Pasieka z kolorowymi ulami. Na froncie znajdują się trzy ule, za nimi widać kilkanaście pozostałych.

Wsparcie na rozwój pasieki – trwa nabór

Jeszcze do 31 maja 2022 roku indywidualni hodowcy pszczół mogą ubiegać się w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) o dofinansowanie do przezimowanych rodzin pszczelich.

Las. Między drzewami prześwituje słońce, które oświetla ziemię.

Premia pielęgnacyjna i zalesieniowa – nie przegap terminu na złożenie wniosku

Do 16 maja 2022 roku Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) przyjmuje wnioski o przyznanie premii pielęgnacyjnej i zalesieniowej w ramach finansowanego z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020 poddziałania „Wsparcie na zalesianie i tworzenie terenów zalesionych”.

Zbliżenie na pyski dwóch krów, które schylają się do paszy.

Nowoczesna produkcja mleka

Od kilku lat obserwujemy gwałtowny rozwój nowoczesnych technologii związanych z odchowaniem bydła mlecznego, pozyskiwania mleka, a nawet metod oceny wartości hodowlanej i produkcyjnej. Umiejętne wykorzystywanie tych narzędzi obecnie pozwala nie tylko na znaczne usprawnienie procesu produkcji, ale pozwala na podejmowanie ważnych decyzji hodowlanych i strategicznych dla firmy.

Fragment ogródka z gęsto rosnącymi krzewami i drzewami iglastymi.

Wpływ drzew na kształtowanie środowiska

Drzewa, jak wszystkie organizmy żyjące na Ziemi, ewoluowały na przełomie wieków. Dawno temu były to widłaki, skrzypy czy paprocie, które do życia potrzebowały dwutlenku węgla, światła i wody. Dzisiaj rola drzew jest o wiele większa, ponieważ wpływa na funkcjonowanie całego ekosystemu.

Na podwórku leży stos obornika. W tle widać drzewa bez liści.

Stosowanie nawozów azotowych w świetle dyrektywy azotanowej

W połowie 2018 roku weszły w życie zapisy rozporządzenia dotyczącego „Programu działań mających na celu zmniejszenie zanieczyszczeń wód azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych oraz zapobieganiu dalszemu zanieczyszczeniu”, popularnie nazwanego programem azotanowym.

Zbliżenie na różne warzywa, między innymi bakłażan, sałatę, paprykę żółtą, rzodkiewki.

Ekologiczna produkcja zdrowej żywności

W trosce o swoje zdrowie, coraz częściej sięgamy po żywność ekologiczną. Produkty wytwarzane w ten sposób opierają się na naturalnych sposobach produkcji, które są uregulowane prawnie. Warto jednak zwrócić uwagę na oznakowania produktów, które często są mylące i nie mają nic wspólnego z ekologiczną uprawą.

Okrągły stroik wielkanocny zrobiony z trawy, gałązek bazi oraz porcelanowego zajączka.

Śniadanie wielkanocne Koła Gospodyń Wiejskich w Kowalewie

Wielkanoc uznawana jest za najważniejsze chrześcijańskie święto, spędzane w rodzinnym gronie przy wspólnym posiłku przygotowanym z poświęconych wcześniej produktów. Okazję do takiego spotkania wykorzystały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Kowalewie, które zorganizowały świąteczną ucztę połączoną z warsztatami rękodzieła.