Zbliżenie na gęste zielone zarośla.

Program rolno-środowiskowo-klimatyczny w praktyce

Popularność poplonów z roku na rok wzrasta. Zachętą do ich uprawy są nie tylko dopłaty, ale również dbałość rolników o środowisko naturalne, zawartość próchnicy i strukturę gleby. Przy uprawie poplonów rolnik powinien przeanalizować dobór gatunków roślin do warunków glebowo-klimatycznych, okres zejścia przedplonu z pola, warunki uwilgotnienia gleby oraz długość okresu wegetacji roślin poplonowych.

Fragment ogródka z gęsto rosnącymi krzewami i drzewami iglastymi.

Wpływ drzew na kształtowanie środowiska

Drzewa, jak wszystkie organizmy żyjące na Ziemi, ewoluowały na przełomie wieków. Dawno temu były to widłaki, skrzypy czy paprocie, które do życia potrzebowały dwutlenku węgla, światła i wody. Dzisiaj rola drzew jest o wiele większa, ponieważ wpływa na funkcjonowanie całego ekosystemu.

Na podwórku leży stos obornika. W tle widać drzewa bez liści.

Stosowanie nawozów azotowych w świetle dyrektywy azotanowej

W połowie 2018 roku weszły w życie zapisy rozporządzenia dotyczącego „Programu działań mających na celu zmniejszenie zanieczyszczeń wód azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych oraz zapobieganiu dalszemu zanieczyszczeniu”, popularnie nazwanego programem azotanowym.

Zbliżenie na różne warzywa, między innymi bakłażan, sałatę, paprykę żółtą, rzodkiewki.

Ekologiczna produkcja zdrowej żywności

W trosce o swoje zdrowie, coraz częściej sięgamy po żywność ekologiczną. Produkty wytwarzane w ten sposób opierają się na naturalnych sposobach produkcji, które są uregulowane prawnie. Warto jednak zwrócić uwagę na oznakowania produktów, które często są mylące i nie mają nic wspólnego z ekologiczną uprawą.

Na trawie stoją panele fotowoltaiczne skierowane do słońca.

Odnawialne źródła energii – moda czy konieczność?

Rynek odnawialnych źródeł energii jest jednym z najintensywniej rozwijających się rynków na świecie. Ekologia i dbałość o ochronę środowiska to już nie tylko chwilowa moda, lecz zadanie, któremu musi sprostać społeczeństwo, by móc realizować strategię zrównoważonego rozwoju.

Na pniu stoi szklanka z wodą.

Dobroczynny wpływ wodoru na organizm człowieka

Natura stworzyła ludzi w dużej mierze z wody, ponieważ wodór to najsilniejszy antyoksydant zapobiegający zniszczeniom powodowanym przez wolne rodniki i dodatkowo poprawia funkcję poszczególnych komórek. Dzięki temu usprawnia funkcjonowanie całego organizmu, chroniąc go przed rozwojem chorób cywilizacyjnych.

Zbliżenie na fragment popękanej ziemi od suszy. Część jest porośnięta zieloną trawą.

Zjawisko suszy w rolnictwie

Susza jest efektem działania klimatu i występuje okresowo, w różnych porach roku. Jej podstawową cechą jest czas trwania, zasięg przestrzenny oraz intensywność. Temperatura w Polsce wzrosła na przestrzeni ubiegłych lat, co spowodowało większą zdolność parowania przy bardzo podobnych ilościach opadów atmosferycznych.