Logotyp ksowpluswodropis.jpg

Relacja z wyjazdu studyjnego "Rozwój rolnictwa ekologicznego i przetwórstwo produktów ekologicznych"

Rolnicy oraz doradcy z województwa wielkopolskiego w dniach 1 - 3 października 2025 roku uczestniczyli w wyjeździe studyjnym do województwa zachodniopomorskiego oraz pomorskiego organizowanym przez Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, w ramach Planu operacyjnego KSOW+ na 2025 rok.

Pierwszego dnia wyjazdu odwiedziliśmy farmę Juchowo. Mieliśmy możliwość wysłuchania ciekawych wykładów dot. między innymi rolnictwa biodynamicznego, tematyki społeczno-psychologiczno-pedagogicznej. Grupa miała możliwość wypieku chałki oraz degustacji produktów pochodzących z gospodarstwa. Istotne jest, że gospodarstwo zajmuje się produkcją żywności ekologicznej. Działa w oparciu o własne uprawy polowe, warzywnicze, uprawy jagodowe a także prowadza ogród ziołowy i prowadzą produkcję na trwałych użytkach zielonych. Na terenie farmy znajduje się przetwórstwo zbożowe, owocowo-warzywne i ziołowe. Zajmują się produkcją mieszanek ziołowych, miodu, surowych warzyw i owoców. W gospodarstwie również pracują nad wyplataniem koszy wiklinowych, wypiekaniem chleba, bułek i ciastek ekologicznych.

Drugiego dnia uczestnicy odwiedzili Ekosferę Kaszubską oraz Lawendową Osadę. Produkty Ekofarmy (mleko i mięso) pochodzą z dwóch gospodarstw ekologicznych: Małkowa i Wyczechowa. Oba gospodarstwa są w pełni przystosowane do uprawy ekologicznej i spełniają wymagania stawiane produkcji żywności ekologicznej. Zwierzęta karmione są paszą ekologiczną, mając równocześnie nieograniczony dostęp do pastwisk, światła słonecznego i świeżego powietrza. Właściciel szczegółowo omówił cały proces produkcji mleka oraz oprowadził po terenie gospodarstwa. Następnie przejechaliśmy do Lawendowej Osady zlokalizowanej w Przywidzu. Przesympatyczni gospodarze oprowadzili nas po lawendowych polach. Opowiedzieli o nowych pomysłach i planach na najbliższe lata. Omówili i pokazali proces destylacji lawendy. Uczestnicy mieli możliwość wykonać jeden z produktów destylacji czyli hydrolat lawendowy.

Ostatniego dnia wyjazdu studyjnego uczestnicy odwiedzili gospodarstwo Pana Jacka Plotty. Gospodarowanie metodami ekologicznymi rozpoczęło się w 2005 roku. Obecnie całe gospodarstwo zajmuje około 140 ha. Zajmuje się uprawą koniczyna na nasiona oraz trawą sudańską z sorgo. Prowadzi produkcję zwierzęca – krowy mamki. Rolnik współpracuje z Pomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego. Należy do Krajowej Sieci Gospodarstw Demonstracyjnych. W gospodarstwie prowadzone są liczne doświadczenia i demonstracje związane z systemem produkcji ekologicznej. W ramach doświadczeń prowadzi się różne uprawy, m.in. we współpracy z Uniwersytetem Technologiczno – Przyrodniczym w Bydgoszczy oraz Uniwersytetem Warmińsko Mazurskim pod opieką naukową prof. Józefa Tyburskiego Doświadczenia obejmują głównie produkcję soi, pszenicy, owsa, łubinu, kukurydzy i rzepaku.

Wyjazd studyjny odbył się dzięki finansowaniu ze środków Unii Europejskiej w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027.

Tekst i zdjęcia: Dominika Jurcz, specjalista ds. rozwoju obszarów wiejskich WODR