- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Publikacje i filmy
![- WODR Wnętrze sali wykładowej. Kilkadziesiąt osób siedzi i słucha wykładu.](/images/2022/sir/publikacje-i-filmy/akademia-zywienia-krow-mlecznych/wodr-poznan-lead-akademia-zywienia-krow-mlecznych.jpg)
Akademia żywienia krów mlecznych
W 2022 roku Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu we współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu, wydziałem Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach, zorganizował cykl szkoleń „Akademia żywienia krów mlecznych – wyzwania współczesnego producenta mleka”. Szkolenia były skierowane do rolników oraz hodowców bydła mlecznego z obszaru wielkopolski.
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Publikacje i filmy
![Szkolenia zostały zorganizowane przez Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu Zdjęcie wnętrza obory, w której stoją krowy. W tle widać grupę stojących ludzi.](/images/2022/sir/publikacje-i-filmy/akademia-zywienia-krow-mlecznych-wyzwania-wspolczesnego-producenta-mleka/wodr-poznan-lead-akademia-zywienia-krow-mlecznych-wyzwania-wspolczesnego-producenta-mleka.jpg)
Akademia żywienia krów mlecznych – wyzwania współczesnego producenta mleka
Relacja wideo prezentująca cykl szkoleń zatytułowany „Akademia żywienia krów mlecznych – wyzwania współczesnego producenta mleka”. Cykl został zorganizowany dla rolników oraz hodowców krów mlecznych z obszaru Wielkopolski przez Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich we współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu – Wydziałem Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach.
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Publikacje i filmy
![Warsztaty odbyły się w ramach operacji „Nowoczesne rozwiązania w przetwórstwie żywności” Kadr z filmu ukazujący, jak mężczyzna wkłada przygotowane kiełbasy do wędzarni.](/images/2022/sir/publikacje-i-filmy/warsztaty-z-zakresu-przetworstwa-kielbas/wodr-poznan-lead-warsztaty-z-zakresu-przetworstwa-kielbas.jpg)
Warsztaty z zakresu przetwórstwa kiełbas
Relacja z warsztatów z zakresu przetwórstwa kiełbas, zorganizowanych w dniach 13-15 grudnia 2022 roku w ramach realizacji operacji „Nowoczesne rozwiązania w przetwórstwie żywności”, mającej na celu podniesienie poziomu wiedzy w zakresie krótkich łańcuchów dostaw i prowadzenia przetwórstwa produktów rolnych na niewielką skalę w gospodarstwie oraz propagowanie innowacyjnych rozwiązań w przetwórstwie żywności, co umożliwi dywersyfikację dochodów w gospodarstwie rolnym.
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Aktualności z SIR
![Sztuka Robienia Kiełbas. Warsztaty w ramach operacji „Nowoczesne rozwiązania w przetwórstwie żywności” Grupa ludzi w czerwonych fartuchach pozuje do zdjęcia, uśmiechając się.](/images/2022/sir/aktualnosci-z-sir/sztuka-robienia-kielbas-warsztaty-w-ramach-operacji-nowoczesne-rozwiazania-w-przetworstwie-zywnosci/wodr-poznan-lead-sztuka-robienia-kielbas-warsztaty-w-ramach-operacji-nowoczesne-rozwiazania-w-przetworstwie-zywnosci.jpg)
Sztuka Robienia Kiełbas. Warsztaty w ramach operacji „Nowoczesne rozwiązania w przetwórstwie żywności”
Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) w terminie 13-15 grudnia 2022 roku zorganizował dla grupy 25 osób trzydniowe warsztaty z zakresu przetwórstwa kiełbas w ramach operacji „Nowoczesne rozwiązania w przetwórstwie żywności”.
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: LPW
![Sprawozdanie z wyjazdu studyjnego dotyczącego retencjonowania wód Grupa ludzi pozuje do zdjęcia przed budynkiem.](/images/2022/sir/aktualnosci-z-sir/sprawozdanie-z-wyjazdu-studyjnego-dotyczacego-retencjonowania-wod/wodr-poznan-lead-sprawozdanie-z-wyjazdu-studyjnego-dotyczacego-retencjonowania-wod.jpg)
Sprawozdanie z wyjazdu studyjnego dotyczącego retencjonowania wód
W dniach 27-28 października 2022 roku w ramach operacji pod nazwą „Lokalne Partnerstwo do spraw Wody (LPW)”. Doradcy Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu wraz z rolnikami z terenu Wielkopolski uczestniczyli w wyjeździe studyjnym pod nazwą „Dobre praktyki retencjonowania wód na potrzeby produkcji rolniczej w gospodarstwie rolnym”.
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Aktualności z SIR
![Spotkanie „Rolnictwo Przyszłości” już za nami Sala wykładowa. Kobieta stoi przodem do publiczności i przemawia. Za nią jest ekran z wyświetloną prezentacją.](/images/2022/sir/aktualnosci-z-sir/spotkanie-rolnictwo-przyszlosci-juz-za-nami/wodr-poznan-lead-spotkanie-rolnictwo-przyszlosci-juz-za-nami.jpg)
Spotkanie „Rolnictwo Przyszłości” już za nami
Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) w dniu 24 listopada 2022 roku zorganizował spotkanie sieciujące pod nazwą „Rolnictwo Przyszłości” dla przedstawicieli Grup Operacyjnych z Wielkopolski oraz przedstawicieli nauki i osób zainteresowanych wydarzeniem.
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: LPW
![Wyjazd studyjny: „Dobre praktyki retencjonowania wód na potrzeby produkcji rolniczej w gospodarstwie rolnym” Grupa osób w lesie pozuje do zdjęcia i uśmiecha się.](/images/2022/sir/aktualnosci-z-sir/wyjazd-studyjny-dobre-praktyki-retencjonowania-wod-na-potrzeby-produkcji-rolniczej-w-gospodarstwie-rolnym/wodr-poznan-lead-wyjazd-studyjny-dobre-praktyki-retencjonowania-wod-na-potrzeby-produkcji-rolniczej-w-gospodarstwie-rolnym.jpg)
Wyjazd studyjny: „Dobre praktyki retencjonowania wód na potrzeby produkcji rolniczej w gospodarstwie rolnym”
W ramach Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2022-2023 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) w ramach operacji „Lokalne Partnerstwo do spraw Wody (LPW)” w dniach 27-28 października 2022 roku odbył się wyjazd studyjny pod nazwą „Dobre praktyki retencjonowania wód na potrzeby produkcji rolniczej w gospodarstwie rolnym”. W wyjeździe uczestniczyło 50 osób.