Logotyp ksowpluswodropis.jpg

Relacja z wyjazdu studyjnego pn. "Ekologiczna uprawa winorośli z enoturystyką w tle"

W dniach 24-25 września 2025 roku odbył się wyjazd studyjny pn. „Ekologiczna uprawa winorośli z enoturystyką w tle” zorganizowany przez Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. Celem wyjazdu było upowszechnienie wiedzy oraz wymiana doświadczeń na temat uprawy winorośli i enoturystyki. Wyjazd studyjny został zrealizowany w ramach Planu operacyjnego KSOW+ na 2025 rok.

Podczas wyjazdu studyjnego grupa doradców i rolników odwiedziła winnice „Dębowe Szepty” w miejscowości Ziemomyśl oraz gospodarstwo ekologiczne „FRYKAS” w Marwicach. W pierwszym dniu uczestnicy mogli zapoznać się z tajnikami uprawy winorośli oraz podziwiać stare dęby znajdujące się na terenie gospodarstwa. Winnicę prowadzą siostry, które są najmłodszymi właścicielkami winnic w Polsce i mają już na swoim koncie pierwsze sukcesy.

Pierwsze winorośle posadzono w 2021 r. na areale 0,3 ha i choć to bardzo młoda winnica już ma na swoim koncie nagrody Brązowy medal dla wina Quercus Rubra w WINOPL - Konkurs Win Polskich w kategorii "Wina czerwone, wytrawne, półwytrawne lub półsłodkie, spokojne” oraz Brązowy medal dla wina Solaris w WINOPL - Konkurs Win Polskich w kategorii "Wina białe, wytrawne, półwytrawne lub półsłodkie, spokojne". W winnicy organizowane są dni otwarte, na których można wypocząć pod starymi dębami, skosztować wspaniałych win, docenić piękno przyrody podziwiając pobliskie jezioro.

Wspaniałe miejsce ma potencjał i charakter, a właścicielki Ola i Magda są bardzo ambitne i nie brak im pomysłów, spełniły swoje marzenia o własnej winnicy, a teraz tylko czekać na kolejne sukcesy.

Następnego dnia uczestnicy odwiedzili gospodarstwo Państwa Edyty i Cezarego Szczupak. Jest to rodzinne ekologiczne gospodarstwo zajmujące się wytwarzaniem serów kozich, owczych i krowich. Produkty są wytwarzane z surowców pozyskanych od własnych zwierząt i wytwarzane własnoręcznie. W gospodarstwie można podziwiać piękne tereny, pastwiska na których utrzymywane są zwierzęta. Państwo Szczupak chętnie przyjmują gości i dzielą się widzą na temat produkcji serów oraz jak w zgodzie z naturą i w warunkach ekologicznych tworzyć i żyć.

Realizacja wyjazdu studyjnego pozwoliła na zapoznanie się z działalnością gospodarstw uprawiających winorośl oraz ułatwiała wymianę wiedzy na temat produkcji win i prowadzenia enoturystyki. Wyjazd studyjny odbył się dzięki finansowaniu ze środków Unii Europejskiej w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027.

Tekst: Ewelina Surma, starszy doradca WODR w w powiecie czarnkowsko-trzcianeckim

Zdjęcie: Freepik