W centralnej części zdjęcia widać betonowy okrągły zbiornik. Obok niego stoi traktor z dołączoną cysterną.

Biogazownie rolnicze – do czego służą i czy warto je posiadać?

Jaką rolę odgrywają biogazownie rolnicze i czy warto je posiadać w swoim gospodarstwie? Na te pytania szukaliśmy odpowiedzi w kolejnym odcinku programu „Poza Miastem”, który powstał z inicjatywy Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, we współpracy z telewizją TVP3 Poznań.

Pochmurny dzień. Zielony ciągnik rolniczy z przyczepioną do niego wielką niebieską maszyną do prac rolniczych stoi na polu.

Precyzyjne rolnictwo oraz uprawa rabarbaru i roślin ozdobnych

Rolnictwo precyzyjne, uprawa rabarbaru oraz uprawa roślin ozdobnych były głównymi tematami drugiego programu „Poza Miastem”, który powstał z inicjatywy Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu we współpracy z telewizją TVP3 Poznań.

Wnętrze szklarni. Skrzynka z czerwonymi pomidorami malinowymi stoi pod pnączami, na których rosną pomidory.

Więcej ciepła w szklarni przy wykorzystaniu mniejszej ilości wody? To możliwe!

W jaki sposób można zwiększyć efektywność cieplną szklarni przy wykorzystaniu mniejszej ilości wody? Czy w październiku mogą być świeże i smaczne truskawki oraz jak uprawiać pomidory malinowe? Tego możecie dowiedzieć się z odcinka programu „Poza Miastem”, który powstał z inicjatywy Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, we współpracy z telewizją TVP3 Poznań.

Na zdjęciu widoczna jest ekologiczna uprawa - zielone rośliny wyrastają z pola.

Środowiskowe i zdrowotne znaczenie ekologicznej produkcji rolnej

Ekologiczna metoda produkcji rolnej pełni podwójną funkcję społeczną: z jednej strony dostarcza produktów najwyższej jakości, a z drugiej strony jest działaniem w interesie publicznym, ponieważ przyczynia się do ochrony środowiska i wpływa na rozwój obszarów wiejskich. Publikacja przedstawia założenia rolnictwa ekologicznego i omawia środowiskowe i zdrowotne następstwa ekologicznej produkcji rolnej.

Widok z bliska na różnorodne wyroby wędliniarskie, które leżą na stole.

Sposób na sukces – przetwarzanie i sprzedaż produktów z gospodarstwa rolnego

Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu w ramach „Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich” przygotował filmy prezentujące dobre praktyki w obszarze przetwórstwa żywności oraz jej sprzedaży. Celem tego przedsięwzięcia jest zachęcenie rolników do rozwoju przedsiębiorczości, co w dalszej perspektywie może zwiększyć konkurencyjność ich gospodarstw na rynku.

Słoneczny dzień. Na zdjęciu widoczne jest pole, na którym widoczny jest nostrzyk żółty. To zielona roślina o żółtych kwiatach. W tle widać drzewa.

Ciekawe rośliny w rolnictwie ekologicznym

Gospodarowanie metodami ekologicznymi jest przedsięwzięciem bardzo trudnym, wymagającym bezwzględnego zaangażowania i ogromnych nakładów pracy oraz – wbrew pozorom – dużych nakładów finansowych, na co w dobie dzisiejszej globalizacji nie każdy chce się decydować. W publikacji przedstawiono propozycje uprawy metodami ekologicznymi roślin mniej popularnych, które cieszą się coraz większym zainteresowaniem ze strony sprzedających, jak i kupujących. Omówiono ich podstawowe wymagania i możliwe zastosowanie.

Wnętrze namiotu foliowego. Na podłodze, na podnośnikach stoją w rzędach, jedna obok drugiej, zielone sadzonki roślin ogrodowych.

Innowacyjne rozwiązania w hodowli roślin ogrodniczych

W polskim ogrodnictwie hodowla roślin skierowana jest na tworzenie i wdrażanie postępu biologicznego. Pracownicy naukowi Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach podejmują wiele działań w kierunku wprowadzenia do uprawy nowych gatunków roślin i nowych technologii uprawy. Wzrost produkcji i jakości produkowanych warzyw i owoców jest ściśle związany ze zmianami w technologii i dystrybucji warzyw i owoców, w doborze nowych odmian i nowych systemach uprawy. Jest to proces niezbędny, ponieważ tylko produkty o najwyższej jakości mogą być oferowane na wszystkie rynki świata.