Zbliżenie na kwiat rzepaku. Widać żółte płatki kwiatu oraz nierozkwitnięte jeszcze pąki.

Choroby rzepaku ozimego

Rzepak to podstawowy gatunek roślin oleistych uprawianych w Polsce. Charakteryzuje się on dużymi wymaganiami w zakresie uprawy i jest atakowany przez wiele patogenów. Szacuje się, że rzepak ozimy jest uszkadzany, porażany i zasiedlany przez około sto różnego rodzaju agrofagów, które przy braku odpowiedniej ochrony mogą powodować duże straty na plantacjach.

Szeroka perspektywa. W oddali widać gospodarstwo, czyli dom, budynek gospodarczy i dużo drzew oraz krzewów.

Współpraca z gospodarstwami demonstracyjnymi na terenie powiatu jarocińskiego

Na terenie powiatu jarocińskiego znajdują się dwa gospodarstwa demonstracyjne, które należą do Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. Współpraca z nimi trwa już wiele lat, a sami rolnicy są profesjonalistami w swoim fachu i laureatami nagród rolniczych.

Widok na staw. Dookoła niego rosną gałęzie, a w tle widać zielone pole.

Hodowla amura w stawie

Amur, czyli ryba z gatunku hodowlanych, jest popularny w Polsce ze względu na potencjał zarybieniowy i użyteczność przy zwalczaniu roślinności. Co ciekawe jednak, w większości krajów jest on uznawany za szkodnika. W czym zatem tkwi różnica?

Maszyna rolnicza pracuje na polu. Zbliżenie na koła oraz podłużne elementy do zbierania trawy.

Grupy producentów rolnych. Przykład powiatu jarocińskiego

Producentów rolnych często łączą te same tematy i problemy, związane chociażby z kwestiami administracyjnymi, podatkowymi czy ekonomicznymi. Nic więc dziwnego, że tworzą oni stowarzyszenia, dzięki którym mogą wspierać się nawzajem, a jednocześnie czerpać z tego dodatkowe korzyści. Tak właśnie powstały grupy producentów, które podlegają rejestracji i przybierają określoną formę prawną. Wiele z nich działa między innymi w powiecie jarocińskim, gdzie 23 grupy zrzeszają łącznie 435 osób.

Na ciemnej ścierce leży stos soi widziany od góry.

Soja, czyli krajowe źródło białka. Podstawy agrotechniki soi

Soja należy do roślin z rodziny bobowatych, których najbardziej charakterystyczną cechą jest zdolność wiązania azotu atmosferycznego. Poprawa struktury gleby, wzrost zawartości próchnicy, zwiększenie zaopatrzenia gleby w azot oraz nasiona stanowiące cenne źródło białka to tylko kilka z wielu zalet tego gatunku. Dlaczego więc w Polsce uprawia się jej tak mało?

Zbliżenie na gęsto rosnące pokrzywy.

Domowe przygotowanie gnojówki z pokrzywy

Nawożenie roślin to podstawowy element pielęgnacji i profilaktyki. Każdy może przygotować tanią i ekologiczną gnojówkę z pokrzywy, która posłuży za naturalny nawóz stosowany w ogródkach warzywnych i kwiatowych. Co więcej, pomoże ona również w walce ze szkodnikami i chorobami.

Zbliżenie na pole cebuli. Z ziemi wyrastają cebule, widać ich główkę oraz liście.

Cebula – magiczne warzywo o wielu właściwościach

Jednym z najstarszych warzyw znanym od tysięcy lat jest cebula. A właściwie cebula czosnek, bo tak brzmi poprawna nazwa botaniczna cebuli, która jest warzywem z rodziny amarylkowatych. Jej przeznaczenie jest niezwykłe, ponieważ może być wykorzystywana nie tylko w kuchni, ale również w leczeniu wielu chorób i dolegliwości.