Zbliżenie na kwiat rzepaku. Widać żółte płatki kwiatu oraz nierozkwitnięte jeszcze pąki.

Choroby rzepaku ozimego

Rzepak to podstawowy gatunek roślin oleistych uprawianych w Polsce. Charakteryzuje się on dużymi wymaganiami w zakresie uprawy i jest atakowany przez wiele patogenów. Szacuje się, że rzepak ozimy jest uszkadzany, porażany i zasiedlany przez około sto różnego rodzaju agrofagów, które przy braku odpowiedniej ochrony mogą powodować duże straty na plantacjach.

Na ciemnej ścierce leży stos soi widziany od góry.

Soja, czyli krajowe źródło białka. Podstawy agrotechniki soi

Soja należy do roślin z rodziny bobowatych, których najbardziej charakterystyczną cechą jest zdolność wiązania azotu atmosferycznego. Poprawa struktury gleby, wzrost zawartości próchnicy, zwiększenie zaopatrzenia gleby w azot oraz nasiona stanowiące cenne źródło białka to tylko kilka z wielu zalet tego gatunku. Dlaczego więc w Polsce uprawia się jej tak mało?

Zbliżenie na pole cebuli. Z ziemi wyrastają cebule, widać ich główkę oraz liście.

Cebula – magiczne warzywo o wielu właściwościach

Jednym z najstarszych warzyw znanym od tysięcy lat jest cebula. A właściwie cebula czosnek, bo tak brzmi poprawna nazwa botaniczna cebuli, która jest warzywem z rodziny amarylkowatych. Jej przeznaczenie jest niezwykłe, ponieważ może być wykorzystywana nie tylko w kuchni, ale również w leczeniu wielu chorób i dolegliwości.

Zbliżenie na pole rzepaku. Na zielonych łodygach widoczne są z bliska żółte kwiaty.

W jaki sposób zadbać o rzepak wiosną?

Uprawa rzepaku wymaga wiele pracy, ale też przygotowań, które rozpoczynają się już niemal pół roku wcześniej. Prawidłowa pielęgnacja i obserwacja pola zwiększają szansę na uchronienie roślin przed niepożądanymi chorobami i atakami szkodników, które są bezlitosne dla plonu.

Zdjęcie z perspektywy poziomu ziemi. Ścieżka z kamyczków biegnie w głąb kadru. Po lewej stronie rosną kwiaty z żółtymi główkami, a po prawej zielona roślinność

Zasady i metody integrowanej produkcji roślin

Integrowana produkcja roślin (IP) nie jest nową metodą produkcji żywności, ale za to obiecującą i pozytywną. Wykorzystuje w sposób logiczny postęp techniczny i biologiczny w uprawie, ochronie roślin i nawożeniu, a także zwraca uwagę na ochronę środowiska i zdrowie ludzi.