- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Wapnowanie gleb
Odkwaszanie gleby poprzez stosowanie nawozów wapniowych poprawia jej właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne. Nie zawsze jednak jest to skuteczne. Przed rozpoczęciem nawożenia trzeba poznać odczyn pH gleby, który jest kluczowy w tym zabiegu.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Innowacyjne rozwiązania z zakresu produkcji roślinnej
Określenie innowacyjności oznacza wprowadzenie czegoś nowego lub już znanego, jako nową rzecz. Jako innowację można również rozumieć proces realizacji koncepcji. Współczesna gospodarka charakteryzuje się innowacyjnością przedsiębiorstw oraz obszarów, co w konsekwencji prowadzi do przekształcenia regionu, lecz nie zawsze zgodnego z zamierzonym.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Stosowanie pestycydów - za czy przeciw?
Pestycydy to termin bardzo ogólny, ponieważ obejmuje ogromną grupę związków chemicznych, które służą do niszczenia organizmów uznanych za szkodliwe. Związki te są wprowadzane do środowiska świadomie i pod kontrolą, przyczyniając się do polepszenia jakości warzyw i owoców. Niestety, mogą jednocześnie stwarzać śmiertelne zagrożenie dla ludzi i zwierząt.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Bakterioza pierścieniowa ziemniaka oraz agrofagi kwarantannowe
Ziemniak to gatunek, który w Polsce ma duże znacznie gospodarcze. Często jest uprawiany na małych i dużych powierzchniach, na potrzeby własne czy sprzedaż, dlatego też bardzo ważna jest kontrola zdrowotności sadzeniaków, będących w obrocie, aby nie dopuścić rozprzestrzeniania się patogenów kwarantannowych.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Pielęgnacja trwałych użytków zielonych
W celu zapewnienia optymalnego i prawidłowego składu gatunkowego runi łąkowej o wysokiej wartości użytkowej, istotne jest systematyczne i regularne jej użytkowanie oraz stała pielęgnacja. Pielęgnacja trwałych użytków zielonych powinna być ukierunkowana na ciągłe zwiększanie jakości darni i jej składu gatunkowego.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Uprawa rzodkwi oleistej
Rzodkiew oleista to roślina jara, jednoroczna lub dwuletnia, która najczęściej jest użytkowana jako nawóz zielony, pasza dla zwierząt lub międzyplon. Co prawda olej z jej nasion nie nadaje się do spożycia, ale może być przeznaczony do celów energetycznych. Rzodkiew ta nie ma dużych wymagań i pozytywnie oddziałuje na glebę, dlatego zalecana jest do uprawy jako poplon.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Uprawa pora zimującego w gruncie
Zimowe miesiące dla producentów warzyw są spokojniejsze pod względem produkcji, ale bardziej wymagające pod kątem rynków sprzedaży i uzyskiwanych cen. Por jest jednym z tych warzyw, które są najczęściej kupowane i spożywane w okresie zimowym. Dla wielu polskich producentów uprawa pora jest więc uprawą dodatkową, stanowiącą uzupełnienie podstawowego asortymentu warzyw.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Odmiany zbóż jarych polecanych w 2022 roku
Przed rozpoczęciem nowego sezonu, każdy producent roślin stoi przed wyborem zbóż do uprawy. W podjęciu tej decyzji może być pomocna opinia Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych, który poleca stosowanie konkretnych odmian.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Najlepsze odmiany kukurydzy z przeznaczeniem na ziarno i kiszonkę
Na rynku istnieje bardzo dużo odmian kukurydzy, które ciągle zyskują na popularności. Przed dokonaniem wyboru ziarna do kolejnej uprawy, warto przyjrzeć się wyróżnionym i czołowym odmianom w Polsce.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Uprawa marchwi na redlinach
Uprawa marchwi na redlinach, czyli niedużych wałach, zapewnia dobre podsiąkanie gleby, a tym samym równomierne wschody i wzrost roślin. Korzystna jest również dla samej marchwi, która cechuje się kształtnymi korzeniami i dzięki temu jest chętniej zakupywana przez konsumentów.