- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Orzechy laskowe w ogródku. Sadzenie plantacji leszczyny
Poszukując dodatkowego źródła dochodu z gospodarstwa rolnego, warto zainteresować się uprawą leszczyny pospolitej, czyli orzecha laskowego (Corylus avelana). Liczba plantacji leszczyny w Polsce jest mała, a głównym dostawcą i producentem orzechów laskowych są Hiszpania, Włochy, Turcja czy Francja. Założenie własnej plantacji wymaga czasu i pracy, ale może być bardzo opłacalne.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Agrotechnika roślin bobowatych
Wymagania glebowe i klimatyczne roślin bobowatych są bardzo zróżnicowane w zależności od ich gatunku. Przy ich uprawie ważna jest temperatura powietrza, rodzaj gruntu oraz odpowiednio dobrany nawóz. Znajomość tych czynników spowoduje, że produkcja będzie wydajniejsza, a plony bardziej obfite.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Przygotowanie roli pod zasiew na wiosnę
Dobry grunt pod uprawę to niemal połowa sukcesu późniejszego plonowania. Przygotowanie gleby powinno więc być odpowiednio zaplanowane i przeprowadzone zgodnie z wybraną metodą uprawy i potrzebami zasianej rośliny. Tylko wtedy rolnik może oczekiwać satysfakcjonujących efektów podczas zbiorów.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Choroby rzepaku ozimego
Rzepak to podstawowy gatunek roślin oleistych uprawianych w Polsce. Charakteryzuje się on dużymi wymaganiami w zakresie uprawy i jest atakowany przez wiele patogenów. Szacuje się, że rzepak ozimy jest uszkadzany, porażany i zasiedlany przez około sto różnego rodzaju agrofagów, które przy braku odpowiedniej ochrony mogą powodować duże straty na plantacjach.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Soja, czyli krajowe źródło białka. Podstawy agrotechniki soi
Soja należy do roślin z rodziny bobowatych, których najbardziej charakterystyczną cechą jest zdolność wiązania azotu atmosferycznego. Poprawa struktury gleby, wzrost zawartości próchnicy, zwiększenie zaopatrzenia gleby w azot oraz nasiona stanowiące cenne źródło białka to tylko kilka z wielu zalet tego gatunku. Dlaczego więc w Polsce uprawia się jej tak mało?
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Cebula – magiczne warzywo o wielu właściwościach
Jednym z najstarszych warzyw znanym od tysięcy lat jest cebula. A właściwie cebula czosnek, bo tak brzmi poprawna nazwa botaniczna cebuli, która jest warzywem z rodziny amarylkowatych. Jej przeznaczenie jest niezwykłe, ponieważ może być wykorzystywana nie tylko w kuchni, ale również w leczeniu wielu chorób i dolegliwości.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
W jaki sposób zadbać o rzepak wiosną?
Uprawa rzepaku wymaga wiele pracy, ale też przygotowań, które rozpoczynają się już niemal pół roku wcześniej. Prawidłowa pielęgnacja i obserwacja pola zwiększają szansę na uchronienie roślin przed niepożądanymi chorobami i atakami szkodników, które są bezlitosne dla plonu.