• Aktualności
    • Baza szkoleniowo-noclegowa
    • Usługi
    • Reklama
    • Oferty pracy
    • Wydawnictwa
    • Miód z naszej pasieki
    • Kalendarz 2025
    • Targi i wystawy
    • Inne wydarzenia
    • Szkolenia WODR
    • Konkursy
    • Historia doradztwa
    • Ekonomika
    • Pomoc krajowa i unijna
    • Produkcja roślinna
    • Produkcja zwierzęca
    • Rozwój obszarów wiejskich
    • Środowisko
    • Sieć gospodarstw demonstracyjnych
    • Lustracja Polowa 2023/2024
    • eDWIN
    • KUD-PS
    • PS WPR 2023-2027
    • PS WPR szkolenia
    • AgroInsect
    • Zdrowa Pszczoła
    • Rodzime Konie
    • KUD
    • KSOW
    • Erasmus
    • Transfer wiedzy i działalność informacyjna
    • AI4EOSC
    • SmartAgriHubs
    • Datamite
    • OpenAgri
    • Zadania finansowane z budżetu państwa
    • agrifoodTEF
    • FAIRshare
    • ScaleAgData
    • O KSOW+
    • Aktualności z KSOW+
    • O SIR
    • Pracownicy SIR
    • Działanie „Współpraca” - Interwencja 13.5
    • Aktualności z SIR
    • Publikacje i filmy
    • LPW
  • Poradnik Gospodarski
  • ePSU
    • Centrala
    • Dyrekcja
    • Specjaliści branżowi
    • Doradcy w powiatach
    • Zespoły doradcze w powiatach
    • Ochrona danych osobowych
    • Sygnaliści - zgłoszenie wewnętrzne
    • Media
    • Wydawnictwa
    • Baza szkoleniowo-noclegowa
    • Deklaracja dostepności
  1. Aktualności
  2. Doradztwo

Produkcja zwierzęca

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja zwierzęca
11 października 2022
11 października 2022
Poprawiono: 11 października 2022
W oborze w boksie znajdują się dwie brązowe młode jałówki. Jedna stoi, a druga leży. W uszach mają żółte kolczyki.

Wpływ genetyki na opłacalność produkcji zwierzęcej

Już tysiące lat temu zauważono, że na ogół potomstwo po wysoko wydajnych rodzicach charakteryzuje się wyższą wydajnością. Obecnie istnieje możliwość genotypowania zwierząt, czyli technologia, która pozwala szacować tak zwaną genomową wartość hodowlaną. A to z kolei często przekłada się na opłacalność produkcji.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja zwierzęca
5 sierpnia 2022
5 sierpnia 2022
Poprawiono: 5 sierpnia 2022
Na ściernisku stoją dwie białe świnie z głowami skierowanymi ku dołu.

Najgroźniejsze choroby świń - występowanie i zwalczanie

Produkcja trzody chlewnej narażona jest na występowanie różnych zakażeń. Ich nasilenie jest różne, a od staranności i dociekliwości rolnika zależy zdrowotność hodowanych świń. Należy stosować profilaktykę i skuteczne zwalczanie, aby choroby nie stanowiły obniżenia dochodów gospodarstw produkujących trzodę chlewną.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja zwierzęca
4 sierpnia 2022
4 sierpnia 2022
Poprawiono: 4 sierpnia 2022
Zbliżenie na pysk białego jagnięcia, którego widać od przodu. W tle widać inne owce.

Przetwórstwo mleka owczego w gospodarstwie

Mleko owcze ma większą wartość odżywczą w porównaniu do najbardziej popularnego mleka, czyli krowiego, a także mleka koziego. Co ciekawe, po przerobieniu na ser jeszcze bardziej zyskuje on na wartości.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja zwierzęca
21 lipca 2022
21 lipca 2022
Poprawiono: 21 lipca 2022
Zagroda w oborze. Przez pręty wychyla się cielak, jego łeb widać od przodu i zajmuje on większość kadru. W obu uszach ma kolczyki.

