Zbliżenie na ułożone obok siebie bochenki chleba posypane mąką.

Produkty zbożowe podstawą codziennej diety

Produkty zbożowe należą do grupy stanowiącej podstawę naszej codziennej diety w piramidzie zdrowego żywienia. Ich wysoka wartość odżywcza oraz cenne właściwości prozdrowotne decydują o tym, że zboża powinny stanowić aż 40% codziennej diety.

Zdjęcie ilustracyjne - przymrozek w sadzie.

Jak przygotować się do wiosennych przymrozków w sadach?

Rośliny uprawiane na plantacjach otwartych w naturalny sposób narażone są na działanie czynników zewnętrznych. Zmienna pogoda i niekorzystne czynniki atmosferyczne, zwłaszcza przymrozki, mogą znacząco wpływać na plony w sadach. Jak w takim razie przygotować się do wiosennych przymrozków w sadach? Jest na to kilka sposobów.

Zdjęcie ilustracyjne - widok na pole z uprawami.

Czynniki wpływające na rozwój i wzrost roślin

Istnieją dwie zasadnicze grupy czynników wpływających na rozwój i wzrost roślin. Pierwsza z nich to czynniki endogenne, w których ważną rolę odgrywają fitohormony, znane jako regulatory wzrostu i rozwoju. To w nich właśnie zawarta jest informacja genetyczna, która reguluje procesy zachodzące w komórkach roślin. W określonych częściach syntetyzują się fitochormony i wraz z upływem czasu, rozpraszają się po całej roślinie.

Zbliżenie na brązowe kłosy zboża.

Ochrona chemiczna zbóż w praktyce

Produkcja zbóż wbrew pozorom nie jest łatwa. Przez cały okres wegetacji zboża są narażone na szereg czynników chorobotwórczych, konkurencję z chwastami czy obecność szkodników. Dlatego ochrona chemiczna jest i długo jeszcze będzie podstawową formą ochrony zbóż przed patogenami.

Szeroki widok na zielone pole i las.

Innowacyjne rozwiązania na trwałych użytkach zielonych

Innowacyjnych rozwiązań, jakie możemy zastosować na użytkach zielonych jest kilka, choć nie da się ukryć, że wachlarz zmian możliwych do zastosowania jest uboższy niż w przypadkach upraw innych roślin. Jednak w związku z coraz większym znaczeniem łąk i pastwisk, tych innowacji przybywa.

Zdjęcie ilustracyjne. Rozrzucone ziarna soi leżą na szarym materiale.

Uprawa soi w warunkach południowej Wielkopolski

Soja jest roślina zawierającą pełnowartościowe białko przydatne w wielu dziedzinach życia głównie jako jeden z najważniejszych składników żywienia zwierząt i ludzi. Zawiera tłuszcze nienasycone i witaminy z grupy B. W 100 gramach suchych nasion tej rośliny pokrywa aż 45% dziennego zapotrzebowania na potas, 24% na wapń, 106% na fosfor, 89% na żelazo oraz 54% na magnez. Bogate właściwości soi sprawiają, że ma ona bardzo dobre właściwości odżywcze i smakowe znajduje również zastosowanie w diecie duże znaczenie w diecie wegan i wegetarian.

Zbliżenie na liście buraka rosnącego w ziemi.

Odmiany warzyw polowych z tolerancją i odpornością na choroby

Od dłuższego czasu na naszym rynku pojawiają się odmiany roślin warzywnych z genetyczną tolerancją i odpornością na choroby. Nie są to odmiany genetycznie zmodyfikowane, lecz są one efektem prac badawczych prowadzonych w kierunku ograniczenia stosowania środków chemicznych zwalczających choroby grzybowe w uprawach warzyw.