- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Wpływ gęstości i rozstawu rzędów na plonowanie soi
Uprawa soi nie należy do najpopularniejszych w Polsce, ale powoli się to zmienia. Rolnicy, który decydują się na tę roślinę, powinni zaplanować produkcję pod kątem paszy lub sprzedaży nasion. Wtedy mogą dobrać metodę siania, opartą na gęstości i rozstawie rzędów.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Procedury dotyczące integrowanej ochrony roślin
Integrowana ochrona roślin to ograniczenia stosowania środków ochrony roślin, przy jednoczesnym efektywnym ich wykorzystaniu. Rozwój rolnictwa precyzyjnego sprzyja stosowaniu tej metody, która nie tylko ma znaczenie dla ochrony środowiska, ale także przynosi efekty ekonomiczne.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Rolnictwo regeneratywne
Rolnictwo regeneratywne to zespół praktyk, narzędzi i strategii umożliwiających wytwarzanie żywności, dbając jednocześnie o odbudowę zdegradowanych działalnością człowieka terenów rolniczych. Głównym celem jest tu odbudowa właściwego poziomu materii organicznej, która wpływa na regeneracje gleby, a także zwiększenie jej urodzajności.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Wapnowanie gleb
Odkwaszanie gleby poprzez stosowanie nawozów wapniowych poprawia jej właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne. Nie zawsze jednak jest to skuteczne. Przed rozpoczęciem nawożenia trzeba poznać odczyn pH gleby, który jest kluczowy w tym zabiegu.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Innowacyjne rozwiązania z zakresu produkcji roślinnej
Określenie innowacyjności oznacza wprowadzenie czegoś nowego lub już znanego, jako nową rzecz. Jako innowację można również rozumieć proces realizacji koncepcji. Współczesna gospodarka charakteryzuje się innowacyjnością przedsiębiorstw oraz obszarów, co w konsekwencji prowadzi do przekształcenia regionu, lecz nie zawsze zgodnego z zamierzonym.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Stosowanie pestycydów - za czy przeciw?
Pestycydy to termin bardzo ogólny, ponieważ obejmuje ogromną grupę związków chemicznych, które służą do niszczenia organizmów uznanych za szkodliwe. Związki te są wprowadzane do środowiska świadomie i pod kontrolą, przyczyniając się do polepszenia jakości warzyw i owoców. Niestety, mogą jednocześnie stwarzać śmiertelne zagrożenie dla ludzi i zwierząt.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Bakterioza pierścieniowa ziemniaka oraz agrofagi kwarantannowe
Ziemniak to gatunek, który w Polsce ma duże znacznie gospodarcze. Często jest uprawiany na małych i dużych powierzchniach, na potrzeby własne czy sprzedaż, dlatego też bardzo ważna jest kontrola zdrowotności sadzeniaków, będących w obrocie, aby nie dopuścić rozprzestrzeniania się patogenów kwarantannowych.