Stres cieplny u bydła mlecznego

Podczas gorących dni krowa pobiera znacznie mniej pokarmów. Zmniejsza się ilość przyjmowanych składników pokarmowych potrzebnych w cyklu rozwojowym, co może powodować problemy zdrowotne w stadzie. Jak temu zapobiegać?

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja zwierzęca
29 czerwca 2022
29 czerwca 2022
Poprawiono: 29 czerwca 2022
Na piaszczystym gruncie stoi kura. Tułów ma ciemno brązowy a głowę jasnobrązową. Widać ją od boku.

Hodowla drobiu ozdobnego

Tradycja hodowli drobiu przez człowieka liczy kilka tysięcy lat. Jednakże wzrost zainteresowania drobiem w formie ozdobnej można zauważyć dopiero wraz ze wzrostem liczby gospodarstw agroturystycznych w ostatnim dwudziestoleciu. Jako drób ozdobny, oprócz kur, użytkuje się kuropatwy, bażanty, indyki, kaczki, przepiórki, gęsi, a nawet strusie.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja zwierzęca
29 czerwca 2022
29 czerwca 2022
Poprawiono: 29 czerwca 2022
Boks z bydłem mięsnym. Na pierwszym planie są dwie sztuki - czarno-biała i biało-brązowa. Widać z bliska ich pyski.

Innowacyjne rozwiązania z zakresu produkcji zwierzęcej

Innowacyjność w zakresie produkcji zwierzęcej przejawia się na każdym etapie chowu i hodowli zwierząt gospodarskich. Od liczby zwierząt w gospodarstwach rolnych zależy rozwój polityki żywnościowej. Ważne jest, aby utrzymywać odpowiednią proporcję pomiędzy produkcją roślinną a zwierzęcą – to bowiem kształtuje sposoby użytkowania łąk i pastwisk. Co najważniejsze, od wielkości produkcji zwierzęcej zależy poziom dochodów gospodarstw rolnych.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja zwierzęca
19 maja 2022
19 maja 2022
Poprawiono: 19 maja 2022
W zagrodzie są dwie brązowe krowy i jedna czarno-biała. Wystawiają głowy pod barierką, przed nimi leży stos paszy.

Prawidłowe sporządzanie kiszonek i sianokiszonek

Każdy hodowca posiadający bydło w swoim gospodarstwie zdaje sobie sprawę z tego, jak ważną rolę odgrywa prawidłowe żywienie zwierząt. Odpowiedniej jakości pasza wpływa korzystnie na zdrowie oraz wydajność krów. Przy wyborze paszy warto zwrócić uwagę na kilka czynników.

Więcej…

Strona 6 z 11

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

WODR

  • Centrala
  • Dyrekcja
  • Specjaliści branżowi
  • Zespoły doradcze w powiatach
  • Media
  • Ochrona danych osobowych
  • Sygnaliści - zgłoszenie wewnętrzne
  • Biuletyn Informacji Publicznej
  • Deklaracja dostepności

Doradztwo

  • Historia doradztwa
  • Produkcja roślinna
  • Produkcja zwierzęca
  • Środowisko
  • Ekonomika
  • Pomoc krajowa i unijna
  • Rozwój Obszarów Wiejskich
  • Sieć Gospodarstw demonstracyjnych

Nasza oferta

  • Baza szkoleniowo-noclegowa
  • Usługi
  • Reklama
  • Wydawnictwa
  • Oferty pracy

Projekty

  • Zadania finansowane z budżetu państwa
  • eDWIN
  • Rodzime Konie
  • Zdrowa Pszczoła
  • AgroInsect
  • SmartAgriHubs
  • OpenAgri
  • KUD
  • Transfer wiedzy i działalność informacyjna
  • Inteligentna edukacja
© 2025 Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu