- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
Systemy utrzymania trzody chlewnej
Świnie utrzymywane są w pomieszczeniach zamkniętych, w budynkach inwentarskich lub w systemie otwartym, a także w kojcu na ściółce lub bez ściółki, pojedyńczo lub grupowo. Opcji jest wiele, a każda z nich ma swoje wady i zalety, z którymi warto się zapoznać.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
Hodowla pszczoły miodnej metodami ekologicznymi – czy to możliwe?
Na świecie jest coraz więcej pszczelarzy prowadzących swoje pasieki bez stosowania toksycznej chemii i są one produktywne oraz samowystarczalne. Jest to na pewno pszczelarstwo przyjazne pszczołom, człowiekowi i otaczającej przyrodzie. Takie podejście to także próba lepszego zrozumienia natury pszczół i przełożenia tej wiedzy na lepszą organizację prowadzenia pasieki, w której najważniejsze powinny być pszczoły.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
Wypas leśno-pastwiskowy bydła mięsnego
System leśno-pastwiskowy to inaczej system sylwo-pastoralny (z języka łacińskiego, silva – las), jeden z rodzajów agroleśnictwa. Ekstensywnie użytkowane pastwiska zadrzewione są uważane za archetyp tradycyjnego krajobrazu rolniczego w Europie, posiadającego wysokie wartości przyrodnicze i kulturowe.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
Bioasekuracja w gospodarstwie rolnym
Od kilku lat producentów trzody chlewnej niepokoi zagrożenie, jakim jest afrykański pomór świń (ASF). Z powodu braku szczepionki, jedynym sposobem ochrony stada przed wirusem jest przestrzeganie podstawowych zasad bioasekuracji.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
Zdrowe i wydajne stado dzięki kiszonce!
Właściwe żywienie krów jest kluczem do sukcesu, ponieważ sprzyja dobrej wydajności i jakości produkowanego mleka i mięsa wołowego. Prawidłowo przygotowane kiszonki są niezastąpioną i bardzo dobrą paszą objętościową dla krów wysokowydajnych.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
Nowoczesna produkcja mleka
Od kilku lat obserwujemy gwałtowny rozwój nowoczesnych technologii związanych z odchowaniem bydła mlecznego, pozyskiwania mleka, a nawet metod oceny wartości hodowlanej i produkcyjnej. Umiejętne wykorzystywanie tych narzędzi obecnie pozwala nie tylko na znaczne usprawnienie procesu produkcji, ale pozwala na podejmowanie ważnych decyzji hodowlanych i strategicznych dla firmy.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
Chów bydła mięsnego - dobrostan zwierząt i zasady bezpieczeństwa
Bezpieczna i troskliwa obsługa zwierząt to niewątpliwie podstawowa umiejętność każdego rolnika. Selekcja zwierząt polegająca na doborze do rozrodu sztuk o łagodnym usposobieniu nie wystarczy, aby zapewnić sobie bezpieczeństwo przy ich obsłudze. Łatwość obsługi zależy głównie od ilości czasu spędzanego ze zwierzęciem.