Gałązka z czerwonymi owocami głogu.

Lecznicze właściwości głogu

Charakterystyczne, czerwone owoce głogu przyciągają wzrok i są doskonałą ozdobą ogrodu, lecz wygląd to nie jedyna zaleta tej rośliny. Głóg jest źródłem wielu witamin, wykazuje działanie przeciwrakowe i polecany jest szczególnie osobom z chorobami układu krążenia.

Głóg to roślina nieco zapomniana. W Polsce rośnie sześć gatunków głogu, ale w medycynie wykorzystywane są tylko dwa - jednoszyjkowy i dwuszyjkowy. Na głóg powinny zwrócić uwagę między innymi osoby, które mają problemy z sercem. Jednak to nie wszystko, jeśli chodzi o właściwości lecznicze głogu. W leczeniu wykorzystuje się kwiatostany i owoce głogu. Kwiaty powinny być w pełni rozkwitu, ale musi to być początek kwitnienia, bo w czasie upalnej pogody szybko osypują swe płatki. Owoce można zrywać od wczesnej jesieni. Suszy się je lub służą do wyrobu domowych leków lub zdrowych przetworów. W aptekach i sklepach zielarskich dostępne są mieszanki, które mają w recepturze kwiatostany lub owoce głogu. Można z niego robić herbatki, nalewki, wina czy dżemy.

Głóg to źródło witaminy C, PP i witamin z grupy B, zawiera także nieco witaminy A. Ma dużo flawonoidów, które wykazują działanie przeciwnowotworowe. Co więcej, zawiera wiele olejków eterycznych i błonnika, a także soli mineralnych. Zawiera aminy, fitosterole, fenolokwasy i garbniki. Przetwory z głogu oraz głogowe preparaty są łagodne i nie wywołują efektów ubocznych. Są dobre jako profilaktyka lub uzupełnienie profesjonalnego leczenia - nigdy jako samodzielna terapia. Z głogiem nie powinny przesadzać osoby z niedociśnieniem.

Flawonoidy zawarte w głogu mają działanie przeciwrakowe. Świetnie wpływają na układ krążenia. Sprawiają, że serce pracuje lepiej. Ich rozkurczająca moc wpływa łagodząco także na bóle menstruacyjne oraz schorzenia dróg moczowych. Błonnik pomaga w walce z zaparciami i poprawia trawienie.

W polepszeniu trawienia bierze udział również witamina PP, dzięki której lepiej trawimy białka, tłuszcze i węglowodany. Witamina C wzmacnia odporność organizmu. Warto wspierać się przetworami z głogu, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Głóg, jak każde zioło, nie działa natychmiastowo - trzeba dać mu czas i przyjmować go regularnie.

Dorota Mejsner