• Baza szkoleniowo-noclegowa
    • Usługi
    • Reklama
    • Oferty pracy
    • Wydawnictwa
    • Miód z naszej pasieki
    • Kalendarz 2025
    • Targi i wystawy
    • Inne wydarzenia
    • Szkolenia WODR
    • Konkursy
    • Historia doradztwa
    • Ekonomika
    • Pomoc krajowa i unijna
    • Produkcja roślinna
    • Produkcja zwierzęca
    • Rozwój obszarów wiejskich
    • Środowisko
    • Sieć gospodarstw demonstracyjnych
    • Lustracja Polowa 2023/2024
    • eDWIN
    • KUD-PS
    • PS WPR 2023-2027
    • PS WPR szkolenia
    • AgroInsect
    • Zdrowa Pszczoła
    • Rodzime Konie
    • KUD
    • KSOW
    • Erasmus
    • Transfer wiedzy i działalność informacyjna
    • AI4EOSC
    • SmartAgriHubs
    • Datamite
    • OpenAgri
    • Zadania finansowane z budżetu państwa
    • agrifoodTEF
    • FAIRshare
    • ScaleAgData
    • O KSOW+
    • Aktualności z KSOW+
    • O SIR
    • Pracownicy SIR
    • Działanie „Współpraca” - Interwencja 13.5
    • Aktualności z SIR
    • Publikacje i filmy
    • LPW
  • Poradnik Gospodarski
  • ePSU
    • Centrala
    • Dyrekcja
    • Specjaliści branżowi
    • Doradcy w powiatach
    • Zespoły doradcze w powiatach
    • Ochrona danych osobowych
    • Sygnaliści - zgłoszenie wewnętrzne
    • Standardy ochrony małoletnich
    • Media
    • Wydawnictwa
    • Baza szkoleniowo-noclegowa
    • Deklaracja dostepności
  1. Doradztwo

Produkcja roślinna

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja roślinna
2 kwietnia 2022
2 kwietnia 2022
Poprawiono: 2 kwietnia 2022
Zbliżenie na dwa pomidory na gałązce, jeden jest czerwony, a drugi zielony. W tle widać pnącza i inne pomidory.

Wartość odżywcza warzyw na przykładzie pomidora

Korzyści z jedzenia warzyw są nieograniczone. Poprawiają one zdrowie i samopoczucie, stanowią lekki posiłek i można je komponować na wiele sposobów. Jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce są pomidory. Dzięki nim można sporządzić wiele pysznych potraw, a składniki odżywcze w nich zawarte chronią przed groźnymi chorobami.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja roślinna
22 marca 2022
22 marca 2022
Poprawiono: 22 marca 2022
Dwa czerwone jabłka wiszą na gałązce z zielonymi liśćmi.

Środki ochrony roślin do zwalczania chorób grzybowych w sadach

Najczęściej występujące choroby grzybowe w sadzie to parch, mączniak oraz gorzka zgnilizna. Ochrona drzew przed tymi zarazami uwzględnia substancje biologicznie czynne i środki ochrony roślin. Część z nich zaczyna być jednak wycofywana z obrotu, dlatego rolnik powinien wiedzieć, w jaki sposób dalej sobie z tym radzić.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja roślinna
21 marca 2022
21 marca 2022
Poprawiono: 21 marca 2022
Pojedynczy słonecznik na tle zachodzącego słońca.

Słonecznik jako poplon i roślina w plonie głównym

W ostatnich latach coraz częściej można zaobserwować na polach uprawę słonecznika, zarówno w plonie głównym, jak i w poplonie. W Polsce, według wniosków o przyznanie płatności bezpośrednich za 2020 rok, powierzchnia uprawy słonecznika zwyczajnego wyniosła ponad 8 300 hektarów. Uprawa tej rośliny wymaga jednak spełnienia określonych działań mających wpływ na opłacalność produkcji.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja roślinna
21 marca 2022
21 marca 2022
Poprawiono: 21 marca 2022
Zielone pole, w części zaorane. Na horyzoncie widać las.

Systemy uprawy gleby

We współczesnym rolnictwie mechaniczna uprawa gleby, obok nadrzędnej funkcji zapewnienia roślinom właściwych warunków do wegetacji i wysokiego plonowania, powinna sprzyjać intensyfikacji życia biologicznego w warstwie ornej i podglebiu. Istnieją różne systemy uprawy gleby, które pomagają osiągnąć taki efekt.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja roślinna
18 marca 2022
18 marca 2022
Poprawiono: 18 marca 2022
Pole kukurydzy. Z bliska widać dojrzewające kolby na wysokich łodygach.

Szkodniki występujące w kukurydzy oraz metody ich zwalczania

Nie jest zaskoczeniem, że szkodniki lubią żerować na plantacjach roślinnych i żywią się wszelkiego rodzaju uprawami. To samo dotyczy kukurydzy, która jest narażona na kilka specyficznych gatunków szkodników. Na szczęście istnieją metody ich zwalczania.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja roślinna
18 marca 2022
18 marca 2022
Poprawiono: 18 marca 2022
W szklarni na podłodze stoją rzędy zielonych roślin w doniczkach. Część z nich ma wysokie łodygi i liście, inne są niskie.

Zasady integrowanej ochrony roślin

Czasy, w których żyjemy stawiają przed rolnikiem nowe zadania. Oprócz zapewnienia wystarczającej ilości żywności, ważne jest również, aby ta żywność była zdrowa, bezpieczna, a jej produkcja przyjazna dla środowiska.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Norbert Kowalski
Kategoria: Produkcja roślinna
16 marca 2022
16 marca 2022
Poprawiono: 16 marca 2022
Na zdjęciu z bliska widoczna jest uprawa na polu w fazie dojrzewania. Zielone kłosy stoją jeden obok drugiego.

Lista odmian zbóż jarych zalecanych do uprawy w Wielkopolsce w 2022 roku

Lista odmian zalecanych do uprawy na obszarze województwa (LOZ) została sporządzona w oparciu o wieloletnie wyniki doświadczeń odmianowych prowadzonych w ramach Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego (PDO) w województwie wielkopolskim.

Więcej…

Strona 15 z 19

  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19

WODR

  • Centrala
  • Dyrekcja
  • Specjaliści branżowi
  • Zespoły doradcze w powiatach
  • Media
  • Ochrona danych osobowych
  • Sygnaliści - zgłoszenie wewnętrzne
  • Biuletyn Informacji Publicznej
  • Deklaracja dostepności

Doradztwo

  • Historia doradztwa
  • Produkcja roślinna
  • Produkcja zwierzęca
  • Środowisko
  • Ekonomika
  • Pomoc krajowa i unijna
  • Rozwój Obszarów Wiejskich
  • Sieć Gospodarstw demonstracyjnych

Nasza oferta

  • Baza szkoleniowo-noclegowa
  • Usługi
  • Reklama
  • Wydawnictwa
  • Oferty pracy

Projekty

  • Zadania finansowane z budżetu państwa
  • eDWIN
  • Rodzime Konie
  • Zdrowa Pszczoła
  • AgroInsect
  • SmartAgriHubs
  • OpenAgri
  • KUD
  • Transfer wiedzy i działalność informacyjna
  • Inteligentna edukacja
© 2025 Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu