Biały królik siedzi na sianie. Za nim widać betonowe ścianki.

Chów królików – podstawowe zasady i warunki utrzymywania

Króliki są najwcześniej udomowionymi zwierzętami spośród zwierząt futerkowych. Wszechstronne kierunki użytkowania oraz niewielkie wymagania sprawiły, że w krótkim czasie króliki zaczęto utrzymywać na całym świecie, we wszystkich warunkach klimatycznych. Najbardziej popularnym celem utrzymywania tych zwierząt, jest pozyskiwanie mięsa o dużych walorach smakowych oraz zdrowotnych.

Na zdjęciu widoczne jest stado spacerujących, szarych gęsi.

Hodowla i chów gęsi

W Polsce najbardziej popularną rasą użytkową gęsi jest gęś biała kołudzka, która wywodzi się bezpośrednio od gęsi białej włoskiej. W publikacji porównano gęsi rodu mięsnego W11 oraz mięsnego W33. Omówiono warunki utrzymania gęsi oraz wymagania żywieniowe.

Pochmurny dzień. Ekipa telewizyjna TVP3 Poznań stoi pośród owiec z kamerą i mikrofonem.

Ranczo Kacperkowo i jedyna biogazownia w powiecie obornickim

W jaki sposób zwierzęta mogą pomóc dzieciom? Czy prowadząc zagrodę ze zwierzętami można uzyskać dofinansowanie? A ponadto dlaczego warto posiadać biogazownię w swoim gospodarstwie? Na te pytania znajdziecie odpowiedź w kolejnym odcinku programu „Poza Miastem”, który powstał z inicjatywy Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, we współpracy z telewizją TVP3 Poznań.

Zbliżenie z góry na pokrzywę rosnącą na ziemi.

Czynniki wpływające na plon i jakość surowca zielarskiego

Zioła są cenione zarówno ze względu na swoje cechy sensoryczne, to jest smak, zapach, możliwość wykorzystania w kuchni, a przede wszystkim ze względu na swoje właściwości lecznicze. W publikacji omówiono między innymi czynniki wpływające na jakość surowca zielarskiego, zabiegi agrotechniczne, zbiór surowca oraz metody usuwania zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Przedstawiono także skalę uprawy surowca zielarskiego w Polsce.

Widok z góry na drewniany stół, na którym leżą szklane miski i miseczki wypełnione różnymi owocami i warzywami jak cebula, sałata, borówki, maliny, papryka i inne.

Jak skutecznie zachować jakość owoców i warzyw? Nowoczesne podejście do postępowania pozbiorczego i przechowywania

Stosowanie odpowiednich metod w postępowaniu pozbiorczym i warunków przechowywania pozwala nie tylko zachować dobrą jakość owoców i warzyw, ale również skutecznie przedłużyć ich trwałość, przy ograniczeniu strat masy. W publikacji omówiono czynniki warunkujące jakość owoców i warzyw. Przedstawiono jak postępować z surowcem po zbiorze. Omówiono także nowoczesne podejście do przechowywania.

Zdjęcie ilustracyjne. Na stole leżą dokumenty, które są podpisywane przez mężczyznę w marynarce.

Piąty nabór wniosków w ramach działania „Współpraca”

Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa ogłosiła kolejny nabór wniosków w ramach działania „Współpraca” na Tworzenie Krótkich Łańcuchów Dostaw. Nabór zostanie przeprowadzony od 31.12.2021 roku do 31.01.2022 roku.

Zdjęcie ilustracyjne. Kobieta pracuje przy laptopie, który jest postawiony na biurku.

Poszukiwani eksperci do trzech nowych Grup Fokusowych!

Europejskie Partnerstwo Innowacyjne na rzecz Wydajnego i Zrównoważonego Rolnictwa (EIP-AGRI), działając na zlecenie Dyrekcji Generalnej do spraw Rolnictwa Komisji Europejskiej, poszukuje ekspertów do trzech nowo powstających Grup Fokusowych EIP-AGRI.