• Aktualności
    • Baza szkoleniowo-noclegowa
    • Usługi
    • Reklama
    • Oferty pracy
    • Wydawnictwa
    • Miód z naszej pasieki
    • Kalendarz 2025
    • Targi i wystawy
    • Inne wydarzenia
    • Szkolenia WODR
    • Konkursy
    • Historia doradztwa
    • Ekonomika
    • Pomoc krajowa i unijna
    • Produkcja roślinna
    • Produkcja zwierzęca
    • Rozwój obszarów wiejskich
    • Środowisko
    • Sieć gospodarstw demonstracyjnych
    • Lustracja Polowa 2023/2024
    • eDWIN
    • KUD-PS
    • PS WPR 2023-2027
    • PS WPR szkolenia
    • AgroInsect
    • Zdrowa Pszczoła
    • Rodzime Konie
    • KUD
    • KSOW
    • Erasmus
    • Transfer wiedzy i działalność informacyjna
    • AI4EOSC
    • SmartAgriHubs
    • Datamite
    • OpenAgri
    • Zadania finansowane z budżetu państwa
    • agrifoodTEF
    • FAIRshare
    • ScaleAgData
    • O KSOW+
    • Aktualności z KSOW+
    • O SIR
    • Pracownicy SIR
    • Działanie „Współpraca” - Interwencja 13.5
    • Aktualności z SIR
    • Publikacje i filmy
    • LPW
  • Poradnik Gospodarski
  • ePSU
    • Centrala
    • Dyrekcja
    • Specjaliści branżowi
    • Doradcy w powiatach
    • Zespoły doradcze w powiatach
    • Ochrona danych osobowych
    • Sygnaliści - zgłoszenie wewnętrzne
    • Standardy ochrony małoletnich
    • Media
    • Wydawnictwa
    • Baza szkoleniowo-noclegowa
    • Deklaracja dostepności
  1. Aktualności
  2. SIR | KSOW+

Publikacje i filmy

Szczegóły
Autor: Norbert Kowalski
Kategoria: Publikacje i filmy
1 stycznia 2024
16 grudnia 2021
Poprawiono: 28 kwietnia 2022
Zbliżenie z góry na pokrzywę rosnącą na ziemi.

Czynniki wpływające na plon i jakość surowca zielarskiego

Zioła są cenione zarówno ze względu na swoje cechy sensoryczne, to jest smak, zapach, możliwość wykorzystania w kuchni, a przede wszystkim ze względu na swoje właściwości lecznicze. W publikacji omówiono między innymi czynniki wpływające na jakość surowca zielarskiego, zabiegi agrotechniczne, zbiór surowca oraz metody usuwania zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Przedstawiono także skalę uprawy surowca zielarskiego w Polsce.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Norbert Kowalski
Kategoria: Publikacje i filmy
1 stycznia 2024
15 grudnia 2021
Poprawiono: 29 kwietnia 2022
Widok z góry na drewniany stół, na którym leżą szklane miski i miseczki wypełnione różnymi owocami i warzywami jak cebula, sałata, borówki, maliny, papryka i inne.

Jak skutecznie zachować jakość owoców i warzyw? Nowoczesne podejście do postępowania pozbiorczego i przechowywania

Stosowanie odpowiednich metod w postępowaniu pozbiorczym i warunków przechowywania pozwala nie tylko zachować dobrą jakość owoców i warzyw, ale również skutecznie przedłużyć ich trwałość, przy ograniczeniu strat masy. W publikacji omówiono czynniki warunkujące jakość owoców i warzyw. Przedstawiono jak postępować z surowcem po zbiorze. Omówiono także nowoczesne podejście do przechowywania.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Norbert Kowalski
Kategoria: Publikacje i filmy
1 stycznia 2024
10 grudnia 2021
Poprawiono: 6 kwietnia 2022
Słoneczny dzień. Z góry widoczne jest gospodarstwo rolne wśród zielonych pól.

Gospodarstwa demonstracyjne jako narzędzia wspierające transfer wiedzy – część druga

Działalność Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu przyczynia się do ułatwienia transferu wiedzy z obszaru naukowego do praktycznego poprzez prowadzenie szkoleń, pokazów i demonstracji, a także udzielanie bezpośredniego doradztwa rolnikom oraz wykonywanie określonych zadań w obszarze pomocy finansowej z funduszy unijnych oraz krajowych.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Norbert Kowalski
Kategoria: Publikacje i filmy
1 stycznia 2024
9 grudnia 2021
Poprawiono: 29 lipca 2022
Zdjęcie ilustracyjne. Kropla wody rozpryskuje się o płaską powierzchnię wody.

