Obora, kojec z bydłem. Przed nim stoi gospodarz, Norbert Sieczka, ubrany w roboczy strój.

„Rolnik musi być ekonomistą”. Produkcja bydła mięsnego w gospodarstwie Norberta Sieczki

Kawnice-Kolonia, wieś pod Koninem. To tutaj znajduje się gospodarstwo pana Norberta Sieczki, specjalizujące się w produkcji bydła mięsnego. Sam handel to jednak tylko część przedsiębiorczości gospodarza, który założył grupę producencką, inwestuje w ziemię, a jego obora stanowi przykład dla innych rolników. Nic więc dziwnego, że gospodarstwo zostało włączone do Sieci Gospodarstw Demonstracyjnych Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.

Zbliżenie na pysk małej kozy o czarno-białym umaszczeniu.

Ewidencja zwierząt gospodarskich w systemie Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt

Identyfikacja i rejestracja zwierząt stanowi bardzo ważny element organizacji produkcji oraz nadzoru sanitarnego w gospodarstwach rolnych. Walka ze wzrastająca liczbą zachorowań i rozprzestrzenianiem się chorób wśród zwierząt w ostatnich latach udowodniły, że skuteczna i szybka metoda istnieje jedynie przy prawidłowym oznakowaniu. Wpis do centralnego rejestru daje możliwość sprawdzenia pochodzenia i miejsc pobytu zwierzęcia, co w sytuacji zagrożenia może okazać się kluczową informacją.

Trzy młode cielęta stoją na sianie w kojcu. Na sianie leży jeszcze jedno cielę.

Robot udojowy wielkim ułatwieniem w gospodarstwie z bydłem mlecznym

W swoim gospodarstwie posiada około 300 sztuk bydła, w tym 120 krów dojnych. W ciągu kilkunastu lat udało mu się zwiększyć dzienny udój o ponad 2000 litrów przy prawie takiej samej liczbie krów. Do tego gospodarstwo Sławomira Adamczyka w Szlachcinie jest jedynym w powiecie, w którym znajduje się robot udojowy, a gospodarz od długiego czasu współpracuje z Wielkopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Poznaniu należąc do Sieci Gospodarstw Demonstracyjnych.

Na wybiegu stoją byki, które biorą udział w konkursie. Od strony pyska trzymane są przez swoich właścicieli, a z drugiej strony znajduje się sędzia zawodów.

Szeroki zad, pysk czy „rynienka” na kręgosłupie. Jak oceniane jest bydło?

Wycena bydła mięsnego oraz wybór superczempiona jest nieodłącznym elementem targów rolniczych w Sielinku. Jednak, jakie cechy są brane pod uwagę przez sędziów przy wycenie, kiedy hodowcy powinni zaczynać przygotowania bydła i czy już po narodzinach można ocenić czy dane ciele będzie czempionem?