• Baza szkoleniowo-noclegowa
    • Usługi
    • Reklama
    • Oferty pracy
    • Wydawnictwa
    • Miód z naszej pasieki
    • Kalendarz 2025
    • Targi i wystawy
    • Inne wydarzenia
    • Szkolenia WODR
    • Konkursy
    • Historia doradztwa
    • Ekonomika
    • Pomoc krajowa i unijna
    • Produkcja roślinna
    • Produkcja zwierzęca
    • Rozwój obszarów wiejskich
    • Środowisko
    • Sieć gospodarstw demonstracyjnych
    • Lustracja Polowa 2023/2024
    • eDWIN
    • KUD-PS
    • PS WPR 2023-2027
    • PS WPR szkolenia
    • AgroInsect
    • Zdrowa Pszczoła
    • Rodzime Konie
    • KUD
    • KSOW
    • Erasmus
    • Transfer wiedzy i działalność informacyjna
    • AI4EOSC
    • SmartAgriHubs
    • Datamite
    • OpenAgri
    • Zadania finansowane z budżetu państwa
    • agrifoodTEF
    • FAIRshare
    • ScaleAgData
    • O KSOW+
    • Aktualności z KSOW+
    • O SIR
    • Pracownicy SIR
    • Działanie „Współpraca” - Interwencja 13.5
    • Aktualności z SIR
    • Publikacje i filmy
    • LPW
  • Poradnik Gospodarski
  • ePSU
    • Centrala
    • Dyrekcja
    • Specjaliści branżowi
    • Doradcy w powiatach
    • Zespoły doradcze w powiatach
    • Ochrona danych osobowych
    • Sygnaliści - zgłoszenie wewnętrzne
    • Standardy ochrony małoletnich
    • Media
    • Wydawnictwa
    • Baza szkoleniowo-noclegowa
    • Deklaracja dostepności

Doradztwo

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Środowisko
19 kwietnia 2022
19 kwietnia 2022
Poprawiono: 19 kwietnia 2022
Na podwórku leży stos obornika. W tle widać drzewa bez liści.

Stosowanie nawozów azotowych w świetle dyrektywy azotanowej

W połowie 2018 roku weszły w życie zapisy rozporządzenia dotyczącego „Programu działań mających na celu zmniejszenie zanieczyszczeń wód azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych oraz zapobieganiu dalszemu zanieczyszczeniu”, popularnie nazwanego programem azotanowym.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Środowisko
19 kwietnia 2022
24 marca 2022
Poprawiono: 19 kwietnia 2022
Zbliżenie na różne warzywa, między innymi bakłażan, sałatę, paprykę żółtą, rzodkiewki.

Ekologiczna produkcja zdrowej żywności

W trosce o swoje zdrowie, coraz częściej sięgamy po żywność ekologiczną. Produkty wytwarzane w ten sposób opierają się na naturalnych sposobach produkcji, które są uregulowane prawnie. Warto jednak zwrócić uwagę na oznakowania produktów, które często są mylące i nie mają nic wspólnego z ekologiczną uprawą.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Rozwój obszarów wiejskich (ROW)
15 kwietnia 2022
20 kwietnia 2022
Poprawiono: 20 kwietnia 2022
Okrągły stroik wielkanocny zrobiony z trawy, gałązek bazi oraz porcelanowego zajączka.

Śniadanie wielkanocne Koła Gospodyń Wiejskich w Kowalewie

Wielkanoc uznawana jest za najważniejsze chrześcijańskie święto, spędzane w rodzinnym gronie przy wspólnym posiłku przygotowanym z poświęconych wcześniej produktów. Okazję do takiego spotkania wykorzystały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Kowalewie, które zorganizowały świąteczną ucztę połączoną z warsztatami rękodzieła.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Rozwój obszarów wiejskich (ROW)
15 kwietnia 2022
15 kwietnia 2022
Poprawiono: 15 kwietnia 2022
Zbliżenie od góry na stroik wielkanocny, który składa się z liści i ziemi, a także ozdób w postaci jajek, kurek i zajączka.

Kwiecień pod znakiem Wielkanocy

W kwietniu wiosna rozkwita na dobre, a słoneczne dni służą domowym porządkom i przygotowaniom do Wielkanocy. To chrześcijańskie święto jest najważniejszym punktem miesiąca, który w tym roku przypada na trzeci weekend kwietnia.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja roślinna
14 kwietnia 2022
14 kwietnia 2022
Poprawiono: 14 kwietnia 2022
Zbliżenie na łodygi tymianku.

Zioła w domu i ogrodzie

Wraz z rozbudzeniem świadomości wśród konsumentów w zakresie ekologii i produkcji zdrowej żywności, wzrasta zainteresowanie tym, co zdrowe i zarazem modne. Nie dziwi zatem, że coraz więcej osób sięga po domową uprawę ziół i hoduje te wartościowe rośliny na własny użytek.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja roślinna
14 kwietnia 2022
14 kwietnia 2022
Poprawiono: 14 kwietnia 2022
Alejka w sadzie. Po obu stronach gęsto rosną jabłonie z owocami.

Wykorzystanie owadów do zwalczania szkodników w uprawach sadowniczych

Temat wykorzystania w ochronie upraw naturalnych wrogów szkodników jest coraz bardziej popularny także i w uprawach sadowniczych. Warto przypomnieć ten temat z uwagi na ograniczenia w stosowaniu środków ochrony roślin oraz nowe wymogi wynikające z założeń zawartych w planie Europejski Zielony Ład.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja zwierzęca
13 kwietnia 2022
13 kwietnia 2022
Poprawiono: 13 kwietnia 2022
W boksie znajdują się młode krowy o białym i brązowym umaszczeniu.

Chów bydła mięsnego - dobrostan zwierząt i zasady bezpieczeństwa

Bezpieczna i troskliwa obsługa zwierząt to niewątpliwie podstawowa umiejętność każdego rolnika. Selekcja zwierząt polegająca na doborze do rozrodu sztuk o łagodnym usposobieniu nie wystarczy, aby zapewnić sobie bezpieczeństwo przy ich obsłudze. Łatwość obsługi zależy głównie od ilości czasu spędzanego ze zwierzęciem.

Więcej…

Strona 55 z 76

  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59

WODR

  • Centrala
  • Dyrekcja
  • Specjaliści branżowi
  • Zespoły doradcze w powiatach
  • Media
  • Ochrona danych osobowych
  • Sygnaliści - zgłoszenie wewnętrzne
  • Biuletyn Informacji Publicznej
  • Deklaracja dostepności

Doradztwo

  • Historia doradztwa
  • Produkcja roślinna
  • Produkcja zwierzęca
  • Środowisko
  • Ekonomika
  • Pomoc krajowa i unijna
  • Rozwój Obszarów Wiejskich
  • Sieć Gospodarstw demonstracyjnych

Nasza oferta

  • Baza szkoleniowo-noclegowa
  • Usługi
  • Reklama
  • Wydawnictwa
  • Oferty pracy

Projekty

  • Zadania finansowane z budżetu państwa
  • eDWIN
  • Rodzime Konie
  • Zdrowa Pszczoła
  • AgroInsect
  • SmartAgriHubs
  • OpenAgri
  • KUD
  • Transfer wiedzy i działalność informacyjna
  • Inteligentna edukacja
© 2025 Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu