Logotyp ksowpluswodropis.jpg

Relacja z wyjazdu studyjnego Krótkie łańcuchy dostaw w oparciu o lokalną żywność

W dniach 1–3 października 2025 roku odbył się wyjazd studyjny pn. „Krótkie łańcuchy dostaw w oparciu o lokalną żywność”, zorganizowany przez Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu w ramach Planu operacyjnego KSOW+ na rok 2025.

W wydarzeniu uczestniczyli rolnicy oraz doradcy z województwa wielkopolskiego, zainteresowani rozwojem działalności w obszarze produkcji lokalnej żywności, przetwórstwa oraz agroturystyki.

Pierwszy dzień wyjazdu rozpoczął się wizytą w gospodarstwie agroturystycznym „Pod Lipami” w miejscowości Stawisko. Uczestnicy wzięli udział w praktycznych warsztatach kulinarnych, których tematem przewodnim było przygotowywanie tradycyjnych pierogów. Zajęcia prowadzone były w kameralnej, twórczej atmosferze, sprzyjającej wymianie doświadczeń kulinarnych oraz integracji uczestników. Warsztaty umożliwiły poznanie technik ręcznego lepienia pierogów, a także zasad komponowania farszu z lokalnych składników, zgodnie z regionalnymi recepturami.

Drugiego dnia grupa odwiedziła gospodarstwo sadownicze „Owocowy Raj nad Zalewem” w miejscowości Modła Królewska, specjalizujące się w uprawie drzew owocowych oraz przetwórstwie płodów rolnych. Uczestnicy mieli okazję zapoznać się z organizacją pracy w gospodarstwie, technologią produkcji oraz zasadami prowadzenia działalności przetwórczej na poziomie lokalnym. W ramach warsztatów praktycznych przygotowywano przetwory owocowe z wykorzystaniem surowców pochodzących bezpośrednio z sadu. Spotkanie stanowiło inspirację do wdrażania rozwiązań w zakresie krótkich łańcuchów dostaw i lokalnego przetwórstwa.

Trzeci dzień wyjazdu poświęcony był zagadnieniom związanym z produkcją serów w warunkach gospodarstwa rolnego. Uczestnicy odwiedzili serowarnię przyzagrodową, gdzie mieli możliwość obserwacji procesu wytwarzania sera z mleka krowiego pochodzącego z własnego stada. Przedstawiono zasady technologiczne, wymagania sanitarne oraz aspekty organizacyjne prowadzenia tego typu działalności.

Wyjazd był doskonałą okazją do wymiany doświadczeń, zdobycia nowej wiedzy i inspiracji w zakresie prowadzenia i rozwijania działalności rolniczej i agroturystycznej. Uczestnicy wyrazili duże zadowolenie z przebiegu wyjazdu szkoleniowego oraz jego praktycznego charakteru. Wyjazd studyjny odbył się dzięki finansowaniu ze środków Unii Europejskiej w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027.

 

Tekst: Magdalena Śliwińska, WODR