Na białym tle widnieją cztery logotypy: Unii Europejskiej, Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich, Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich, Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Operacja realizowana przez Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu współfinasowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Grupa ludzi w czerwonych fartuchach pozuje do zdjęcia, uśmiechając się.

Sztuka Robienia Kiełbas. Warsztaty w ramach operacji „Nowoczesne rozwiązania w przetwórstwie żywności”

Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) w terminie 13-15 grudnia 2022 roku zorganizował dla grupy 25 osób trzydniowe warsztaty z zakresu przetwórstwa kiełbas w ramach operacji „Nowoczesne rozwiązania w przetwórstwie żywności”.

Celem operacji było podniesienie poziomu wiedzy w zakresie krótkich łańcuchów dostaw i prowadzenia przetwórstwa produktów rolnych na niewielką skalę w gospodarstwie oraz propagowanie innowacyjnych rozwiązań w przetwórstwie żywności, co umożliwia dywersyfikację dochodów w gospodarstwie rolnym. Udział w warsztatach pozwolił rolnikom na zdobycie wiedzy i umiejętności, aby dokonywali produkcji własnych wyrobów w gospodarstwie a przyszłościowo ich sprzedaży z maksymalnym skróceniem łańcucha dystrybucji pomiędzy rolnikiem a konsumentem.

Warsztaty poprowadził Adam Pulkowski, który od 15 lat zajmuje się wędliniarstwem domowym.

Na początek solidna dawka teorii

Zanim uczestnicy przystąpili do wykonywania własnoręcznie wyrobów, poruszonych zostało kilka bardzo ważnych zagadnień, bez znajomości których ciężko jest świadomie zrobić dobrą kiełbasę czy też inne wyroby. Były to: klasyfikacja surowca z podziałem na klasy, peklowanie surowców na kiełbasy, sól czy peklosól?, wędzenie zimne i gorące z użyciem wędzarni opalanej drewnem i elektrycznej, obróbka termiczna kiełbas (parzenie, podpiekanie, studzenie), podsuszanie kiełbas przygotowanie jelit, nadziewanie kiełbas, rozdrobnienie mięsa oraz budowanie kompozycji przypraw.

Przy stolikach siedzą osoby, które zwrócone są przodem do mężczyzny, stojącego przed nimi i mówiącego do nich.

Czas na praktykę

Następnie uczestnicy pod okiem fachowca mieli możliwość własnoręcznie (każdy uczestnik miał samodzielne stanowisko pracy) wykonać od początku do samego końca według przepisu krok po kroku takie wyroby, jak: kiełbasa śląska, kiełbasa jałowcowa, kiełbasa słoikowa oraz kiełbasa szynkowa drobiowa.

Konsumenci poszukują produktów najwyższej jakości, bez chemii oraz dodatku sztucznych polepszaczy smaku. Wytwarzania takich właśnie produktów nauczyli się nasi uczestnicy. Warsztaty umożliwiły wymianę wiedzy, zgłębienie techniki oraz umiejętności wyprodukowania rzemieślniczej kiełbasy.

Na drewnianym stojaku wiszą pęta jasnej kiełbasy.

Uczestnicy wrócili do domu nie tylko z wyprodukowanymi przez siebie kiełbasami ale również z głową pełną wiedzy, inspiracji oraz doskonałych przepisów autorstwa Adama!

Tekst i zdjęcia: Agnieszka Staniszewska