- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Ekologiczna uprawa warzyw
Ekologiczna uprawa warzyw to nie tylko uprawa bez stosowania chemii, ale także sposób życia – uprawiając warzywa wiemy, co jemy. Prowadząc taką uprawę, można również zaobserwować po pewnym czasie małe ilości szkodników i chorób.
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Wiosenne nawożenie azotem
Odpowiednio wykonane nawożenie wiosną ma ogromny wpływ na zdrowie i kondycję roślin, a także na wielkość i jakość plonu. Szczególnego znaczenia nabiera dostarczenie w tym okresie azotu, lecz nie jest to jedyny pierwiastek potrzebny roślinom na początku okresu wegetacji.
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Lecznicze właściwości głogu
Charakterystyczne, czerwone owoce głogu przyciągają wzrok i są doskonałą ozdobą ogrodu, lecz wygląd to nie jedyna zaleta tej rośliny. Głóg jest źródłem wielu witamin, wykazuje działanie przeciwrakowe i polecany jest szczególnie osobom z chorobami układu krążenia.
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Pomoc krajowa i unijna
Płatności bezpośrednie. Sposób korzystania z aplikacji eWniosekPlus
Od początku 2022 roku logowanie do aplikacji eWniosekPlus nie wygląda tak samo, jak w poprzedniej kampanii. Obecnie użytkownicy muszą logować się poprzez Platformę Usług Elektronicznych (PUE) lub profil zaufany.
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Pobieranie wody przez system korzeniowy rośliny
Woda jest niezbędnym składnikiem do życia fauny oraz flory. W przypadku roślin nie tylko umożliwia im funkcjonowanie, ale też przyczynia się do ich wzrostu i nabierania jakości. Jedną z metod pobierania wody przez roślinę jest system korzeniowy.
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Czynniki wpływające na uprawę marchwi
Uprawa marchwi w Polsce cieszy się dużą popularnością, a wielu rolników chętnie włącza to warzywo w zasoby swojej produkcji. Jednak przed podjęciem decyzji o uprawie marchwi, należy pamiętać o warunkach niezbędnych do jej prawidłowego wzrostu.
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
Produkty pszczele – właściwości i zastosowanie
Produkty pszczele to nie tylko wszystkim znany miód. Oprócz tego słodkiego przysmaku, pszczoły wytwarzają również pyłek, pierzgę, mleczko, propolis oraz jad. Warto przyjrzeć się tym produktom, ponieważ mają one wiele cennych właściwości i pozytywnie wpływają na organizm człowieka.