- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko
Ekologiczna produkcja zdrowej żywności
W trosce o swoje zdrowie, coraz częściej sięgamy po żywność ekologiczną. Produkty wytwarzane w ten sposób opierają się na naturalnych sposobach produkcji, które są uregulowane prawnie. Warto jednak zwrócić uwagę na oznakowania produktów, które często są mylące i nie mają nic wspólnego z ekologiczną uprawą.
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko
Odnawialne źródła energii – moda czy konieczność?
Rynek odnawialnych źródeł energii jest jednym z najintensywniej rozwijających się rynków na świecie. Ekologia i dbałość o ochronę środowiska to już nie tylko chwilowa moda, lecz zadanie, któremu musi sprostać społeczeństwo, by móc realizować strategię zrównoważonego rozwoju.
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko
Dobroczynny wpływ wodoru na organizm człowieka
Natura stworzyła ludzi w dużej mierze z wody, ponieważ wodór to najsilniejszy antyoksydant zapobiegający zniszczeniom powodowanym przez wolne rodniki i dodatkowo poprawia funkcję poszczególnych komórek. Dzięki temu usprawnia funkcjonowanie całego organizmu, chroniąc go przed rozwojem chorób cywilizacyjnych.
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko
Zjawisko suszy w rolnictwie
Susza jest efektem działania klimatu i występuje okresowo, w różnych porach roku. Jej podstawową cechą jest czas trwania, zasięg przestrzenny oraz intensywność. Temperatura w Polsce wzrosła na przestrzeni ubiegłych lat, co spowodowało większą zdolność parowania przy bardzo podobnych ilościach opadów atmosferycznych.
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko
Stosowanie i przechowywanie nawozów w świetle programu azotanowego
Miejsce przechowywania nawozów naturalnych oraz sposoby ich wykorzystywania są określone przepisami prawnymi. Rolnik jest zobowiązany do przestrzegania tych reguł, których nadrzędnym celem jest ochrona środowiska.
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko
Sposoby ograniczania emisji amoniaku ze źródeł rolniczych
Obecnie gospodarstwa rolne stoją przed wieloma wyzwaniami i to nie tylko związanymi z zapewnieniem bezpieczeństwa żywności coraz większej liczbie ludności. Rolnictwo także silnie oddziałuje na środowisko naturalne, co aktualnie ma wielkie znaczenie w obliczu kryzysu klimatycznego oraz konieczności ograniczania emisji gazów cieplarnianych, w tym amoniaku.
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko
Zmiany klimatu – wpływ na środowisko i rolnictwo
Rolnictwo oddziałuje zarówno na klimat, jak i klimat wpływa na rolnictwo. Podczas prac rolniczych często jest wytwarzana emisja dwutlenku węgla, która ma szkodliwy wpływ na atmosferę. Na szczęście powstaje coraz więcej innowacji opartych na wykorzystaniu bioproduktów, które ograniczają ten negatywny aspekt.