Zbliżenie na kłosy zielonej pszenicy.

Dotowane ubezpieczenie upraw

Rolnictwo od wieków jest niezaprzeczalnie powiązane z warunkami naturalnymi i otoczeniem, w którym odbywa się produkcja rolnicza. Ze względu na swój charakter oraz specyfikę funkcjonowania, gospodarstwa rolne, zarówno te małe, jak i wielkopowierzchniowe są szczególnie narażone na zagrożenia związane z działaniem sił natury, nad którymi człowiek nie ma kontroli.

Na zewnętrznym wybiegu widać dwa białe prosięta, które stoją przy płocie z kratą.

Ruszył nabór wniosków o wsparcie dla producentów trzody chlewnej

Producenci trzody chlewnej, którzy na skutek wystąpienia afrykańskiego pomoru świń (ASF) zaprzestali produkcji w związku z zakazem utrzymywania świń lub ich wprowadzania do gospodarstwa, mogą ubiegać się o pomoc.

Zdjęcie ilustracyjne. Na fotografii widoczne są drzewa w lesie.

Wystartował nabór wniosków o wsparcie na zalesianie i tworzenie terenów zalesionych

1 czerwca 2022 roku ruszył nabór wniosków o wparcie na zalesianie i tworzenie terenów zalesionych, finansowane z budżetu Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020. W tym roku, po raz pierwszy w ramach tej formy pomocy, można ubiegać się również o dofinansowanie na tworzenie zadrzewień śródpolnych.

Zbliżenie na wymieniany uścisk dłoni.

Działanie „Współpraca" - termin naboru wniosków wydłużony

Termin składania wniosków o przyznanie pomocy w ramach działania M16 Współpraca objętego PROW na lata 2014 – 2020 na operacje, których przedmiotem jest opracowanie i wdrożenie innowacji został wydłużony do 29 czerwca 2022 roku.

Zbliżenie na dziko rosnącą łąkę. Widać żółte i fioletowe kwiaty.

Łąka kwietna zamiast trawnika

W wielu regionach i siedliskach odnotowuje się masowe spadki różnorodności biologicznej i biomasy owadów. Na terenach miejskich tworzenie łąk z rodzimych gatunków dzikich kwiatów jest jednym z ostatnio wprowadzanych rozwiązań tego problemu, również ze względu na obniżanie kosztów utrzymania miejskich terenów zielonych.

Pole pszenicy. Widać beżowe i zielone łany.

Wpływ mieszanek zbożowo-strączkowych na plonowanie pszenicy i rzepaku

Wprowadzenie w Polsce uprawy roślin strączkowych bądź też mieszanek zbożowo- strączkowych powoduje zmniejszenie zapotrzebowania na zakup śrut sojowych i rzepakowych z innych krajów. Śruty te bardzo często są produktami, do których w celu prawidłowego i wzmożonego plonowania wykorzystywane są organizmy modyfikowane genetycznie (GMO).

Pole kukurydzy. Na wysokich brązowych łodygach widać żółte kolby.

Choroby występujące w uprawie kukurydzy

Jeszcze nie tak dawno panowało przekonanie, że kukurydza nie choruje. Po części to stwierdzenie było prawdziwe, gdyż uprawa kukurydzy w przeszłości nie była tak popularna, a w związku z tym nie była aż tak atakowana przez choroby. Obecnie kukurydzę uprawia się na powierzchni około 1 miliona hektarów, często w monokulturze, a to sprzyja rozwojowi zarówno chorób, jak i szkodników.