Zbliżenie na ułożone obok siebie bochenki chleba posypane mąką.

Produkty zbożowe podstawą codziennej diety

Produkty zbożowe należą do grupy stanowiącej podstawę naszej codziennej diety w piramidzie zdrowego żywienia. Ich wysoka wartość odżywcza oraz cenne właściwości prozdrowotne decydują o tym, że zboża powinny stanowić aż 40% codziennej diety.

W wyniku przetworzenia ziaren zbóż, między innymi pszenicy, żyta, owsa, prosa, jęczmienia, kukurydzy, sorgo, orkiszu czy gryki powstają produkty zbożowe bogate w wiele cennych składników niezbędnych do funkcjonowania naszego organizmu.

Wybierając musli, pieczywa, kasze, makarony, ryż lub płatki dostarczamy źródła witamin (z grupy B), minerałów (magnez, cynk, miedź i żelazo), białka i węglowodany, a także błonnik. Ważna jest również optymalizacja wartości odżywczej diety u każdego człowieka. Oznacza to tyle, że żywimy się bezpiecznie dla zdrowia zgodnie z wiekiem, stanem fizjologicznym, poziomem aktywności fizycznej, płcią, masą ciała i stanem zdrowia.

Pełne zdrowia ziarna

Dla wartości produktów zbożowych ważny jest stopień przetworzenia ziarna. Te z pełnego przemiału, o niskim stopniu przetworzenia, zawierają wszystkie cenne części ziarna.

Produkty zbożowe zawierające dużo włókna roślinnego, czyli zawierające dużo błonnika pełnią ważne funkcje w organizmie człowieka, między innymi poprawiają perystaltykę jelit, ograniczają wchłanianie tłuszczu i obniżają cholesterol, zmniejszają wahania poziomu cukru we krwi. Dzienna dawka błonnika wynosi 25–40 gramów.

W pełnych ziarnach zbóż znajdują są węglowodany złożone, które to są podstawowym źródłem energii. Dostarczają one organizmowi wszelkich składników odżywczych, stopniowo uwalniając energię, która wystarcza na kilka godzin efektywnego działania i dobrego samopoczucia. Ziarna najbardziej znane i najczęściej stosowane do produkcji żywności to pszenica, żyto, owies, jęczmień, ryż, kukurydza, orkisz i amarantus (orkisz i amarantus to zboża polecane szczególnie osobom cierpiącym na choroby serca i układu krążenia).

Co spożywać, a czego unikać?

Z grupy produktów zbożowych przede wszystkim zaleca się spożywać:

  • pieczywo pełnoziarniste, pieczywo graham, razowe, mieszane, z dodatkiem nasion i ziaren, w mniejszych ilościach pszenne z oczyszczonej mąki;
  • naturalne płatki śniadaniowe (owsiane, jęczmienne, jaglane, żytnie, z amarantusa, i tym podobne);
  • kasze, na przykład jęczmienna, jaglana, gryczana, kukurydziana, kus-kus, komosa ryżowa, amarantus, ryż (w tym także naturalny), makarony (w tym pełnoziarnisty);
  • potrawy z mąki, na przykład naleśniki, kluski, pierogi, placki warto przygotowywać z różnych gatunków mąki: pszennej, orkiszowej, żytniej, owsianej, jaglanej, amarantusowej i innej.

Unikać należy:

  • dużej ilości pieczywa pszennego (na przykład kajzerki), tostowego, cukierniczego (drożdżówki), francuskiego;
  • słodzonych płatków śniadaniowych (na przykład czekoladowe, miodowe, cynamonowe).

Piramida zdrowego żywienia

Warto wspomnieć o tym, że Piramida zdrowego żywienia ulega zmianom wraz z rozwojem badań nad żywnością i jej wpływem na zdrowie i choroby. Zmianom uległy zalecenia dotyczące spożywania produktów zbożowych.

Produkty zbożowe – pełnoziarniste powinny stanowić trzon energetyczny diety zdrowego człowieka. Warzywa i owoce powinny być spożywane w większej ilości, szczególnie, że ich kaloryczność jest bardzo niska.

Do produktów pełnoziarnistych zaliczamy:

  • grube kasze (niełamane) – gryczana, bulgur, pęczak
  • kasze rzekome – komosa ryżowa, amarantus
  • ciemne pieczywa i makarony – z mąki pełnoziarnistej, nieoczyszczonej
  • ciemne i „kolorowe” odmiany ryżu – brązowy, dziki, czerwony
  • płatki zbożowe – owsiane, gryczane, orkiszowe
  • otręby – pszenne, gryczane
  • mąki nieoczyszczone i inne produkty na ich bazie – graham, mąki o jak najwyższym typie.
Magdalena Ignaczak