Doradztwo
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko

Stosowanie nawozów azotowych w świetle dyrektywy azotanowej
W połowie 2018 roku weszły w życie zapisy rozporządzenia dotyczącego „Programu działań mających na celu zmniejszenie zanieczyszczeń wód azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych oraz zapobieganiu dalszemu zanieczyszczeniu”, popularnie nazwanego programem azotanowym.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko

Ekologiczna produkcja zdrowej żywności
W trosce o swoje zdrowie, coraz częściej sięgamy po żywność ekologiczną. Produkty wytwarzane w ten sposób opierają się na naturalnych sposobach produkcji, które są uregulowane prawnie. Warto jednak zwrócić uwagę na oznakowania produktów, które często są mylące i nie mają nic wspólnego z ekologiczną uprawą.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Rozwój obszarów wiejskich (ROW)

Śniadanie wielkanocne Koła Gospodyń Wiejskich w Kowalewie
Wielkanoc uznawana jest za najważniejsze chrześcijańskie święto, spędzane w rodzinnym gronie przy wspólnym posiłku przygotowanym z poświęconych wcześniej produktów. Okazję do takiego spotkania wykorzystały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Kowalewie, które zorganizowały świąteczną ucztę połączoną z warsztatami rękodzieła.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Rozwój obszarów wiejskich (ROW)

Kwiecień pod znakiem Wielkanocy
W kwietniu wiosna rozkwita na dobre, a słoneczne dni służą domowym porządkom i przygotowaniom do Wielkanocy. To chrześcijańskie święto jest najważniejszym punktem miesiąca, który w tym roku przypada na trzeci weekend kwietnia.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Zioła w domu i ogrodzie
Wraz z rozbudzeniem świadomości wśród konsumentów w zakresie ekologii i produkcji zdrowej żywności, wzrasta zainteresowanie tym, co zdrowe i zarazem modne. Nie dziwi zatem, że coraz więcej osób sięga po domową uprawę ziół i hoduje te wartościowe rośliny na własny użytek.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Wykorzystanie owadów do zwalczania szkodników w uprawach sadowniczych
Temat wykorzystania w ochronie upraw naturalnych wrogów szkodników jest coraz bardziej popularny także i w uprawach sadowniczych. Warto przypomnieć ten temat z uwagi na ograniczenia w stosowaniu środków ochrony roślin oraz nowe wymogi wynikające z założeń zawartych w planie Europejski Zielony Ład.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Chów bydła mięsnego - dobrostan zwierząt i zasady bezpieczeństwa
Bezpieczna i troskliwa obsługa zwierząt to niewątpliwie podstawowa umiejętność każdego rolnika. Selekcja zwierząt polegająca na doborze do rozrodu sztuk o łagodnym usposobieniu nie wystarczy, aby zapewnić sobie bezpieczeństwo przy ich obsłudze. Łatwość obsługi zależy głównie od ilości czasu spędzanego ze zwierzęciem.