrebiąt Związku Hodowców Koni Wielkopolskich”. Zgłoszenia hodowców przyjmujemy do 20 lipca.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Stres cieplny u bydła latem? Nie u zwierząt podczas IV Regionalnej Wystawy Zwierząt Hodowlanych w Sielinku!
Podczas słonecznych i upalnych IV Krajowych Dni Pola w Sielinku, zwierzęta w strefie IV Regionalnej Wystawy Zwierząt Hodowlanych miały się bardzo dobrze. Zadbaliśmy o odpowiednie warunki klimatyczne i wentylację w halach.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Polska jako obszar wolny od zakażenia wirusem choroby Aujeszkyego u świń
Od 5 czerwca 2023 roku terytorium Polski jest oficjalnie uznane przez Komisję Europejską za obszar wolny od zakażenia wirusem choroby Aujeszkyego u świń (ADV). Jest to najwyższy status zdrowotny, jaki może zostać przyznany państwu członkowskiemu w odniesieniu do tej choroby.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Zasady bezpieczeństwa w pracy przy koniach
Fizyczna praca w sektorze rolniczym niesie ze sobą podwyższone ryzyko kontuzji oraz poważnego uszczerbku na zdrowiu. Z jednej strony jest ona ściśle powiązana z koniecznością obsługi maszyn rolniczych (przeważającej w ukierunkowanych na produkcję roślinną gospodarstwach) zaś z drugiej (w przypadku gospodarstw specjalizujących się w produkcji zwierzęcej) rolnik dodatkowo każdego dnia musi zmagać się z profesjonalną obsługą poszczególnych gatunków zwierząt.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Bioasekuracja w gospodarstwie rolnym w kontekście występowania wysoce zjadliwej grypy ptaków
Ptasia grypa to choroba wywołana przez wirus, który głównie atakuje ptaki, ale może być również niebezpieczny dla ludzi. W przypadku hodowli drobiu, zapobieganie i kontrolowanie tej choroby jest niezwykle ważne, zarówno dla zdrowia ptaków, jak i dla zdrowia ludzi, którzy mogą mieć kontakt z zarażonymi ptakami lub ich produktami.
- Norbert Kowalski
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Żywienie bydła opasowego
Jednym z najważniejszych elementów technologii chowu bydła opasowego jest żywienie. Jest to czynnik, który w znacznej mierze decyduje o efektywności i kosztach produkcji w gospodarstwach utrzymujących bydło opasowe. Nowoczesne żywienie bydła opasowego powinno opierać się na prawidłowo zbilansowanych i dostosowanych do zmieniającego się zapotrzebowania zwierząt dawkach pokarmowych.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Żywienie cieląt rasy mlecznej i mięsnej
Najważniejszą sprawą w chowie bydła jest odchów cieląt, który stwarza podstawy do tego, aby przyszła krowa miała dużą wydajność mleczną bez uszczerbku na jej zdrowiu. Dobra sprawność fizyczna ma znaczący wpływ na zdrowie, długowieczność, płodność czy łatwość porodów.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Higiena doju bydła
Udój bydła to bardzo skomplikowany proces. Składa się na niego wiele czynników, które wpływają na jakość ostateczną surowca, jakim jest mleko. Podstawowymi czynnikami wpływającymi na jakość mleka to przede wszystkich higiena doju i dobrostan zwierząt.