Zbliżenie na pyski dwóch krów, które schylają się do paszy.

Nowoczesna produkcja mleka

Od kilku lat obserwujemy gwałtowny rozwój nowoczesnych technologii związanych z odchowaniem bydła mlecznego, pozyskiwania mleka, a nawet metod oceny wartości hodowlanej i produkcyjnej. Umiejętne wykorzystywanie tych narzędzi obecnie pozwala nie tylko na znaczne usprawnienie procesu produkcji, ale pozwala na podejmowanie ważnych decyzji hodowlanych i strategicznych dla firmy.

W boksie znajdują się młode krowy o białym i brązowym umaszczeniu.

Chów bydła mięsnego - dobrostan zwierząt i zasady bezpieczeństwa

Bezpieczna i troskliwa obsługa zwierząt to niewątpliwie podstawowa umiejętność każdego rolnika. Selekcja zwierząt polegająca na doborze do rozrodu sztuk o łagodnym usposobieniu nie wystarczy, aby zapewnić sobie bezpieczeństwo przy ich obsłudze. Łatwość obsługi zależy głównie od ilości czasu spędzanego ze zwierzęciem.

Zbliżenie na pszczołę siedzącą na liściu.

Produkty pszczele – właściwości i zastosowanie

Produkty pszczele to nie tylko wszystkim znany miód. Oprócz tego słodkiego przysmaku, pszczoły wytwarzają również pyłek, pierzgę, mleczko, propolis oraz jad. Warto przyjrzeć się tym produktom, ponieważ mają one wiele cennych właściwości i pozytywnie wpływają na organizm człowieka.

Dzik w lesie. Widać go od boku, przed nim znajduje się konar z mchem.

Afrykański pomór świń w powiecie poznańskim

W związku z informacją o stwierdzeniu ogniska afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dzika na terenie miasta Poznania informujemy, że w powiecie poznańskim ustanowiono obowiązujące strefy - niebieską i różową.

Wnętrze hali. Stado świń stoi na podłodze.

Afrykański pomór świń - ASF

Afrykański pomór świń (African Swine Fever - ASF) to błyskawicznie rozprzestrzeniająca się zakaźna choroba wirusowa świń domowych, świniodzików oraz dzików. W przypadku wystąpienia choroby w stadzie dochodzi do znacznych spadków w produkcji: infekcja przebiega powoli i obejmuje duży odsetek zwierząt w stadzie, a śmiertelność zwierząt sięga nawet 100 procent.

Wnętrze hali. Krowy stoją obok siebie i jedzą paszę (zieloną trawę).

Dodatki paszowe - pozytywny wpływ na zdrowie zwierząt i smak paszy

W paszach przeznaczonych do żywienia zwierząt bilansujemy składniki niezbędne do życia i zdrowia: białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy i minerały. Elementy te nie są jednak jedynymi składnikami pasz. Bardzo liczną i różnorodną zarówno pod względem działania, jak i pochodzenia grupą są dodatki paszowe. Są to składniki, które nie są niezbędne do życia zwierząt, ale ich zastosowanie w paszach wpływa pozytywnie na zdrowie zwierzęcia, pobranie paszy, jej smakowitość, strawność, strukturę fizyczną, okres przydatności czy chociażby zapach.

Wnętrze hali. Na podłodze wyłożonej sianem stoją świnie.

Ognisko wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dzika w Poznaniu

Na terenie Poznania zostało stwierdzone ognisko wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF). W związku z tym przekazujemy najważniejsze informacje od Powiatowego Inspektora Weterynarii.