Produkcja zwierzęca
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Zmiany w zasadach rejestrowania i oznakowania zwierząt
Nowa ustawa o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt wchodzi w życie 6 stycznia 2023 roku. Zmiany spowodowane wprowadzeniem tych przepisów dotyczą przede wszystkim katalogu gatunków objętych obowiązkiem ewidencjonowania, zasad i terminów dokonywania zgłoszeń, a także wyboru środków identyfikacji. Oprócz tego paszporty bydła będą służyć dokumentowaniu wyłącznie przemieszczeń zagranicznych, a podstawową drogą informowania o zdarzeniach ma się stać aplikacja IRZplus.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Dobrostan zwierząt gospodarskich pod kątem termicznym
W okresie jesienno-zimowym kwestia zapewnienia zwierzętom odpowiedniego komfortu termicznego stanowi szczególne wyzwanie. Zbagatelizowanie aspektów związanych ze zdolnością walki z niskimi temperaturami może wpłynąć na obniżenie wydajności mlecznej lub mięsnej zwierząt bądź doprowadzić do występowania chorób, które mogą wyłączyć zwierzęta na pewien czas z pracy. To zaś w znacznym stopniu negatywnie wpłynie na sytuację ekonomiczną rolnika.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Parametry mikroklimatu w oborze
Mikroklimat w ujęciu zoohigienicznym jest całokształtem fizycznych i chemicznych właściwości powietrza w budynkach inwentarskich, zasiedlonych przez zwierzęta. Wszystkie części składowe mikroklimatu wywierają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, produkcyjność oraz zachowanie dobrego stanu zdrowia zwierząt.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Nowe technologie w produkcji zwierzęcej
Produkcja zwierzęca jest istotną częścią rolnictwa. Chów i hodowla zwierząt pozwalają rolnikom i hodowcom na wyprodukowanie żywca, mleka i jaj w bardzo dobrej jakości, z których zakłady mięsne, przetwórcze oraz mleczarnie produkują zdrową i smaczną żywność. Coraz większą rolę w produkcji odgrywają nowe technologie, które wyznaczają standardy.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Przydomowy chów drobiu
Rolnictwo w Polsce ze względu na warunki środowiskowe, geograficzne i społeczne jest szczególnie predysponowane do podjęcia i rozwinięcia produkcji zwierzęcej, w tym przydomowego chowu drobiu.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Ekologiczna produkcja zwierzęca
Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi jest bardzo wymagająca i ściśle powiązana z dostępem do ziemi. Decydując się na taką produkcję należy spełnić kilka podstawowych warunków, takich jak: dobór ras i obsada zwierząt, utrzymanie, żywienie, higiena i profilaktyka.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Wpływ genetyki na opłacalność produkcji zwierzęcej
Już tysiące lat temu zauważono, że na ogół potomstwo po wysoko wydajnych rodzicach charakteryzuje się wyższą wydajnością. Obecnie istnieje możliwość genotypowania zwierząt, czyli technologia, która pozwala szacować tak zwaną genomową wartość hodowlaną. A to z kolei często przekłada się na opłacalność produkcji.