Wieloletni plan na rzecz gospodarki wodą w rolnictwie dla powiatów województwa wielkopolskiego

Zgodnie z ustaleniami ze spotkań z Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie oraz Lokalnych Partnerstw do spraw Wody (LPW) pod koniec roku został opracowywany dla wszystkich 31 powiatów „Wieloletni plan na rzecz gospodarki wodą w rolnictwie dla powiatów województwa wielkopolskiego. Plan rozwoju gospodarki wodą na terenach wiejskich na lata 2022-2030 w ramach Lokalnych Partnerstw ds. Wody w województwie wielkopolskim”, dotyczący zebranych potrzeb inwestycyjnych w zakresie zwiększenia retencji na obszarach rolniczych w powiatach.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Norbert Kowalski
Kategoria: Publikacje i filmy
1 stycznia 2024
8 grudnia 2021
Poprawiono: 29 lipca 2022
Pierwsza strona publikacji. Na niebieskim tle jest napis "Współczesne uwarunkowania i wyzwania gospodarowania wodą w rolniczej przestrzeni produkcyjnej Wielkopolski".

Współczesne uwarunkowania i wyzwania gospodarowania wodą w rolniczej przestrzeni produkcyjnej Wielkopolski

Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu w ramach działań związanych z tworzeniem Lokalnych Partnerstw do spraw Wody (LPW) wydał publikację „Współczesne uwarunkowania i wyzwania gospodarowania wodą w rolniczej przestrzeni produkcyjnej Wielkopolski”.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Norbert Kowalski
Kategoria: Publikacje i filmy
1 stycznia 2024
7 grudnia 2021
Poprawiono: 6 kwietnia 2022
Zbliżenie na urządzenie Yara N-Tester. Małe, białe urządzenie jest trzymane w dłoniach przez mężczyznę.

Prezentacja urządzenia YARA N-Tester

YARA N-Tester to bardzo proste w użyciu, szybkie urządzenie do wyznaczania potrzeb nawozowych względem azotu w zbożach. Film został zrealizowany w ramach operacji „Współpraca nauki z praktyką w aspekcie innowacyjnych działań wdrażanych w polskim rolnictwie”. Celem operacji jest wspieranie transferu wiedzy i innowacji w roślinnej produkcji rolnej. Realizacja operacji pozwoli na zapoznanie się z najnowszymi rozwiązaniami i innowacyjnymi technologiami w rolnictwie i w dalszej perspektywie przeniesienie prezentowanych osiągnięć na grunt własnego gospodarstwa.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Norbert Kowalski
Kategoria: Publikacje i filmy
1 stycznia 2024
6 grudnia 2021
Poprawiono: 11 kwietnia 2022
Wnętrze pomieszczenia. Wędzone kiełbasy wiszą w dwóch rzędach, na dwóch kijach.

Przetwórstwo żywności na niewielką skalę

Film przedstawia dobre przykłady przetwórstwa na niewielką skalę. Został zrealizowany w ramach operacji „Rolniczy Handel Detaliczny i przetwórstwo żywności na niewielką skalę”, której celem jest podniesienie poziomu wiedzy w zakresie rolniczego handlu detalicznego i prowadzenia przetwórstwa produktów rolnych na niewielką skalę w gospodarstwie oraz propagowanie innowacyjnych rozwiązań w przetwórstwie żywności.

Więcej…

Strona 5 z 8

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

WODR

  • Centrala
  • Dyrekcja
  • Specjaliści branżowi
  • Zespoły doradcze w powiatach
  • Media
  • Ochrona danych osobowych
  • Sygnaliści - zgłoszenie wewnętrzne
  • Biuletyn Informacji Publicznej
  • Deklaracja dostepności

Doradztwo

  • Historia doradztwa
  • Produkcja roślinna
  • Produkcja zwierzęca
  • Środowisko
  • Ekonomika
  • Pomoc krajowa i unijna
  • Rozwój Obszarów Wiejskich
  • Sieć Gospodarstw demonstracyjnych

Nasza oferta

  • Baza szkoleniowo-noclegowa
  • Usługi
  • Reklama
  • Wydawnictwa
  • Oferty pracy

Projekty

  • Zadania finansowane z budżetu państwa
  • eDWIN
  • Rodzime Konie
  • Zdrowa Pszczoła
  • AgroInsect
  • SmartAgriHubs
  • OpenAgri
  • KUD
  • Transfer wiedzy i działalność informacyjna
  • Inteligentna edukacja
© 2025 Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu