Słoneczny dzień. Czerwony ciągnik rolniczy z podczepioną od tyłu maszyną do orania stoi na polu.

Szkolenie online dla zainteresowanych otrzymaniem pomocy na tworzenie krótkich łańcuchów dostaw

Już niedługo, bo 29 marca 2021 roku rozpoczyna się nabór wniosków na działanie „Współpraca” w zakresie tworzenia krótkich łańcuchów dostaw. Dla osób zainteresowanych otrzymaniem takiego dofinansowania Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa zaplanowała przeprowadzenie szkolenia w formie online. Szkolenie odbędzie się 17 marca w godzinach 9.00 - 14.30.

Zdjęcie ilustracyjne. Na drewnianych deskach leży pusty notatnik z długopisem położonym na środku.

Nabór wniosków w ramach krótkich łańcuchów żywności od 29 marca 2021 roku

Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa ogłosiła nabór wniosków na realizację operacji w ramach działania „Współpraca” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, których przedmiotem jest tworzenie krótkich łańcuchów dostaw żywności. Wnioski można składać od 29 marca do 12 maja 2021 roku.

Zdjęcie ilustracyjne przedstawiające widoczne z góry banknoty o nominałach 20 złotych.

Działanie „Współpraca” w zakresie krótkich łańcuchów dostaw – możesz otrzymać nawet 325 000 złotych

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przygotowało program dofinansowujący rolników prowadzących lub podejmujących sprzedaż bezpośrednią. Środki finansowe są dostępne w ramach działania „Współpraca” z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Na zdjęciu widoczna jest ekologiczna uprawa - zielone rośliny wyrastają z pola.

Środowiskowe i zdrowotne znaczenie ekologicznej produkcji rolnej

Ekologiczna metoda produkcji rolnej pełni podwójną funkcję społeczną: z jednej strony dostarcza produktów najwyższej jakości, a z drugiej strony jest działaniem w interesie publicznym, ponieważ przyczynia się do ochrony środowiska i wpływa na rozwój obszarów wiejskich. Publikacja przedstawia założenia rolnictwa ekologicznego i omawia środowiskowe i zdrowotne następstwa ekologicznej produkcji rolnej.

Widok z bliska na różnorodne wyroby wędliniarskie, które leżą na stole.

Sposób na sukces – przetwarzanie i sprzedaż produktów z gospodarstwa rolnego

Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu w ramach „Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich” przygotował filmy prezentujące dobre praktyki w obszarze przetwórstwa żywności oraz jej sprzedaży. Celem tego przedsięwzięcia jest zachęcenie rolników do rozwoju przedsiębiorczości, co w dalszej perspektywie może zwiększyć konkurencyjność ich gospodarstw na rynku.

Słoneczny dzień. Na zdjęciu widoczne jest pole, na którym widoczny jest nostrzyk żółty. To zielona roślina o żółtych kwiatach. W tle widać drzewa.

Ciekawe rośliny w rolnictwie ekologicznym

Gospodarowanie metodami ekologicznymi jest przedsięwzięciem bardzo trudnym, wymagającym bezwzględnego zaangażowania i ogromnych nakładów pracy oraz – wbrew pozorom – dużych nakładów finansowych, na co w dobie dzisiejszej globalizacji nie każdy chce się decydować. W publikacji przedstawiono propozycje uprawy metodami ekologicznymi roślin mniej popularnych, które cieszą się coraz większym zainteresowaniem ze strony sprzedających, jak i kupujących. Omówiono ich podstawowe wymagania i możliwe zastosowanie.

Wnętrze namiotu foliowego. Na podłodze, na podnośnikach stoją w rzędach, jedna obok drugiej, zielone sadzonki roślin ogrodowych.

Innowacyjne rozwiązania w hodowli roślin ogrodniczych

W polskim ogrodnictwie hodowla roślin skierowana jest na tworzenie i wdrażanie postępu biologicznego. Pracownicy naukowi Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach podejmują wiele działań w kierunku wprowadzenia do uprawy nowych gatunków roślin i nowych technologii uprawy. Wzrost produkcji i jakości produkowanych warzyw i owoców jest ściśle związany ze zmianami w technologii i dystrybucji warzyw i owoców, w doborze nowych odmian i nowych systemach uprawy. Jest to proces niezbędny, ponieważ tylko produkty o najwyższej jakości mogą być oferowane na wszystkie rynki świata.