Doradztwo
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Podstawowe zasady sporządzania sianokiszonek
Właściwie prowadzone użytki zielone stanowią cenne źródło pasz objętościowych w gospodarstwach zajmujących się hodowlą bydła. Szczególnie cenne są kiszonki z łąk, które mają wartość żywieniową i razem z kiszonką z kukurydzy zapewniają podstawową bazę paszową przez cały rok. Dlatego warto wiedzieć, jak ją sporządzić.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Zdrowa strona czarnej porzeczki
Jedzenie czarnej porzeczki to nie tylko doznania smakowe, ale wzbogacanie organizmu o wartościowe składniki odżywcze. Roślina ta jest wykorzystywana w celach leczniczych i ma szerokie zastosowanie, a co ciekawe, surowiec zielarski obejmuje nie tylko owoce, ale też liście i nasiona.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Byliny cebulowe kwitnące wiosną. Poradnik nasadzeń
Nadejście wiosny zwiastują kwitnące byliny cebulowe, które są ozdobą prawie każdego ogrodu. Mimo swojego piękna, nie są one roślinami zbyt wymagającymi. Stosując się do prostych wskazówek będziecie mogli cieszyć się nimi od połowy lutego aż do czerwca.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Rozwój obszarów wiejskich (ROW)

Stan agroturystyki w Wielkopolsce w 2021 roku
Niewątpliwie turystyka jest jedną z branż, która najsilniej odczuła skutki COVID-19, choć w poszczególnych okresach różnie to wyglądało. Jak zatem pandemia wpłynęła na działalność gospodarstw agroturystycznych w Wielkopolsce? Zebrane dane za ubiegły rok dają możliwość spojrzenia na drugi rok jej zagrożeń i efektów.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Nowoczesne metody renowacji i pielęgnacji trwałych użytków zielonych
Rozmieszczenie trwałych użytków zielonych (TUZ) w naszym kraju jest nierównomierne, a ich udział w powierzchni całkowitej użytków rolnych w poszczególnych województwach bardzo różne i sięga od około 9% do prawie 40%. Takie różnice dotyczą również intensywności ich wykorzystywania.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Ostropest plamisty - korzyści z jego spożywania
Ostropest plamisty przyciąga swoim intensywnym wyglądem, lecz to nie jedyny jego walor. Roślinę cechuje wiele właściwości leczniczych, pomagających między innymi przy dolegliwościach wątroby, niestrawności czy nawet problemach skórnych.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko

Działanie „Rolnictwo ekologiczne” w 2022 roku
Produkcja ekologiczna niesie wiele korzyści dla planety, ludzi oraz zwierząt. Działalność ta jest coraz bardziej doceniana przez rolników, a także instytucje, które wspierają rolnictwo ekologiczne w postaci różnych dotacji. Taką pomocą są chociażby płatności w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.