Zbliżenie na ziemię, z której wyrastają rzędy zielonych roślin.

Wapnowanie i odczyn gleby

Zabieg wapnowania gleb oznacza stosowanie nawozów wapniowych, które mają odkwasić glebę oraz poprawić jej właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne.

Zbliżenie na gałązkę orzecha włoskiego, na której wisi dojrzały owoc - orzech w skorupce.

Antraknoza orzecha włoskiego

Orzech włoski to pyszny i zdrowy przysmak, wpływający pozytywnie na nasz mózg i cały organizm. Uprawa drzewa narażona jest jednak na występowanie choroby, która atakuje wartościowe owoce oraz poraża liście.

W oborze dwie krowy mleczne wystawiają głowy poza barierkę i jedzą paszę z ziemi.

Podstawowe zasady sporządzania sianokiszonek

Właściwie prowadzone użytki zielone stanowią cenne źródło pasz objętościowych w gospodarstwach zajmujących się hodowlą bydła. Szczególnie cenne są kiszonki z łąk, które mają wartość żywieniową i razem z kiszonką z kukurydzy zapewniają podstawową bazę paszową przez cały rok. Dlatego warto wiedzieć, jak ją sporządzić.

Zbliżenie na gałązkę czarnej porzeczki, która leży na stole. Są na niej liście.

Zdrowa strona czarnej porzeczki

Jedzenie czarnej porzeczki to nie tylko doznania smakowe, ale wzbogacanie organizmu o wartościowe składniki odżywcze. Roślina ta jest wykorzystywana w celach leczniczych i ma szerokie zastosowanie, a co ciekawe, surowiec zielarski obejmuje nie tylko owoce, ale też liście i nasiona.

Zbliżenie na brązowe cebulki kwiatowe ułożone w rzędzie. Wystają z nich zielone pędy.

Byliny cebulowe kwitnące wiosną. Poradnik nasadzeń

Nadejście wiosny zwiastują kwitnące byliny cebulowe, które są ozdobą prawie każdego ogrodu. Mimo swojego piękna, nie są one roślinami zbyt wymagającymi. Stosując się do prostych wskazówek będziecie mogli cieszyć się nimi od połowy lutego aż do czerwca.

Szeroki kadr pokazujący zielone pole. Część ziemi jest zaorana. W tle widać mały las.

Nowoczesne metody renowacji i pielęgnacji trwałych użytków zielonych

Rozmieszczenie trwałych użytków zielonych (TUZ) w naszym kraju jest nierównomierne, a ich udział w powierzchni całkowitej użytków rolnych w poszczególnych województwach bardzo różne i sięga od około 9% do prawie 40%. Takie różnice dotyczą również intensywności ich wykorzystywania.

Zbliżenie na główkę kwiata o nazwie ostropest plamisty. Ma kłujące zielone liście i wąskie jaskrawofioletowe płatki.

Ostropest plamisty - korzyści z jego spożywania

Ostropest plamisty przyciąga swoim intensywnym wyglądem, lecz to nie jedyny jego walor. Roślinę cechuje wiele właściwości leczniczych, pomagających między innymi przy dolegliwościach wątroby, niestrawności czy nawet problemach skórnych.

Ogródek. Rośnie w nim dużo zielonych i wysokich roślin z białymi kwiatami.

Ewidencja Środków Ochrony Roślin

Każdy profesjonalny użytkownik jest zobowiązany nie tylko do posiadania sprawnego technicznie sprzętu i aktualnych uprawnień stwarzających możliwości do przeprowadzania zabiegów z użyciem środków ochrony roślin, ale również do właściwego prowadzenia ewidencji wykonywanych zabiegów.

Zbliżenie na ziemię, z której wyrastają rzędy niewielkiej roślinki z podłużnymi, zielonymi liśćmi.

Pożyteczne mikroorganizmy w produkcji rolnej

Efektywne Mikroorganizmy (EM) to mieszanina mikroorganizmów, która znalazła zastosowanie w wielu dziedzinach naszego życia. Można je stosować zarówno w produkcji roślinnej, jak i zwierzęcej, a także w medycynie.

Na liściach ziemniaka siedzi kilka czerwonych stonek.

Stonka ziemniaczana - najgroźniejszy szkodnik w uprawie ziemniaka

Uprawie ziemniaka zagraża wiele szkodników i chorób, z którymi rolnicy nieustannie muszą sobie radzić. Jednym z nich jest stonka ziemniaczana, która już od dziesięcioleci żeruje na polskich polach. Jak zatem ją zwalczać?