Na polu w oddali stoi duży namiot, pod którym siedzą ludzie. Obok są mniejsze namioty instytucji doradczych. Przed namiotami przechadzają się ludzie.

Sprawozdanie z Operacji „Innowacyjne rozwiązania wspierające produkcję roślinną”

Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu w dniu 19 czerwca 2022 roku na polach demonstracyjnych w Marszewie zrealizował operację pod nazwą „Innowacyjne rozwiązania wspierające produkcję roślinną”. Operacja została zrealizowana w ramach Planu operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2022 - 2023 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR).

Sala lekcyjna. W ławkach siedzą słuchacze, widoczni od tyłu. Przed nimi jest wykładowca, który omawia prezentację wyświetloną z rzutnika na ekranie.

„Akademia żywienia krów mlecznych – wyzwania współczesnego producenta mleka”. Drugie spotkanie

W dniu 24.06.2022 roku odbyło się kolejne spotkanie na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu dla hodowców i producentów krów mlecznych z obszaru Wielkopolski w ramach operacji: „Akademia żywienia krów mlecznych – wyzwania współczesnego producenta mleka”.

Kobiety oraz mężczyzna w czerwonych fartuchach stoją wokół stołu i pracują ręcznie nad wyrobem sera.

Relacja wideo z warsztatów serowarskich

Relacja z warsztatów serowarskich, które odbyły się w dniach 17-18 maja 2022 roku, w ramach realizacji operacji „Nowoczesne rozwiązania w przetwórstwie żywności”, mającej na celu podniesienie poziomu wiedzy w zakresie krótkich łańcuchów dostaw i prowadzenia przetwórstwa produktów rolnych na niewielką skalę w gospodarstwie oraz propagowanie innowacyjnych rozwiązań w przetwórstwie żywności.

Sala wykładowa. Przy biurkach siedzą słuchacze, którzy są widoczni od tyłu. Przed nimi stoi wykładowca i omawia prezentację, która jest wyświetlona na ekranie.

„Akademia żywienia krów mlecznych – wyzwania współczesnego producenta mleka”. Pierwsze szkolenie

Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu w ramach współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu rozpoczął cykl szkoleniowy dla hodowców i producentów bydła mlecznego z obszaru Wielkopolski pod nazwą „Akademia żywienia krów mlecznych – wyzwania współczesnego producenta mleka”.

Zbliżenie na dłonie osoby, w których jest stos warzyw - czerwone i żółte pomidory, cukinia, marchew.

Konferencja Szczyt Polskich Grup Operacyjnych EPI – Krótkie Łańcuchy Dostaw Żywności

Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Warszawie organizuje konferencję pod nazwą „Drugi Szczyt Polskich Grup Operacyjnych EPI – KŁŻ”. „Szczyt” jest pierwszym wydarzeniem realizowanym w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR), który jest dedykowany Grupom Operacyjnym realizującym projekty poświęcone Krótkim Łańcuchom Dostaw Żywności (KŁŻ).

W pomieszczeniu przy stołach siedzą ludzie widziani od tyłu. Są to uczestnicy warsztatów serowarskich. Na dalszym planie widać prowadzącego.

„Nowoczesne rozwiązania w przetwórstwie żywności”- warsztaty serowarskie

Przetwórstwo żywności na niewielką skalę zyskuje coraz większą rzeszę zainteresowanych zarówno od strony producentów jak i tych od strony konsumentów. Żywność produkowana przydomowo sprzedawana w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) czy też działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej (MOL) z całą pewnością cechuje się wyższymi walorami smakowymi oraz lepszym składem od produkcji masowej.

Zbliżenie na wymieniany uścisk dłoni.

Działanie „Współpraca” – nabór wniosków od 30 kwietnia do 15 czerwca

W ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich (PROW) 2014-2020 zostało wdrożone działanie M16 „Współpraca”. Dotychczas przeprowadzono pięć naborów wniosków o przyznanie pomocy w dwóch kategoriach.