• Aktualności
    • Baza szkoleniowo-noclegowa
    • Usługi
    • Reklama
    • Oferty pracy
    • Wydawnictwa
    • Miód z naszej pasieki
    • Kalendarz 2025
    • Targi i wystawy
    • Inne wydarzenia
    • Szkolenia WODR
    • Konkursy
    • Historia doradztwa
    • Ekonomika
    • Pomoc krajowa i unijna
    • Produkcja roślinna
    • Produkcja zwierzęca
    • Rozwój obszarów wiejskich
    • Środowisko
    • Sieć gospodarstw demonstracyjnych
    • Lustracja Polowa 2023/2024
    • eDWIN
    • KUD-PS
    • PS WPR 2023-2027
    • PS WPR szkolenia
    • AgroInsect
    • Zdrowa Pszczoła
    • Rodzime Konie
    • KUD
    • KSOW
    • Erasmus
    • Transfer wiedzy i działalność informacyjna
    • AI4EOSC
    • SmartAgriHubs
    • Datamite
    • OpenAgri
    • Zadania finansowane z budżetu państwa
    • agrifoodTEF
    • FAIRshare
    • ScaleAgData
    • O KSOW+
    • Aktualności z KSOW+
    • O SIR
    • Pracownicy SIR
    • Działanie „Współpraca” - Interwencja 13.5
    • Aktualności z SIR
    • Publikacje i filmy
    • LPW
  • Poradnik Gospodarski
  • ePSU
    • Centrala
    • Dyrekcja
    • Specjaliści branżowi
    • Doradcy w powiatach
    • Zespoły doradcze w powiatach
    • Ochrona danych osobowych
    • Sygnaliści - zgłoszenie wewnętrzne
    • Standardy ochrony małoletnich
    • Media
    • Wydawnictwa
    • Baza szkoleniowo-noclegowa
    • Deklaracja dostepności
  1. Aktualności

Doradztwo

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja roślinna
11 kwietnia 2022
11 kwietnia 2022
Poprawiono: 11 kwietnia 2022
Zbliżenie na główki sałaty rosnące w ziemi.

Ekologiczna uprawa warzyw

Ekologiczna uprawa warzyw to nie tylko uprawa bez stosowania chemii, ale także sposób życia – uprawiając warzywa wiemy, co jemy. Prowadząc taką uprawę, można również zaobserwować po pewnym czasie małe ilości szkodników i chorób.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja roślinna
11 kwietnia 2022
11 kwietnia 2022
Poprawiono: 11 kwietnia 2022
Na ściernisku stoi przyczepa z gnojowicą.

Wiosenne nawożenie azotem

Odpowiednio wykonane nawożenie wiosną ma ogromny wpływ na zdrowie i kondycję roślin, a także na wielkość i jakość plonu. Szczególnego znaczenia nabiera dostarczenie w tym okresie azotu, lecz nie jest to jedyny pierwiastek potrzebny roślinom na początku okresu wegetacji.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja roślinna
6 kwietnia 2022
6 kwietnia 2022
Poprawiono: 6 kwietnia 2022
Gałązka z czerwonymi owocami głogu.

Lecznicze właściwości głogu

Charakterystyczne, czerwone owoce głogu przyciągają wzrok i są doskonałą ozdobą ogrodu, lecz wygląd to nie jedyna zaleta tej rośliny. Głóg jest źródłem wielu witamin, wykazuje działanie przeciwrakowe i polecany jest szczególnie osobom z chorobami układu krążenia.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Pomoc krajowa i unijna
6 kwietnia 2022
6 kwietnia 2022
Poprawiono: 7 kwietnia 2022
Na stole stoi otwarty laptop widziany od boku. Obok niego znajdują się dokumenty.

Płatności bezpośrednie. Sposób korzystania z aplikacji eWniosekPlus

Od początku 2022 roku logowanie do aplikacji eWniosekPlus nie wygląda tak samo, jak w poprzedniej kampanii. Obecnie użytkownicy muszą logować się poprzez Platformę Usług Elektronicznych (PUE) lub profil zaufany.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja roślinna
6 kwietnia 2022
6 kwietnia 2022
Poprawiono: 6 kwietnia 2022
Kostki gleby, ukazujące przekrój rosnącej pietruszki. Widać łodygi z liśćmi, a także korzenie.

Pobieranie wody przez system korzeniowy rośliny

Woda jest niezbędnym składnikiem do życia fauny oraz flory. W przypadku roślin nie tylko umożliwia im funkcjonowanie, ale też przyczynia się do ich wzrostu i nabierania jakości. Jedną z metod pobierania wody przez roślinę jest system korzeniowy.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja roślinna
6 kwietnia 2022
6 kwietnia 2022
Poprawiono: 6 kwietnia 2022
Zbliżenie na pęczki marchwi.

Czynniki wpływające na uprawę marchwi

Uprawa marchwi w Polsce cieszy się dużą popularnością, a wielu rolników chętnie włącza to warzywo w zasoby swojej produkcji. Jednak przed podjęciem decyzji o uprawie marchwi, należy pamiętać o warunkach niezbędnych do jej prawidłowego wzrostu.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja zwierzęca
6 kwietnia 2022
6 kwietnia 2022
Poprawiono: 20 maja 2022
Zbliżenie na pszczołę siedzącą na liściu.

Produkty pszczele – właściwości i zastosowanie

Produkty pszczele to nie tylko wszystkim znany miód. Oprócz tego słodkiego przysmaku, pszczoły wytwarzają również pyłek, pierzgę, mleczko, propolis oraz jad. Warto przyjrzeć się tym produktom, ponieważ mają one wiele cennych właściwości i pozytywnie wpływają na organizm człowieka.

Więcej…

Strona 55 z 74

  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59

WODR

  • Centrala
  • Dyrekcja
  • Specjaliści branżowi
  • Zespoły doradcze w powiatach
  • Media
  • Ochrona danych osobowych
  • Sygnaliści - zgłoszenie wewnętrzne
  • Biuletyn Informacji Publicznej
  • Deklaracja dostepności

Doradztwo

  • Historia doradztwa
  • Produkcja roślinna
  • Produkcja zwierzęca
  • Środowisko
  • Ekonomika
  • Pomoc krajowa i unijna
  • Rozwój Obszarów Wiejskich
  • Sieć Gospodarstw demonstracyjnych

Nasza oferta

  • Baza szkoleniowo-noclegowa
  • Usługi
  • Reklama
  • Wydawnictwa
  • Oferty pracy

Projekty

  • Zadania finansowane z budżetu państwa
  • eDWIN
  • Rodzime Konie
  • Zdrowa Pszczoła
  • AgroInsect
  • SmartAgriHubs
  • OpenAgri
  • KUD
  • Transfer wiedzy i działalność informacyjna
  • Inteligentna edukacja
© 2025 Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu