- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Aktualności z SIR
![Grupy Fokusowe EIP-AGRI: nabór na ekspertów Przy stole siedzi kilka osób, nie widać im twarzy. Jedna z osób trzyma długopis i pisze w zeszycie. Obok zeszytu stoi biały kubek na talerzyku oraz leży notatnik.](/images/2022/sir/aktualnosci-z-sir/grupy-fokusowe-eip-agri-nabor-na-ekspertow/wodr-poznan-lead-grupy-fokusowe-eip-agri-nabor-na-ekspertow.jpg)
Grupy Fokusowe EIP-AGRI: nabór ekspertów
Europejskie Partnerstwo Innowacyjne na rzecz Wydajnego i Zrównoważonego Rolnictwa (EIP-AGRI), działając na zlecenie Dyrekcji Generalnej do spraw Rolnictwa Komisji Europejskiej, poszukuje ekspertów do trzech nowopowstających Grup Fokusowych EIP-AGRI.
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Aktualności z SIR
![Sprawozdanie z Operacji „Innowacyjne rozwiązania wspierające produkcję roślinną” Na polu w oddali stoi duży namiot, pod którym siedzą ludzie. Obok są mniejsze namioty instytucji doradczych. Przed namiotami przechadzają się ludzie.](/images/2022/sir/aktualnosci-z-sir/sprawozdanie-z-operacji-innowacyjne-rozwiazania-wspierajace-produkcje-roslinna/wodr-poznan-lead-sprawozdanie-z-operacji-innowacyjne-rozwiazania-wspierajace-produkcje-roslinna.jpg)
Sprawozdanie z Operacji „Innowacyjne rozwiązania wspierające produkcję roślinną”
Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu w dniu 19 czerwca 2022 roku na polach demonstracyjnych w Marszewie zrealizował operację pod nazwą „Innowacyjne rozwiązania wspierające produkcję roślinną”. Operacja została zrealizowana w ramach Planu operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2022 - 2023 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR).
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Aktualności z SIR
![Drugie spotkanie z cyklu szkoleń dotyczących żywienia krów mlecznych Sala lekcyjna. W ławkach siedzą słuchacze, widoczni od tyłu. Przed nimi jest wykładowca, który omawia prezentację wyświetloną z rzutnika na ekranie.](/images/2022/sir/aktualnosci-z-sir/akademia-zywienia-krow-mlecznych-wyzwania-wspolczesnego-producenta-mleka-drugie-spotkanie/wodr-poznan-lead-akademia-zywienia-krow-mlecznych-wyzwania-wspolczesnego-producenta-mleka-drugie-spotkanie.jpg)
„Akademia żywienia krów mlecznych – wyzwania współczesnego producenta mleka”. Drugie spotkanie
W dniu 24.06.2022 roku odbyło się kolejne spotkanie na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu dla hodowców i producentów krów mlecznych z obszaru Wielkopolski w ramach operacji: „Akademia żywienia krów mlecznych – wyzwania współczesnego producenta mleka”.
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Publikacje i filmy
![Warsztaty serowarskie w ramach realizacji operacji „Nowoczesne rozwiązania w przetwórstwie żywności” Kobiety oraz mężczyzna w czerwonych fartuchach stoją wokół stołu i pracują ręcznie nad wyrobem sera.](/images/2022/sir/publikacje-i-filmy/relacja-wideo-z-warsztatow-serowarskich/wodr-poznan-lead-relacja-wideo-z-warsztatow-serowarskich.jpg)
Relacja wideo z warsztatów serowarskich
Relacja z warsztatów serowarskich, które odbyły się w dniach 17-18 maja 2022 roku, w ramach realizacji operacji „Nowoczesne rozwiązania w przetwórstwie żywności”, mającej na celu podniesienie poziomu wiedzy w zakresie krótkich łańcuchów dostaw i prowadzenia przetwórstwa produktów rolnych na niewielką skalę w gospodarstwie oraz propagowanie innowacyjnych rozwiązań w przetwórstwie żywności.
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Aktualności z SIR
![Pierwsze szkolenie z cyklu "Akademia żywienia krów mlecznych - wyzwania współczesnego producenta mleka" Sala wykładowa. Przy biurkach siedzą słuchacze, którzy są widoczni od tyłu. Przed nimi stoi wykładowca i omawia prezentację, która jest wyświetlona na ekranie.](/images/2022/sir/aktualnosci-z-sir/akademia-zywienia-krow-mlecznych-wyzwania-wspolczesnego-producenta-mleka-pierwsze-szkolenie/wodr-poznan-lead-akademia-zywienia-krow-mlecznych-wyzwania-wspolczesnego-producenta-mleka-pierwsze-szkolenie.jpg)
„Akademia żywienia krów mlecznych – wyzwania współczesnego producenta mleka”. Pierwsze szkolenie
Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu w ramach współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu rozpoczął cykl szkoleniowy dla hodowców i producentów bydła mlecznego z obszaru Wielkopolski pod nazwą „Akademia żywienia krów mlecznych – wyzwania współczesnego producenta mleka”.
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Aktualności z SIR
![Konferencja w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich Zbliżenie na dłonie osoby, w których jest stos warzyw - czerwone i żółte pomidory, cukinia, marchew.](/images/2022/aktualnosci/konferencja-szczyt-polskich-grup-operacyjnych-epi-krotkie-lancuchy-dostaw-zywnosci/wodr-poznan-lead-konferencja-szczyt-polskich-grup-operacyjnych-epi-krotkie-lancuchy-dostaw-zywnosci.jpg)
Konferencja „Szczyt Polskich Grup Operacyjnych EPI – Krótkie Łańcuchy Dostaw Żywności”
Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Warszawie organizuje konferencję pod nazwą „Drugi Szczyt Polskich Grup Operacyjnych EPI – KŁŻ”. „Szczyt” jest pierwszym wydarzeniem realizowanym w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR), który jest dedykowany Grupom Operacyjnym realizującym projekty poświęcone Krótkim Łańcuchom Dostaw Żywności (KŁŻ).
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Aktualności z SIR
![Warsztaty serowarskie organizowane przez Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu W pomieszczeniu przy stołach siedzą ludzie widziani od tyłu. Są to uczestnicy warsztatów serowarskich. Na dalszym planie widać prowadzącego.](/images/2022/sir/aktualnosci-z-sir/nowoczesne-rozwiazania-w-przetworstwie-zywnosci-warsztaty-serowarskie/wodr-poznan-lead-nowoczesne-rozwiazania-w-przetworstwie-zywnosci-warsztaty-serowarskie.jpg)
„Nowoczesne rozwiązania w przetwórstwie żywności”- warsztaty serowarskie
Przetwórstwo żywności na niewielką skalę zyskuje coraz większą rzeszę zainteresowanych zarówno od strony producentów jak i tych od strony konsumentów. Żywność produkowana przydomowo sprzedawana w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) czy też działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej (MOL) z całą pewnością cechuje się wyższymi walorami smakowymi oraz lepszym składem od produkcji masowej.