- Norbert Kowalski
- Kategoria: Publikacje i filmy

Niezwykłe zwierzęta w Stadninie Koni Iwno
Stadnina Koni w Iwnie była miejscem, w którym we współpracy Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu i telewizji TVP3 Poznań był nagrywany kolejny odcinek programu „Poza Miastem”. Gospodarstwo od lat współpracuje z WODR i należy do Sieci Gospodarstw Demonstracyjnych WODR.
- Norbert Kowalski
- Kategoria: Publikacje i filmy

Boczniaki, warzywa gruntowe i piękne rośliny w powiecie pleszewskim
Uprawa boczniaków, różnorodnych warzyw gruntowych oraz roślin ozdobnych była tematyką poruszoną podczas nagranie programu „Poza Miastem”, który powstał z inicjatywy Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu we współpracy z telewizją TVP3 Poznań.
- Norbert Kowalski
- Kategoria: Aktualności z SIR

Wyjazd studyjny - sprzedaż produktów lokalnych
Wyjazd studyjny organizowany przez Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu w ramach Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2022-2023 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich „Możliwości tworzenia punktów sprzedaży produktów lokalnych i krótkie łańcuchy dostaw”.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Aktualności z SIR

Grupy Fokusowe EIP-AGRI: nabór ekspertów
Europejskie Partnerstwo Innowacyjne na rzecz Wydajnego i Zrównoważonego Rolnictwa (EIP-AGRI), działając na zlecenie Dyrekcji Generalnej do spraw Rolnictwa Komisji Europejskiej, poszukuje ekspertów do trzech nowopowstających Grup Fokusowych EIP-AGRI.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Aktualności z SIR

Sprawozdanie z Operacji „Innowacyjne rozwiązania wspierające produkcję roślinną”
Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu w dniu 19 czerwca 2022 roku na polach demonstracyjnych w Marszewie zrealizował operację pod nazwą „Innowacyjne rozwiązania wspierające produkcję roślinną”. Operacja została zrealizowana w ramach Planu operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2022 - 2023 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR).
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Aktualności z SIR

„Akademia żywienia krów mlecznych – wyzwania współczesnego producenta mleka”. Drugie spotkanie
W dniu 24.06.2022 roku odbyło się kolejne spotkanie na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu dla hodowców i producentów krów mlecznych z obszaru Wielkopolski w ramach operacji: „Akademia żywienia krów mlecznych – wyzwania współczesnego producenta mleka”.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Publikacje i filmy

Relacja wideo z warsztatów serowarskich
Relacja z warsztatów serowarskich, które odbyły się w dniach 17-18 maja 2022 roku, w ramach realizacji operacji „Nowoczesne rozwiązania w przetwórstwie żywności”, mającej na celu podniesienie poziomu wiedzy w zakresie krótkich łańcuchów dostaw i prowadzenia przetwórstwa produktów rolnych na niewielką skalę w gospodarstwie oraz propagowanie innowacyjnych rozwiązań w przetwórstwie żywności.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Aktualności z SIR

„Akademia żywienia krów mlecznych – wyzwania współczesnego producenta mleka”. Pierwsze szkolenie
Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu w ramach współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu rozpoczął cykl szkoleniowy dla hodowców i producentów bydła mlecznego z obszaru Wielkopolski pod nazwą „Akademia żywienia krów mlecznych – wyzwania współczesnego producenta mleka”.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Aktualności z SIR

Konferencja „Szczyt Polskich Grup Operacyjnych EPI – Krótkie Łańcuchy Dostaw Żywności”
Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Warszawie organizuje konferencję pod nazwą „Drugi Szczyt Polskich Grup Operacyjnych EPI – KŁŻ”. „Szczyt” jest pierwszym wydarzeniem realizowanym w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR), który jest dedykowany Grupom Operacyjnym realizującym projekty poświęcone Krótkim Łańcuchom Dostaw Żywności (KŁŻ).
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Aktualności z SIR

„Nowoczesne rozwiązania w przetwórstwie żywności”- warsztaty serowarskie
Przetwórstwo żywności na niewielką skalę zyskuje coraz większą rzeszę zainteresowanych zarówno od strony producentów jak i tych od strony konsumentów. Żywność produkowana przydomowo sprzedawana w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) czy też działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej (MOL) z całą pewnością cechuje się wyższymi walorami smakowymi oraz lepszym składem od produkcji masowej.