• Aktualności
    • Baza szkoleniowo-noclegowa
    • Usługi
    • Reklama
    • Oferty pracy
    • Wydawnictwa
    • Miód z naszej pasieki
    • Kalendarz 2025
    • Targi i wystawy
    • Inne wydarzenia
    • Szkolenia WODR
    • Konkursy
    • Historia doradztwa
    • Ekonomika
    • Pomoc krajowa i unijna
    • Produkcja roślinna
    • Produkcja zwierzęca
    • Rozwój obszarów wiejskich
    • Środowisko
    • Sieć gospodarstw demonstracyjnych
    • Lustracja Polowa 2023/2024
    • eDWIN
    • KUD-PS
    • PS WPR 2023-2027
    • PS WPR szkolenia
    • AgroInsect
    • Zdrowa Pszczoła
    • Rodzime Konie
    • KUD
    • KSOW
    • Erasmus
    • Transfer wiedzy i działalność informacyjna
    • AI4EOSC
    • SmartAgriHubs
    • Datamite
    • OpenAgri
    • Zadania finansowane z budżetu państwa
    • agrifoodTEF
    • FAIRshare
    • ScaleAgData
    • O KSOW+
    • Aktualności z KSOW+
    • O SIR
    • Pracownicy SIR
    • Działanie „Współpraca” - Interwencja 13.5
    • Aktualności z SIR
    • Publikacje i filmy
    • LPW
  • Poradnik Gospodarski
  • ePSU
    • Centrala
    • Dyrekcja
    • Specjaliści branżowi
    • Doradcy w powiatach
    • Zespoły doradcze w powiatach
    • Ochrona danych osobowych
    • Sygnaliści - zgłoszenie wewnętrzne
    • Standardy ochrony małoletnich
    • Media
    • Wydawnictwa
    • Baza szkoleniowo-noclegowa
    • Deklaracja dostepności
  1. Aktualności
  2. Doradztwo

Produkcja zwierzęca

Szczegóły
Autor: Maciej Zimnicki
Kategoria: Produkcja zwierzęca
12 grudnia 2024
12 grudnia 2024
Poprawiono: 12 grudnia 2024
Młode byczki rasy polskiej czerwonej na pastwisku

W Radwankach krowy żyją, jak chcą

Eko-Ranczo to gospodarstwo ekologiczne znajdujące się w gminie Margonin nieopodal Chodzieży. Na 27 hektarach łąk prowadzona jest miedzy innymi hodowla zachowawcza polskiej krowy czerwonej, której efekty przyciągają wielu hodowców zainteresowanych produkcją zdrowej i wyjątkowo smacznej żywności. Spotkania i prezentacje specjalnie dla nich przygotowuje Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Maciej Zimnicki
Kategoria: Produkcja zwierzęca
11 grudnia 2024
11 grudnia 2024
Poprawiono: 11 grudnia 2024
Krowy rasy mięsnej patrzą w obiektyw

Drugie ognisko choroby niebieskiego języka w Polsce

Główny Lekarz Weterynarii poinformował o stwierdzeniu na terytorium Polski drugiego ogniska choroby niebieskiego języka, serotyp 3 (BTV-3). Ognisko BT zostało stwierdzone 5 grudnia 2024 roku w gospodarstwie utrzymującym bydło mleczne w powiecie pyrzyckim, w województwie zachodniopomorskim.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja zwierzęca
28 listopada 2024
28 listopada 2024
Poprawiono: 28 listopada 2024
Trzy krowy patrzą na wprost, pod spodem napis uwaga! zagrożenie chorobowe. Grafika wygenerowana przez ai.

Komunikat dotyczący pierwszego ogniska choroby niebieskiego języka (BT) na terenie Polski

22 listopada 2024 roku Główny Lekarz Weterynarii poinformował o stwierdzeniu na terytorium Polski pierwszego ogniska choroby niebieskiego języka, serotyp 3 (BTV-3). Ognisko BT zostało stwierdzone w gospodarstwie utrzymującym bydło mięsne w powiecie wołowskim, województwo dolnośląskie.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Maciej Zimnicki
Kategoria: Produkcja zwierzęca
20 listopada 2024
20 listopada 2024
Poprawiono: 20 listopada 2024
Krowa rasy polskiej czerwona na pastwisku

BTV przeżuwaczy może dotrzeć wkrótce do Polski

Jedną z chorób, której ogniska pojawiają się na nowo w ostatnich dwóch latach w Europie jest Bluetongue virus – BTV, czyli choroba niebieskiego języka. Borykają się z nią już miedzy innymi hodowcy Francji, Grecji, czy Niemiec.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Maciej Zimnicki
Kategoria: Produkcja zwierzęca
19 listopada 2024
19 listopada 2024
Poprawiono: 19 listopada 2024
Krowy jedzą paszę w oborze

Przeciwdziałanie antybiotykoodporności u bydła mlecznego

Antybiotyki są niezbędne w leczeniu infekcji bakteryjnych u ludzi i zwierząt, dlatego też zachowanie ich skuteczności jest fundamentalna dla zdrowia. Tymczasem Polska zajmuje drugie miejsce w Europie pod względem zużycia w hodowli zwierząt antybiotyków najsilniejszych w leczeniu chorób ludzi.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Maciej Zimnicki
Kategoria: Produkcja zwierzęca
16 października 2024
16 października 2024
Poprawiono: 18 października 2024
Ule w jesiennej scenerii pasieki

Przygotowanie pszczół do zimowli

Rozpoczyna się po ostatnim miodobraniu, czyli dla większości pszczelarzy po odebraniu miodu lipowego.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja zwierzęca
2 września 2024
2 września 2024
Poprawiono: 2 września 2024
Czarny koń je trawę na pastwisku.

Najczęstsze błędy w żywieniu koni

Konie z uwagi na specyficzną budowę przewodu pokarmowego są zwierzętami bardzo wrażliwymi na wszelkie błędy żywieniowe. Dobre intencje ich właścicieli i opiekunów często prowadzą do odwrotnych efektów, powodujących problemy zdrowotne.

Więcej…

Strona 2 z 11

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

WODR

  • Centrala
  • Dyrekcja
  • Specjaliści branżowi
  • Zespoły doradcze w powiatach
  • Media
  • Ochrona danych osobowych
  • Sygnaliści - zgłoszenie wewnętrzne
  • Biuletyn Informacji Publicznej
  • Deklaracja dostepności

Doradztwo

  • Historia doradztwa
  • Produkcja roślinna
  • Produkcja zwierzęca
  • Środowisko
  • Ekonomika
  • Pomoc krajowa i unijna
  • Rozwój Obszarów Wiejskich
  • Sieć Gospodarstw demonstracyjnych

Nasza oferta

  • Baza szkoleniowo-noclegowa
  • Usługi
  • Reklama
  • Wydawnictwa
  • Oferty pracy

Projekty

  • Zadania finansowane z budżetu państwa
  • eDWIN
  • Rodzime Konie
  • Zdrowa Pszczoła
  • AgroInsect
  • SmartAgriHubs
  • OpenAgri
  • KUD
  • Transfer wiedzy i działalność informacyjna
  • Inteligentna edukacja
© 2025 Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu