Doradztwo
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Pomoc krajowa i unijna

Wsparcie dla producentów trzody chlewnej szczególnie dotkniętych wpływem rosyjskiej inwazji na Ukrainę - nabór wydłużony do 7 lutego
Od 18 stycznia do 7 lutego hodowcy świń, którzy ponieśli straty z powodu rosyjskiej inwazji na Ukrainę będą mogli ubiegać się o nadzwyczajne tymczasowe wsparcie. Jest to zupełnie nowy rodzaj pomocy finansowany z budżetu Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko

Żywność ekologiczna jako jeden z czynników wpływających na zdrowie człowieka
Ekologiczna żywność jest żywnością prozdrowotną, która wywiera znaczący wpływ na zdrowie oraz prawidłowe czynniki życiowe. W swoim składzie zawiera znacznie niższą zawartość azotynów i azotanów oraz metali ciężkich, takich jak ołów oraz śladowe ilości pestycydów.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Uprawa facelii błękitnej
Facelia błękitna (nazywana też wiązanką wrotyczową) to roślina o wielu różnych zaletach. Można ją uprawiać jako plon główny, czyli na nasiona, ale doskonale sprawdza się też jako roślina na poplon, która szybko rośnie i daje dużo masy zielonej.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Nowe odmiany zbóż jarych w 2023 roku
W 2023 roku komisja do spraw rejestracji odmian roślin zbożowych w Centralnym Ośrodku Badania Odmian Roślin Uprawnych pozytywnie zaopiniowała wpisanie do krajowego rejestru 22 nowych odmian zbóż jarych.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Co powinniśmy wiedzieć o wypasie bydła?
Wypas bydła w dzisiejszych czasach nie jest zbyt popularny, mimo że ma on wiele zalet. Warto do niego wrócić zarówno z przyczyn ekonomicznych, jak i dla zapewnienia dobrostanu zwierzętom. Wypas podnosi również walory wsi i stwarza swego rodzaju atrakcje, które były na porządku dziennym jeszcze kilkanaście lat temu, a obecnie są prawie niespotykane.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Choroby i szkodniki kukurydzy
Kukurydza obecna jest niemal w każdym zakątku kraju, co sprawia, iż organizmy szkodliwe mają dostęp do tej rośliny, namnażając się, a następnie rozprzestrzeniając. W kukurydzy infekowane mogą być wszystkie części rośliny, od korzeni po kolby.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Pomoc krajowa i unijna

Wsparcie Kół Gospodyń Wiejskich: obowiązkowe sprawozdania do końca stycznia
Do 31 stycznia Koła Gospodyń Wiejskich powinny rozliczyć się z pomocy przyznanej na prowadzenie działalności statutowej w 2022 roku. Jeżeli tego nie zrobią, będą musiały zwrócić otrzymane środki.