• Aktualności
    • Baza szkoleniowo-noclegowa
    • Usługi
    • Reklama
    • Oferty pracy
    • Wydawnictwa
    • Miód z naszej pasieki
    • Kalendarz 2025
    • Targi i wystawy
    • Inne wydarzenia
    • Szkolenia WODR
    • Konkursy
    • Historia doradztwa
    • Ekonomika
    • Pomoc krajowa i unijna
    • Produkcja roślinna
    • Produkcja zwierzęca
    • Rozwój obszarów wiejskich
    • Środowisko
    • Sieć gospodarstw demonstracyjnych
    • Lustracja Polowa 2023/2024
    • eDWIN
    • KUD-PS
    • PS WPR 2023-2027
    • PS WPR szkolenia
    • AgroInsect
    • Zdrowa Pszczoła
    • Rodzime Konie
    • KUD
    • KSOW
    • Erasmus
    • Transfer wiedzy i działalność informacyjna
    • AI4EOSC
    • SmartAgriHubs
    • Datamite
    • OpenAgri
    • Zadania finansowane z budżetu państwa
    • agrifoodTEF
    • FAIRshare
    • ScaleAgData
    • O KSOW+
    • Aktualności z KSOW+
    • O SIR
    • Pracownicy SIR
    • Działanie „Współpraca” - Interwencja 13.5
    • Aktualności z SIR
    • Publikacje i filmy
    • LPW
  • Poradnik Gospodarski
  • ePSU
    • Centrala
    • Dyrekcja
    • Specjaliści branżowi
    • Doradcy w powiatach
    • Zespoły doradcze w powiatach
    • Ochrona danych osobowych
    • Sygnaliści - zgłoszenie wewnętrzne
    • Standardy ochrony małoletnich
    • Media
    • Wydawnictwa
    • Baza szkoleniowo-noclegowa
    • Deklaracja dostepności
  1. Aktualności

Doradztwo

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja roślinna
2 maja 2022
2 maja 2022
Poprawiono: 2 maja 2022
W oborze dwie krowy mleczne wystawiają głowy poza barierkę i jedzą paszę z ziemi.

Podstawowe zasady sporządzania sianokiszonek

Właściwie prowadzone użytki zielone stanowią cenne źródło pasz objętościowych w gospodarstwach zajmujących się hodowlą bydła. Szczególnie cenne są kiszonki z łąk, które mają wartość żywieniową i razem z kiszonką z kukurydzy zapewniają podstawową bazę paszową przez cały rok. Dlatego warto wiedzieć, jak ją sporządzić.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja roślinna
29 kwietnia 2022
29 kwietnia 2022
Poprawiono: 29 kwietnia 2022
Zbliżenie na gałązkę czarnej porzeczki, która leży na stole. Są na niej liście.

Zdrowa strona czarnej porzeczki

Jedzenie czarnej porzeczki to nie tylko doznania smakowe, ale wzbogacanie organizmu o wartościowe składniki odżywcze. Roślina ta jest wykorzystywana w celach leczniczych i ma szerokie zastosowanie, a co ciekawe, surowiec zielarski obejmuje nie tylko owoce, ale też liście i nasiona.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja roślinna
29 kwietnia 2022
29 kwietnia 2022
Poprawiono: 29 kwietnia 2022
Zbliżenie na brązowe cebulki kwiatowe ułożone w rzędzie. Wystają z nich zielone pędy.

Byliny cebulowe kwitnące wiosną. Poradnik nasadzeń

Nadejście wiosny zwiastują kwitnące byliny cebulowe, które są ozdobą prawie każdego ogrodu. Mimo swojego piękna, nie są one roślinami zbyt wymagającymi. Stosując się do prostych wskazówek będziecie mogli cieszyć się nimi od połowy lutego aż do czerwca.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Rozwój obszarów wiejskich (ROW)
29 kwietnia 2022
29 kwietnia 2022
Poprawiono: 29 kwietnia 2022
Podwórko przed wiejskim domem. Na kamiennym podłożu stoją drewniane stoły z ławami. Przy domku rośnie drzewo z zielonymi i żółtymi liśćmi. W tle widać pole i las.

Stan agroturystyki w Wielkopolsce w 2021 roku

Niewątpliwie turystyka jest jedną z branż, która najsilniej odczuła skutki COVID-19, choć w poszczególnych okresach różnie to wyglądało. Jak zatem pandemia wpłynęła na działalność gospodarstw agroturystycznych w Wielkopolsce? Zebrane dane za ubiegły rok dają możliwość spojrzenia na drugi rok jej zagrożeń i efektów.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja roślinna
29 kwietnia 2022
29 kwietnia 2022
Poprawiono: 29 kwietnia 2022
Szeroki kadr pokazujący zielone pole. Część ziemi jest zaorana. W tle widać mały las.

Nowoczesne metody renowacji i pielęgnacji trwałych użytków zielonych

Rozmieszczenie trwałych użytków zielonych (TUZ) w naszym kraju jest nierównomierne, a ich udział w powierzchni całkowitej użytków rolnych w poszczególnych województwach bardzo różne i sięga od około 9% do prawie 40%. Takie różnice dotyczą również intensywności ich wykorzystywania.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja roślinna
28 kwietnia 2022
28 kwietnia 2022
Poprawiono: 4 maja 2022
Zbliżenie na główkę kwiata o nazwie ostropest plamisty. Ma kłujące zielone liście i wąskie jaskrawofioletowe płatki.

Ostropest plamisty - korzyści z jego spożywania

Ostropest plamisty przyciąga swoim intensywnym wyglądem, lecz to nie jedyny jego walor. Roślinę cechuje wiele właściwości leczniczych, pomagających między innymi przy dolegliwościach wątroby, niestrawności czy nawet problemach skórnych.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Środowisko
28 kwietnia 2022
4 kwietnia 2022
Poprawiono: 28 kwietnia 2022
Ogródek z warzywami przed domem. Gęsto posadzone rośliny zapełniają całe dostępną przestrzeń. Widać pomidory i słoneczniki.

Działanie „Rolnictwo ekologiczne” w 2022 roku

Produkcja ekologiczna niesie wiele korzyści dla planety, ludzi oraz zwierząt. Działalność ta jest coraz bardziej doceniana przez rolników, a także instytucje, które wspierają rolnictwo ekologiczne w postaci różnych dotacji. Taką pomocą są chociażby płatności w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Więcej…

Strona 49 z 74

  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53

WODR

  • Centrala
  • Dyrekcja
  • Specjaliści branżowi
  • Zespoły doradcze w powiatach
  • Media
  • Ochrona danych osobowych
  • Sygnaliści - zgłoszenie wewnętrzne
  • Biuletyn Informacji Publicznej
  • Deklaracja dostepności

Doradztwo

  • Historia doradztwa
  • Produkcja roślinna
  • Produkcja zwierzęca
  • Środowisko
  • Ekonomika
  • Pomoc krajowa i unijna
  • Rozwój Obszarów Wiejskich
  • Sieć Gospodarstw demonstracyjnych

Nasza oferta

  • Baza szkoleniowo-noclegowa
  • Usługi
  • Reklama
  • Wydawnictwa
  • Oferty pracy

Projekty

  • Zadania finansowane z budżetu państwa
  • eDWIN
  • Rodzime Konie
  • Zdrowa Pszczoła
  • AgroInsect
  • SmartAgriHubs
  • OpenAgri
  • KUD
  • Transfer wiedzy i działalność informacyjna
  • Inteligentna edukacja
© 2025 Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu