Na stole stoi drewniana taca z kawałkami owoców. Obok niej stoją kieliszki do wina, a przed nią leży biała kartka z czterema różnymi logotypami.

Wyjazd studyjny - sprzedaż produktów lokalnych

Wyjazd studyjny organizowany przez Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu w ramach Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2022-2023 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich „Możliwości tworzenia punktów sprzedaży produktów lokalnych i krótkie łańcuchy dostaw”.

Przy stole siedzi kilka osób, nie widać im twarzy. Jedna z osób trzyma długopis i pisze w zeszycie. Obok zeszytu stoi biały kubek na talerzyku oraz leży notatnik.

Grupy Fokusowe EIP-AGRI: nabór ekspertów

Europejskie Partnerstwo Innowacyjne na rzecz Wydajnego i Zrównoważonego Rolnictwa (EIP-AGRI), działając na zlecenie Dyrekcji Generalnej do spraw Rolnictwa Komisji Europejskiej, poszukuje ekspertów do trzech nowopowstających Grup Fokusowych EIP-AGRI.

Na polu w oddali stoi duży namiot, pod którym siedzą ludzie. Obok są mniejsze namioty instytucji doradczych. Przed namiotami przechadzają się ludzie.

Sprawozdanie z Operacji „Innowacyjne rozwiązania wspierające produkcję roślinną”

Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu w dniu 19 czerwca 2022 roku na polach demonstracyjnych w Marszewie zrealizował operację pod nazwą „Innowacyjne rozwiązania wspierające produkcję roślinną”. Operacja została zrealizowana w ramach Planu operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2022 - 2023 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR).

Sala lekcyjna. W ławkach siedzą słuchacze, widoczni od tyłu. Przed nimi jest wykładowca, który omawia prezentację wyświetloną z rzutnika na ekranie.

„Akademia żywienia krów mlecznych – wyzwania współczesnego producenta mleka”. Drugie spotkanie

W dniu 24.06.2022 roku odbyło się kolejne spotkanie na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu dla hodowców i producentów krów mlecznych z obszaru Wielkopolski w ramach operacji: „Akademia żywienia krów mlecznych – wyzwania współczesnego producenta mleka”.

Sala wykładowa. Przy biurkach siedzą słuchacze, którzy są widoczni od tyłu. Przed nimi stoi wykładowca i omawia prezentację, która jest wyświetlona na ekranie.

„Akademia żywienia krów mlecznych – wyzwania współczesnego producenta mleka”. Pierwsze szkolenie

Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu w ramach współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu rozpoczął cykl szkoleniowy dla hodowców i producentów bydła mlecznego z obszaru Wielkopolski pod nazwą „Akademia żywienia krów mlecznych – wyzwania współczesnego producenta mleka”.

Zbliżenie na dłonie osoby, w których jest stos warzyw - czerwone i żółte pomidory, cukinia, marchew.

Konferencja Szczyt Polskich Grup Operacyjnych EPI – Krótkie Łańcuchy Dostaw Żywności

Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Warszawie organizuje konferencję pod nazwą „Drugi Szczyt Polskich Grup Operacyjnych EPI – KŁŻ”. „Szczyt” jest pierwszym wydarzeniem realizowanym w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR), który jest dedykowany Grupom Operacyjnym realizującym projekty poświęcone Krótkim Łańcuchom Dostaw Żywności (KŁŻ).

W pomieszczeniu przy stołach siedzą ludzie widziani od tyłu. Są to uczestnicy warsztatów serowarskich. Na dalszym planie widać prowadzącego.

„Nowoczesne rozwiązania w przetwórstwie żywności”- warsztaty serowarskie

Przetwórstwo żywności na niewielką skalę zyskuje coraz większą rzeszę zainteresowanych zarówno od strony producentów jak i tych od strony konsumentów. Żywność produkowana przydomowo sprzedawana w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) czy też działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej (MOL) z całą pewnością cechuje się wyższymi walorami smakowymi oraz lepszym składem od produkcji masowej.