- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Produkcja roślinna
Jak przygotować się do wiosennych przymrozków w sadach?
Rośliny uprawiane na plantacjach otwartych w naturalny sposób narażone są na działanie czynników zewnętrznych. Zmienna pogoda i niekorzystne czynniki atmosferyczne, zwłaszcza przymrozki, mogą znacząco wpływać na plony w sadach. Jak w takim razie przygotować się do wiosennych przymrozków w sadach? Jest na to kilka sposobów.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Produkcja roślinna
Czynniki wpływające na rozwój i wzrost roślin
Istnieją dwie zasadnicze grupy czynników wpływających na rozwój i wzrost roślin. Pierwsza z nich to czynniki endogenne, w których ważną rolę odgrywają fitohormony, znane jako regulatory wzrostu i rozwoju. To w nich właśnie zawarta jest informacja genetyczna, która reguluje procesy zachodzące w komórkach roślin. W określonych częściach syntetyzują się fitochormony i wraz z upływem czasu, rozpraszają się po całej roślinie.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Ochrona chemiczna zbóż w praktyce
Produkcja zbóż wbrew pozorom nie jest łatwa. Przez cały okres wegetacji zboża są narażone na szereg czynników chorobotwórczych, konkurencję z chwastami czy obecność szkodników. Dlatego ochrona chemiczna jest i długo jeszcze będzie podstawową formą ochrony zbóż przed patogenami.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Innowacyjne rozwiązania na trwałych użytkach zielonych
Innowacyjnych rozwiązań, jakie możemy zastosować na użytkach zielonych jest kilka, choć nie da się ukryć, że wachlarz zmian możliwych do zastosowania jest uboższy niż w przypadkach upraw innych roślin. Jednak w związku z coraz większym znaczeniem łąk i pastwisk, tych innowacji przybywa.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Produkcja roślinna
Uprawa soi w warunkach południowej Wielkopolski
Soja jest roślina zawierającą pełnowartościowe białko przydatne w wielu dziedzinach życia głównie jako jeden z najważniejszych składników żywienia zwierząt i ludzi. Zawiera tłuszcze nienasycone i witaminy z grupy B. W 100 gramach suchych nasion tej rośliny pokrywa aż 45% dziennego zapotrzebowania na potas, 24% na wapń, 106% na fosfor, 89% na żelazo oraz 54% na magnez. Bogate właściwości soi sprawiają, że ma ona bardzo dobre właściwości odżywcze i smakowe znajduje również zastosowanie w diecie duże znaczenie w diecie wegan i wegetarian.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Odmiany warzyw polowych z tolerancją i odpornością na choroby
Od dłuższego czasu na naszym rynku pojawiają się odmiany roślin warzywnych z genetyczną tolerancją i odpornością na choroby. Nie są to odmiany genetycznie zmodyfikowane, lecz są one efektem prac badawczych prowadzonych w kierunku ograniczenia stosowania środków chemicznych zwalczających choroby grzybowe w uprawach warzyw.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Pozytywny wpływ międzyplonów na produkcję roślinną
Uprawa międzyplonów to element zrównoważonego nawożenia i ochrony gleb użytkowanych rolniczo. Od dłuższego czasu rolnicy zarówno w Polsce, jak i na świecie dostrzegają wartość międzyplonów jako nawozu zielonego i wykorzystują posezonowy wzrost roślin, aby poprawić jakość gleby i zwiększyć plony upraw następczych.