Produkcja zwierzęca
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Wpływ genetyki na opłacalność produkcji zwierzęcej
Już tysiące lat temu zauważono, że na ogół potomstwo po wysoko wydajnych rodzicach charakteryzuje się wyższą wydajnością. Obecnie istnieje możliwość genotypowania zwierząt, czyli technologia, która pozwala szacować tak zwaną genomową wartość hodowlaną. A to z kolei często przekłada się na opłacalność produkcji.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Najgroźniejsze choroby świń - występowanie i zwalczanie
Produkcja trzody chlewnej narażona jest na występowanie różnych zakażeń. Ich nasilenie jest różne, a od staranności i dociekliwości rolnika zależy zdrowotność hodowanych świń. Należy stosować profilaktykę i skuteczne zwalczanie, aby choroby nie stanowiły obniżenia dochodów gospodarstw produkujących trzodę chlewną.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Przetwórstwo mleka owczego w gospodarstwie
Mleko owcze ma większą wartość odżywczą w porównaniu do najbardziej popularnego mleka, czyli krowiego, a także mleka koziego. Co ciekawe, po przerobieniu na ser jeszcze bardziej zyskuje on na wartości.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Stres cieplny u bydła mlecznego
Podczas gorących dni krowa pobiera znacznie mniej pokarmów. Zmniejsza się ilość przyjmowanych składników pokarmowych potrzebnych w cyklu rozwojowym, co może powodować problemy zdrowotne w stadzie. Jak temu zapobiegać?
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Hodowla drobiu ozdobnego
Tradycja hodowli drobiu przez człowieka liczy kilka tysięcy lat. Jednakże wzrost zainteresowania drobiem w formie ozdobnej można zauważyć dopiero wraz ze wzrostem liczby gospodarstw agroturystycznych w ostatnim dwudziestoleciu. Jako drób ozdobny, oprócz kur, użytkuje się kuropatwy, bażanty, indyki, kaczki, przepiórki, gęsi, a nawet strusie.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Innowacyjne rozwiązania z zakresu produkcji zwierzęcej
Innowacyjność w zakresie produkcji zwierzęcej przejawia się na każdym etapie chowu i hodowli zwierząt gospodarskich. Od liczby zwierząt w gospodarstwach rolnych zależy rozwój polityki żywnościowej. Ważne jest, aby utrzymywać odpowiednią proporcję pomiędzy produkcją roślinną a zwierzęcą – to bowiem kształtuje sposoby użytkowania łąk i pastwisk. Co najważniejsze, od wielkości produkcji zwierzęcej zależy poziom dochodów gospodarstw rolnych.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Prawidłowe sporządzanie kiszonek i sianokiszonek
Każdy hodowca posiadający bydło w swoim gospodarstwie zdaje sobie sprawę z tego, jak ważną rolę odgrywa prawidłowe żywienie zwierząt. Odpowiedniej jakości pasza wpływa korzystnie na zdrowie oraz wydajność krów. Przy wyborze paszy warto zwrócić uwagę na kilka czynników.