- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Produkty pszczele – właściwości i zastosowanie
Produkty pszczele to nie tylko wszystkim znany miód. Oprócz tego słodkiego przysmaku, pszczoły wytwarzają również pyłek, pierzgę, mleczko, propolis oraz jad. Warto przyjrzeć się tym produktom, ponieważ mają one wiele cennych właściwości i pozytywnie wpływają na organizm człowieka.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Afrykański pomór świń w powiecie poznańskim
W związku z informacją o stwierdzeniu ogniska afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dzika na terenie miasta Poznania informujemy, że w powiecie poznańskim ustanowiono obowiązujące strefy - niebieską i różową.
- Norbert Kowalski
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Afrykański pomór świń - ASF
Afrykański pomór świń (African Swine Fever - ASF) to błyskawicznie rozprzestrzeniająca się zakaźna choroba wirusowa świń domowych, świniodzików oraz dzików. W przypadku wystąpienia choroby w stadzie dochodzi do znacznych spadków w produkcji: infekcja przebiega powoli i obejmuje duży odsetek zwierząt w stadzie, a śmiertelność zwierząt sięga nawet 100 procent.
- Norbert Kowalski
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Dodatki paszowe - pozytywny wpływ na zdrowie zwierząt i smak paszy
W paszach przeznaczonych do żywienia zwierząt bilansujemy składniki niezbędne do życia i zdrowia: białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy i minerały. Elementy te nie są jednak jedynymi składnikami pasz. Bardzo liczną i różnorodną zarówno pod względem działania, jak i pochodzenia grupą są dodatki paszowe. Są to składniki, które nie są niezbędne do życia zwierząt, ale ich zastosowanie w paszach wpływa pozytywnie na zdrowie zwierzęcia, pobranie paszy, jej smakowitość, strawność, strukturę fizyczną, okres przydatności czy chociażby zapach.
- Norbert Kowalski
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Ognisko wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dzika w Poznaniu
Na terenie Poznania zostało stwierdzone ognisko wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF). W związku z tym przekazujemy najważniejsze informacje od Powiatowego Inspektora Weterynarii.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Czy korekcja racic u bydła jest ważna?
Początek wiosny to czas dla hodowców bydła na dokładne sprawdzenie stanu zwierząt przed wypuszczeniem ich na pastwisko. Jednym z elementów pielęgnacji jest korekcja racic, a niedbałość w tym przypadku może prowadzić do poważnych schorzeń i zmniejszonej wydajności.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Systemy utrzymania koni
System utrzymania koni powinien być funkcjonalny dla właściciela oraz spełniać wszystkie potrzeby zwierząt. Podejmując decyzję posiadania koni, które są istotami z silnie rozwiniętym instynktem stadnym, należy uwzględnić ich wymagania dotyczące ruchu, kontaktów społecznych, dostępu do świeżego powietrza, światła oraz odpowiedniego żywienia.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Wpływ bioasekuracji na ograniczenie transmisji chorób w stadzie
Współczesny chów i hodowla zwierząt opiera się na wielu elementach, z których zapewnienie odpowiedniego statusu zdrowotnego utrzymywanych zwierząt jest jednym z najważniejszych, gdyż nie tylko spełnia wymogi dobrostanu, ale gwarantuje produkcję żywności wysokiej jakości.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Informacja dotycząca obszarów występowania afrykańskiego pomoru świń
Afrykański pomór świń (ASF) to wirusowa choroba zakaźna świń domowych oraz przedstawicieli świniowatych, w tym dzików, guźców i świń rzecznych. Choroba cechuje się dużym rozprzestrzenianiem i wysoką śmiertelnością, dlatego podlega obowiązkowemu zgłaszaniu i stosowaniu określonych wytycznych.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Wpływ żywienia paszami objętościowymi na wydajność krów mlecznych
Obecnie w Polsce około 91% pogłowia krów mlecznych to zwierzęta rasy holsztyńsko- fryzyjskiej, charakteryzujące się wysokim potencjałem genetycznym i produkcyjnym. Zwierzęta w żywieniu wymagają pasz objętościowych o bardzo dobrej jakości, wysokiej wartości odżywczej, zapewniającej wysoką koncentrację energii i spełniającej normę sanitarno-higieniczną. Ma to decydujący wpływ na efekty produkcyjne i opłacalność produkcji mleka.