Zbliżenie z góry na pokrzywę rosnącą na ziemi.

Czynniki wpływające na plon i jakość surowca zielarskiego

Zioła są cenione zarówno ze względu na swoje cechy sensoryczne, to jest smak, zapach, możliwość wykorzystania w kuchni, a przede wszystkim ze względu na swoje właściwości lecznicze. W publikacji omówiono między innymi czynniki wpływające na jakość surowca zielarskiego, zabiegi agrotechniczne, zbiór surowca oraz metody usuwania zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Przedstawiono także skalę uprawy surowca zielarskiego w Polsce.

Widok z góry na drewniany stół, na którym leżą szklane miski i miseczki wypełnione różnymi owocami i warzywami jak cebula, sałata, borówki, maliny, papryka i inne.

Jak skutecznie zachować jakość owoców i warzyw? Nowoczesne podejście do postępowania pozbiorczego i przechowywania

Stosowanie odpowiednich metod w postępowaniu pozbiorczym i warunków przechowywania pozwala nie tylko zachować dobrą jakość owoców i warzyw, ale również skutecznie przedłużyć ich trwałość, przy ograniczeniu strat masy. W publikacji omówiono czynniki warunkujące jakość owoców i warzyw. Przedstawiono jak postępować z surowcem po zbiorze. Omówiono także nowoczesne podejście do przechowywania.

Słoneczny dzień. Z góry widoczne jest gospodarstwo rolne wśród zielonych pól.

Gospodarstwa demonstracyjne jako narzędzia wspierające transfer wiedzy – część druga

Działalność Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu przyczynia się do ułatwienia transferu wiedzy z obszaru naukowego do praktycznego poprzez prowadzenie szkoleń, pokazów i demonstracji, a także udzielanie bezpośredniego doradztwa rolnikom oraz wykonywanie określonych zadań w obszarze pomocy finansowej z funduszy unijnych oraz krajowych.

Zdjęcie ilustracyjne. Kropla wody rozpryskuje się o płaską powierzchnię wody.

Wieloletni plan na rzecz gospodarki wodą w rolnictwie dla powiatów województwa wielkopolskiego

Zgodnie z ustaleniami ze spotkań z Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie oraz Lokalnych Partnerstw do spraw Wody (LPW) pod koniec roku został opracowywany dla wszystkich 31 powiatów „Wieloletni plan na rzecz gospodarki wodą w rolnictwie dla powiatów województwa wielkopolskiego. Plan rozwoju gospodarki wodą na terenach wiejskich na lata 2022-2030 w ramach Lokalnych Partnerstw ds. Wody w województwie wielkopolskim”, dotyczący zebranych potrzeb inwestycyjnych w zakresie zwiększenia retencji na obszarach rolniczych w powiatach.

Pierwsza strona publikacji. Na niebieskim tle jest napis "Współczesne uwarunkowania i wyzwania gospodarowania wodą w rolniczej przestrzeni produkcyjnej Wielkopolski".

Współczesne uwarunkowania i wyzwania gospodarowania wodą w rolniczej przestrzeni produkcyjnej Wielkopolski

Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu w ramach działań związanych z tworzeniem Lokalnych Partnerstw do spraw Wody (LPW) wydał publikację „Współczesne uwarunkowania i wyzwania gospodarowania wodą w rolniczej przestrzeni produkcyjnej Wielkopolski”.

Zbliżenie na urządzenie Yara N-Tester. Małe, białe urządzenie jest trzymane w dłoniach przez mężczyznę.

Prezentacja urządzenia YARA N-Tester

YARA N-Tester to bardzo proste w użyciu, szybkie urządzenie do wyznaczania potrzeb nawozowych względem azotu w zbożach. Film został zrealizowany w ramach operacji „Współpraca nauki z praktyką w aspekcie innowacyjnych działań wdrażanych w polskim rolnictwie”. Celem operacji jest wspieranie transferu wiedzy i innowacji w roślinnej produkcji rolnej. Realizacja operacji pozwoli na zapoznanie się z najnowszymi rozwiązaniami i innowacyjnymi technologiami w rolnictwie i w dalszej perspektywie przeniesienie prezentowanych osiągnięć na grunt własnego gospodarstwa.

Wnętrze pomieszczenia. Wędzone kiełbasy wiszą w dwóch rzędach, na dwóch kijach.

Przetwórstwo żywności na niewielką skalę

Film przedstawia dobre przykłady przetwórstwa na niewielką skalę. Został zrealizowany w ramach operacji „Rolniczy Handel Detaliczny i przetwórstwo żywności na niewielką skalę”, której celem jest podniesienie poziomu wiedzy w zakresie rolniczego handlu detalicznego i prowadzenia przetwórstwa produktów rolnych na niewielką skalę w gospodarstwie oraz propagowanie innowacyjnych rozwiązań w przetwórstwie żywności.

Mężczyzna w średnik wieku - Marcin Krawczyk - wypowiada się przed ekipą telewizyjną. W tle widoczny jest budynek, na którym zamontowano panele fotowoltaiczne.

Fotowoltaika i przydomowa turbina wiatrowa – czy są opłacalne i warto z nich korzystać?

Dlaczego warto korzystać z paneli fotowoltaicznych oraz przydomowych turbin wiatrowych? Czy takie rozwiązania są opłacalne? Na te pytania szukaliśmy odpowiedzi w kolejnym odcinku programu „Poza Miastem”, który powstał z inicjatywy Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, we współpracy z telewizją TVP3 Poznań.

W centralnej części zdjęcia widać betonowy okrągły zbiornik. Obok niego stoi traktor z dołączoną cysterną.

Biogazownie rolnicze – do czego służą i czy warto je posiadać?

Jaką rolę odgrywają biogazownie rolnicze i czy warto je posiadać w swoim gospodarstwie? Na te pytania szukaliśmy odpowiedzi w kolejnym odcinku programu „Poza Miastem”, który powstał z inicjatywy Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, we współpracy z telewizją TVP3 Poznań.

Pochmurny dzień. Zielony ciągnik rolniczy z przyczepioną do niego wielką niebieską maszyną do prac rolniczych stoi na polu.

Precyzyjne rolnictwo oraz uprawa rabarbaru i roślin ozdobnych

Rolnictwo precyzyjne, uprawa rabarbaru oraz uprawa roślin ozdobnych były głównymi tematami drugiego programu „Poza Miastem”, który powstał z inicjatywy Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu we współpracy z telewizją TVP3 Poznań.