• Baza szkoleniowo-noclegowa
    • Usługi
    • Reklama
    • Oferty pracy
    • Wydawnictwa
    • Miód z naszej pasieki
    • Kalendarz 2025
    • Targi i wystawy
    • Inne wydarzenia
    • Szkolenia WODR
    • Konkursy
    • Historia doradztwa
    • Ekonomika
    • Pomoc krajowa i unijna
    • Produkcja roślinna
    • Produkcja zwierzęca
    • Rozwój obszarów wiejskich
    • Środowisko
    • Sieć gospodarstw demonstracyjnych
    • Lustracja Polowa 2023/2024
    • eDWIN
    • KUD-PS
    • PS WPR 2023-2027
    • PS WPR szkolenia
    • AgroInsect
    • Zdrowa Pszczoła
    • Rodzime Konie
    • KUD
    • KSOW
    • Erasmus
    • Transfer wiedzy i działalność informacyjna
    • AI4EOSC
    • SmartAgriHubs
    • Datamite
    • OpenAgri
    • Zadania finansowane z budżetu państwa
    • agrifoodTEF
    • FAIRshare
    • ScaleAgData
    • O KSOW+
    • Aktualności z KSOW+
    • O SIR
    • Pracownicy SIR
    • Działanie „Współpraca” - Interwencja 13.5
    • Aktualności z SIR
    • Publikacje i filmy
    • LPW
  • Poradnik Gospodarski
  • ePSU
    • Centrala
    • Dyrekcja
    • Specjaliści branżowi
    • Doradcy w powiatach
    • Zespoły doradcze w powiatach
    • Ochrona danych osobowych
    • Sygnaliści - zgłoszenie wewnętrzne
    • Standardy ochrony małoletnich
    • Media
    • Wydawnictwa
    • Baza szkoleniowo-noclegowa
    • Deklaracja dostepności
  1. Doradztwo

Produkcja roślinna

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja roślinna
18 maja 2022
18 maja 2022
Poprawiono: 18 maja 2022
Zbliżenie na mały rurociąg biegnący po polu między grządkami. Na końcu jest zawór. Ze zraszacza leci woda.

Charakterystyka urządzeń nawadniających oraz sposoby nawadniania

W dzisiejszych czasach technika nawadniania roślin jest na znacznie wyższym poziomie niż w latach 70. i 80. ubiegłego wieku. Na rynku jest wiele systemów nawadniających, które znajdują zastosowanie w rolnictwie, jak i w ogrodnictwie.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja roślinna
17 maja 2022
17 maja 2022
Poprawiono: 17 maja 2022
Złote pole. Pomiędzy łanami rosną zielone chwasty.

Miotła zbożowa a uprawa zbóż. Problem odporności chwastów na herbicydy

Definicja rolnictwa na przestrzeni lat zdecydowanie uległa zmodyfikowaniu. Dostępność nowych technologii i nieporównywalny postęp w dziedzinie rolnictwa wpływają na mentalność rolników. Klasyczny płodozmian norfolski przechodzi do lamusa, ale współczesnych rolników już to nie dziwi. Czy na pewno powinno się o nim zapomnieć?

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja roślinna
13 maja 2022
13 maja 2022
Poprawiono: 13 maja 2022
Na stole leżą rozsypane główki żółtych mleczy. Obok nich jest żółty słoiczek.

Cenne właściwości miodu mniszkowego

Każdego roku wiosną, na łąkach, przydrożnych rowach, ugorach i trawnikach pojawiają się żółte kwiatki mniszka lekarskiego. Dla działkowców i ogrodników to uciążliwe chwasty, natomiast dla pasjonatów ziół - cenna roślina lecznicza.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja roślinna
6 maja 2022
6 maja 2022
Poprawiono: 6 maja 2022
Zbliżenie na ziemię, z której wyrastają rzędy zielonych roślin.

Wapnowanie i odczyn gleby

Zabieg wapnowania gleb oznacza stosowanie nawozów wapniowych, które mają odkwasić glebę oraz poprawić jej właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja roślinna
4 maja 2022
4 maja 2022
Poprawiono: 4 maja 2022
Zbliżenie na gałązkę orzecha włoskiego, na której wisi dojrzały owoc - orzech w skorupce.

Antraknoza orzecha włoskiego

Orzech włoski to pyszny i zdrowy przysmak, wpływający pozytywnie na nasz mózg i cały organizm. Uprawa drzewa narażona jest jednak na występowanie choroby, która atakuje wartościowe owoce oraz poraża liście.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja roślinna
2 maja 2022
2 maja 2022
Poprawiono: 2 maja 2022
W oborze dwie krowy mleczne wystawiają głowy poza barierkę i jedzą paszę z ziemi.

Podstawowe zasady sporządzania sianokiszonek

Właściwie prowadzone użytki zielone stanowią cenne źródło pasz objętościowych w gospodarstwach zajmujących się hodowlą bydła. Szczególnie cenne są kiszonki z łąk, które mają wartość żywieniową i razem z kiszonką z kukurydzy zapewniają podstawową bazę paszową przez cały rok. Dlatego warto wiedzieć, jak ją sporządzić.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja roślinna
29 kwietnia 2022
29 kwietnia 2022
Poprawiono: 29 kwietnia 2022
Zbliżenie na gałązkę czarnej porzeczki, która leży na stole. Są na niej liście.

Zdrowa strona czarnej porzeczki

Jedzenie czarnej porzeczki to nie tylko doznania smakowe, ale wzbogacanie organizmu o wartościowe składniki odżywcze. Roślina ta jest wykorzystywana w celach leczniczych i ma szerokie zastosowanie, a co ciekawe, surowiec zielarski obejmuje nie tylko owoce, ale też liście i nasiona.

Więcej…

Strona 11 z 19

  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15

WODR

  • Centrala
  • Dyrekcja
  • Specjaliści branżowi
  • Zespoły doradcze w powiatach
  • Media
  • Ochrona danych osobowych
  • Sygnaliści - zgłoszenie wewnętrzne
  • Biuletyn Informacji Publicznej
  • Deklaracja dostepności

Doradztwo

  • Historia doradztwa
  • Produkcja roślinna
  • Produkcja zwierzęca
  • Środowisko
  • Ekonomika
  • Pomoc krajowa i unijna
  • Rozwój Obszarów Wiejskich
  • Sieć Gospodarstw demonstracyjnych

Nasza oferta

  • Baza szkoleniowo-noclegowa
  • Usługi
  • Reklama
  • Wydawnictwa
  • Oferty pracy

Projekty

  • Zadania finansowane z budżetu państwa
  • eDWIN
  • Rodzime Konie
  • Zdrowa Pszczoła
  • AgroInsect
  • SmartAgriHubs
  • OpenAgri
  • KUD
  • Transfer wiedzy i działalność informacyjna
  • Inteligentna edukacja
© 2025 Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu