- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Agrotechniczne i kalendarzowe terminy wapnowania
Efektywność wapnowania warunkują czynniki zależne i niezależne od rolnika, jak chociażby pogoda. Do pierwszych zalicza się przede wszystkim wybór terminu wapnowania oraz typu wapna.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Charakterystyka urządzeń nawadniających oraz sposoby nawadniania
W dzisiejszych czasach technika nawadniania roślin jest na znacznie wyższym poziomie niż w latach 70. i 80. ubiegłego wieku. Na rynku jest wiele systemów nawadniających, które znajdują zastosowanie w rolnictwie, jak i w ogrodnictwie.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Miotła zbożowa a uprawa zbóż. Problem odporności chwastów na herbicydy
Definicja rolnictwa na przestrzeni lat zdecydowanie uległa zmodyfikowaniu. Dostępność nowych technologii i nieporównywalny postęp w dziedzinie rolnictwa wpływają na mentalność rolników. Klasyczny płodozmian norfolski przechodzi do lamusa, ale współczesnych rolników już to nie dziwi. Czy na pewno powinno się o nim zapomnieć?
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Cenne właściwości miodu mniszkowego
Każdego roku wiosną, na łąkach, przydrożnych rowach, ugorach i trawnikach pojawiają się żółte kwiatki mniszka lekarskiego. Dla działkowców i ogrodników to uciążliwe chwasty, natomiast dla pasjonatów ziół - cenna roślina lecznicza.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Wapnowanie i odczyn gleby
Zabieg wapnowania gleb oznacza stosowanie nawozów wapniowych, które mają odkwasić glebę oraz poprawić jej właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Antraknoza orzecha włoskiego
Orzech włoski to pyszny i zdrowy przysmak, wpływający pozytywnie na nasz mózg i cały organizm. Uprawa drzewa narażona jest jednak na występowanie choroby, która atakuje wartościowe owoce oraz poraża liście.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Podstawowe zasady sporządzania sianokiszonek
Właściwie prowadzone użytki zielone stanowią cenne źródło pasz objętościowych w gospodarstwach zajmujących się hodowlą bydła. Szczególnie cenne są kiszonki z łąk, które mają wartość żywieniową i razem z kiszonką z kukurydzy zapewniają podstawową bazę paszową przez cały rok. Dlatego warto wiedzieć, jak ją sporządzić.