Doradztwo
- Szczegóły
- Autor: Maciej Zimnicki
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Nowe ogniska choroby niebieskiego języka u przeżuwaczy (BTV)
Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii dotyczący liczby stwierdzonych w Polsce w 2025 roku.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Aspekty prawne uprawy konopi siewnych (włóknistych) w Polsce
Uprawa konopi w Polsce nie podlegała żadnym formalnym ograniczeniom aż do roku 1985 r., kiedy to po raz pierwszy uchwalono ustawę o zapobieganiu narkomanii. Ta pierwsza jej wersja regulowała zasady uprawy konopi, jednak nie wprowadzała granicznej zawartości obecnego w konopiach tetrahydrokanabinolu (THC) oraz umożliwiała uprawę wyłącznie tzw. konopi włóknistych na potrzeby przemysłu włókienniczego.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Potencjał wybranych surowców z krajowych roślin zielarskich jako dodatków do pasz będących alternatywą dla antybiotyków
Około 230 roślin rosnących w Polsce posiada właściwości lecznicze, z czego ponad 60 gatunków uprawia się jako rośliny zielarskie. O właściwościach tych decyduje zawartość substancji biologicznie czynnych, co uwarunkowane jest m.in. zbiorem w optymalnej fazie wzrostu rośliny, warunkami i miejscem pozyskiwania, właściwym wysuszeniem, a także przechowywaniem.
- Szczegóły
- Autor: Maciej Zimnicki
- Kategoria: Ekonomika

Kalkulacje rolnicze produkcji roślinnej oraz zwierzęcej, październik 2025
Przedstawiamy kalkulacje dotyczące produktów roślinnych oraz produkcji zwierzęcej, które obejmują między innymi materiał siewny, rodzaj nawozu, koszty maszyn oraz usługi. Zestawienie dotyczy miesiąca października 2025 roku.
- Szczegóły
- Autor: Maciej Zimnicki
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Żywienie ryb w stawach hodowlanych
Aby osiągnąć wysoką wydajność produkcji ryb, kluczowe znaczenie ma odpowiednie żywienie. Właściwe karmienie ryb nie tylko przyspiesza ich wzrost i poprawia kondycję zdrowotną, ale także wpływa na jakość mięsa, odporność na choroby oraz ekonomikę całego gospodarstwa.
- Szczegóły
- Autor: Maciej Zimnicki
- Kategoria: Rozwój obszarów wiejskich (ROW)

Kwiaty jadalne jako dodatek w kuchni
Kwiaty zdobią ogrody, wnętrza i stoły. Ale oprócz walorów estetycznych, wiele z nich ma także wartość kulinarną i zdrowotną. Coraz częściej pojawiają się w kuchni nowoczesnej i tradycyjnej, w restauracjach oraz domowych ogrodach. Kwiaty jadalne nadają potrawom wyjątkowy wygląd, aromat i smak.
