• Aktualności
    • Baza szkoleniowo-noclegowa
    • Usługi
    • Reklama
    • Oferty pracy
    • Wydawnictwa
    • Miód z naszej pasieki
    • Kalendarz 2025
    • Targi i wystawy
    • Inne wydarzenia
    • Szkolenia WODR
    • Konkursy
    • Historia doradztwa
    • Ekonomika
    • Pomoc krajowa i unijna
    • Produkcja roślinna
    • Produkcja zwierzęca
    • Rozwój obszarów wiejskich
    • Środowisko
    • Sieć gospodarstw demonstracyjnych
    • Lustracja Polowa 2023/2024
    • eDWIN
    • KUD-PS
    • PS WPR 2023-2027
    • PS WPR szkolenia
    • AgroInsect
    • Zdrowa Pszczoła
    • Rodzime Konie
    • KUD
    • KSOW
    • Erasmus
    • Transfer wiedzy i działalność informacyjna
    • AI4EOSC
    • SmartAgriHubs
    • Datamite
    • OpenAgri
    • Zadania finansowane z budżetu państwa
    • agrifoodTEF
    • FAIRshare
    • ScaleAgData
    • O KSOW+
    • Aktualności z KSOW+
    • O SIR
    • Pracownicy SIR
    • Działanie „Współpraca” - Interwencja 13.5
    • Aktualności z SIR
    • Publikacje i filmy
    • LPW
  • Poradnik Gospodarski
  • ePSU
    • Centrala
    • Dyrekcja
    • Specjaliści branżowi
    • Doradcy w powiatach
    • Zespoły doradcze w powiatach
    • Ochrona danych osobowych
    • Sygnaliści - zgłoszenie wewnętrzne
    • Standardy ochrony małoletnich
    • Media
    • Wydawnictwa
    • Baza szkoleniowo-noclegowa
    • Deklaracja dostepności
  1. Aktualności
  2. Doradztwo

Produkcja zwierzęca

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja zwierzęca
13 kwietnia 2022
13 kwietnia 2022
Poprawiono: 13 kwietnia 2022
W boksie znajdują się młode krowy o białym i brązowym umaszczeniu.

Chów bydła mięsnego - dobrostan zwierząt i zasady bezpieczeństwa

Bezpieczna i troskliwa obsługa zwierząt to niewątpliwie podstawowa umiejętność każdego rolnika. Selekcja zwierząt polegająca na doborze do rozrodu sztuk o łagodnym usposobieniu nie wystarczy, aby zapewnić sobie bezpieczeństwo przy ich obsłudze. Łatwość obsługi zależy głównie od ilości czasu spędzanego ze zwierzęciem.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja zwierzęca
6 kwietnia 2022
6 kwietnia 2022
Poprawiono: 20 maja 2022
Zbliżenie na pszczołę siedzącą na liściu.

Produkty pszczele – właściwości i zastosowanie

Produkty pszczele to nie tylko wszystkim znany miód. Oprócz tego słodkiego przysmaku, pszczoły wytwarzają również pyłek, pierzgę, mleczko, propolis oraz jad. Warto przyjrzeć się tym produktom, ponieważ mają one wiele cennych właściwości i pozytywnie wpływają na organizm człowieka.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja zwierzęca
24 marca 2022
24 marca 2022
Poprawiono: 24 marca 2022
Dzik w lesie. Widać go od boku, przed nim znajduje się konar z mchem.

Afrykański pomór świń w powiecie poznańskim

W związku z informacją o stwierdzeniu ogniska afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dzika na terenie miasta Poznania informujemy, że w powiecie poznańskim ustanowiono obowiązujące strefy - niebieską i różową.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Norbert Kowalski
Kategoria: Produkcja zwierzęca
18 marca 2022
18 marca 2022
Poprawiono: 18 marca 2022
Wnętrze hali. Stado świń stoi na podłodze.

Afrykański pomór świń - ASF

Afrykański pomór świń (African Swine Fever - ASF) to błyskawicznie rozprzestrzeniająca się zakaźna choroba wirusowa świń domowych, świniodzików oraz dzików. W przypadku wystąpienia choroby w stadzie dochodzi do znacznych spadków w produkcji: infekcja przebiega powoli i obejmuje duży odsetek zwierząt w stadzie, a śmiertelność zwierząt sięga nawet 100 procent.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Norbert Kowalski
Kategoria: Produkcja zwierzęca
17 marca 2022
17 marca 2022
Poprawiono: 17 marca 2022
Wnętrze hali. Krowy stoją obok siebie i jedzą paszę (zieloną trawę).

Dodatki paszowe - pozytywny wpływ na zdrowie zwierząt i smak paszy

W paszach przeznaczonych do żywienia zwierząt bilansujemy składniki niezbędne do życia i zdrowia: białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy i minerały. Elementy te nie są jednak jedynymi składnikami pasz. Bardzo liczną i różnorodną zarówno pod względem działania, jak i pochodzenia grupą są dodatki paszowe. Są to składniki, które nie są niezbędne do życia zwierząt, ale ich zastosowanie w paszach wpływa pozytywnie na zdrowie zwierzęcia, pobranie paszy, jej smakowitość, strawność, strukturę fizyczną, okres przydatności czy chociażby zapach.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Norbert Kowalski
Kategoria: Produkcja zwierzęca
14 marca 2022
14 marca 2022
Poprawiono: 14 marca 2022
Wnętrze hali. Na podłodze wyłożonej sianem stoją świnie.

Ognisko wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dzika w Poznaniu

Na terenie Poznania zostało stwierdzone ognisko wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF). W związku z tym przekazujemy najważniejsze informacje od Powiatowego Inspektora Weterynarii.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja zwierzęca
10 marca 2022
10 marca 2022
Poprawiono: 10 marca 2022
W kojcu w oborze znajdują się trzy brązowe cielęta. Dwa stoją zwrócone przodem do siebie, a jedno leży.

Czy korekcja racic u bydła jest ważna?

Początek wiosny to czas dla hodowców bydła na dokładne sprawdzenie stanu zwierząt przed wypuszczeniem ich na pastwisko. Jednym z elementów pielęgnacji jest korekcja racic, a niedbałość w tym przypadku może prowadzić do poważnych schorzeń i zmniejszonej wydajności.

Więcej…

Strona 9 z 11

  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

WODR

  • Centrala
  • Dyrekcja
  • Specjaliści branżowi
  • Zespoły doradcze w powiatach
  • Media
  • Ochrona danych osobowych
  • Sygnaliści - zgłoszenie wewnętrzne
  • Biuletyn Informacji Publicznej
  • Deklaracja dostepności

Doradztwo

  • Historia doradztwa
  • Produkcja roślinna
  • Produkcja zwierzęca
  • Środowisko
  • Ekonomika
  • Pomoc krajowa i unijna
  • Rozwój Obszarów Wiejskich
  • Sieć Gospodarstw demonstracyjnych

Nasza oferta

  • Baza szkoleniowo-noclegowa
  • Usługi
  • Reklama
  • Wydawnictwa
  • Oferty pracy

Projekty

  • Zadania finansowane z budżetu państwa
  • eDWIN
  • Rodzime Konie
  • Zdrowa Pszczoła
  • AgroInsect
  • SmartAgriHubs
  • OpenAgri
  • KUD
  • Transfer wiedzy i działalność informacyjna
  • Inteligentna edukacja
© 2025 Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu