Produkcja zwierzęca
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Robot udojowy wielkim ułatwieniem w gospodarstwie z bydłem mlecznym
W swoim gospodarstwie posiada około 300 sztuk bydła, w tym 120 krów dojnych. W ciągu kilkunastu lat udało mu się zwiększyć dzienny udój o ponad 2000 litrów przy prawie takiej samej liczbie krów. Do tego gospodarstwo Sławomira Adamczyka w Szlachcinie jest jedynym w powiecie, w którym znajduje się robot udojowy, a gospodarz od długiego czasu współpracuje z Wielkopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Poznaniu należąc do Sieci Gospodarstw Demonstracyjnych.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Szeroki zad, pysk czy „rynienka” na kręgosłupie. Jak oceniane jest bydło?
Wycena bydła mięsnego oraz wybór superczempiona jest nieodłącznym elementem targów rolniczych w Sielinku. Jednak, jakie cechy są brane pod uwagę przez sędziów przy wycenie, kiedy hodowcy powinni zaczynać przygotowania bydła i czy już po narodzinach można ocenić czy dane ciele będzie czempionem?