- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Rolnictwo regeneratywne
Rolnictwo regeneratywne to zespół praktyk, narzędzi i strategii umożliwiających wytwarzanie żywności, dbając jednocześnie o odbudowę zdegradowanych działalnością człowieka terenów rolniczych. Głównym celem jest tu odbudowa właściwego poziomu materii organicznej, która wpływa na regeneracje gleby, a także zwiększenie jej urodzajności.
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko
Działania wpływające na ograniczenie zmian klimatycznych
Ekosystem na Ziemi znajduje się w kryzysie, następują widoczne zmiany, zauważalne są procesy zanikania gatunków oraz degradacja środowiska naturalnego, a wszystko to za sprawą działalności człowieka. Tak niekorzystne zmiany w środowisku są zagrożeniem dla dalszej egzystencji ludzkości.
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Aktualności
Znakowanie żywności a świadomość konsumencka
Podstawową funkcją znakowania żywności jest ochrona interesów konsumenta, w tym głównie jego zdrowia. Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia bardzo rygorystycznie określa warunki, jakie musi spełniać oznakowanie żywności. Najważniejsza jednak jest świadomość konsumentów dotycząca zwracania uwagi na etykiety produktów spożywczych.
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Ekonomika
Formy ewidencji przychodów i rozchodów w gospodarstwie rolnym
Podejmowanie decyzji dotyczących funkcjonowania gospodarstw rolnych w gospodarce rynkowej bardzo często odbywa się intuicyjnie, bez wiedzy z zakresu rachunku ekonomicznego, co może skutkować nietrafnością decyzji czy też inwestycji. Dlatego tak ważna jest umiejętność wykorzystania już znanych i wypracowanych zasad rachunku ekonomicznego opartych na formach ewidencji księgowej.
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Wapnowanie gleb
Odkwaszanie gleby poprzez stosowanie nawozów wapniowych poprawia jej właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne. Nie zawsze jednak jest to skuteczne. Przed rozpoczęciem nawożenia trzeba poznać odczyn pH gleby, który jest kluczowy w tym zabiegu.
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Innowacyjne rozwiązania z zakresu produkcji roślinnej
Określenie innowacyjności oznacza wprowadzenie czegoś nowego lub już znanego, jako nową rzecz. Jako innowację można również rozumieć proces realizacji koncepcji. Współczesna gospodarka charakteryzuje się innowacyjnością przedsiębiorstw oraz obszarów, co w konsekwencji prowadzi do przekształcenia regionu, lecz nie zawsze zgodnego z zamierzonym.
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
Czy korekcja racic u bydła jest ważna?
Początek wiosny to czas dla hodowców bydła na dokładne sprawdzenie stanu zwierząt przed wypuszczeniem ich na pastwisko. Jednym z elementów pielęgnacji jest korekcja racic, a niedbałość w tym przypadku może prowadzić do poważnych schorzeń i zmniejszonej wydajności.
Strona 89 z 105