Produkcja roślinna
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Ochrona i sposoby utrzymania żyzności gleb
Gleba, czyli środowisko życia organizmów żywych oraz źródło składników pokarmowych dla roślin i zwierząt to najważniejsze bogactwo naturalne występujące w przyrodzie, bez którego nie byłoby życia na Ziemi. Obowiązkiem każdego rolnika powinna być ochrona gleby, która stanowi jego warsztat pracy.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Bób – uprawa, właściwości i wartości odżywcze
Bób jest niezwykle popularnym warzywem, jednym z najstarszych roślin uprawianych w ogrodzie i na polu. Należy do najcenniejszych warzyw strączkowych zawierających duże ilości białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Oprócz białka nasiona bobu są bogatym źródłem soli mineralnych, witamin oraz ważnego w prawidłowym żywieniu człowieka błonnika pokarmowego.
- Szczegóły
- Kategoria: Produkcja roślinna

Wartość biologiczna roślin a nawożenie
Obserwuje się wyraźną zależność pomiędzy zaopatrzeniem rośliny w składniki mineralne, czyli nawożeniem, a wartością biologiczną plonu. Przez wartość biologiczną należy rozumieć sumę zawartości poszczególnych składników, w skład których wchodzą: cukrowce, białka, aminokwasy, tłuszcze, substancje swoiste, witaminy, składniki mineralne.
- Szczegóły
- Kategoria: Produkcja roślinna

Siew materiału kwalifikowanego
W praktyce rolniczej są trzy możliwości zwiększenia dochodowości w produkcji rolniczej. Pierwsza to wzrost plonu, a dalej obniżenie kosztów produkcji oraz wzrost ceny plonów. Rolnik ma wpływ w zasadzie na pierwsze dwie. Punktem wyjściowym do osiągania wysokich plonów jest wysiew materiału kwalifikowanego odmian dostosowanych do warunków klimatyczno-glebowych w danym gospodarstwie.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Lista odmian zbóż ozimych zalecanych na terenie Wielkopolski
Ważnym elementem wyboru odmiany jest lista odmian zalecanych. Listy odmian zalecanych są tworzone na podstawie doświadczeń Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego i Rolniczego (PDOiR) i dopasowane do warunków klimatycznych i glebowych danego województwa. Dzięki dokładnej analizie doświadczeń PDOiR można wybrać odmianę, która będzie najlepiej spełniała oczekiwania i sprawdzi się w danym regionie.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Łąki kwietne jako element przeciwdziałania suszy
Problemy z brakiem wody są z roku na rok coraz bardziej poważne i dotyczą w zasadzie każdego z nas, dlatego ważne jest świadome i odpowiedzialne gospodarowanie wodą. Czy łąki kwietne mogą stanowić skuteczne narzędzie w walce z tak ogromnym problemem?
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Uprawa kukurydzy - korzyści i zagrożenia
Uprawa kukurydzy w Polsce cieszy się dużą popularnością. Roślina ta może być użytkowana na wiele sposobów i stanowi istotny składnik w żywieniu zwierząt. Na prawidłową jej uprawę ma wpływ wiele czynników, takich jak nawożenie, termin siewu czy ochrona przed szkodnikami.