Aktualności
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Pomoc krajowa i unijna

Pomoc dla utrzymujących lochy i prosięta - do 15 kwietnia zgłoś nowo urodzone zwierzęta. Wnioski do 29 kwietnia
Trwa nabór wniosków o wsparcie dla hodowców świń, których gospodarstwa zagrożone są utratą płynności finansowej w związku z ograniczeniami na rynku rolnym spowodowanymi epidemią COVID-19. Pomocą mogą zostać objęte prosięta urodzone pomiędzy 15 listopada 2021 roku a 31 marca 2022 roku. Co ważne, 15 kwietnia mija termin na ich zarejestrowanie.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Grzyby powodujące choroby zbóż
Jednym z czynników chorobotwórczych w uprawach zbóż są grzyby. Ich szkodliwa działalność powoduje duże straty w plonach. Przyczyniają się bezpośrednio do obniżenia powierzchni asymilacyjnej liści i kłosów, co dalej powoduje zdrobnienie ziaren oraz spadek ich ilości w kłosie.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Ekologiczna uprawa warzyw
Ekologiczna uprawa warzyw to nie tylko uprawa bez stosowania chemii, ale także sposób życia – uprawiając warzywa wiemy, co jemy. Prowadząc taką uprawę, można również zaobserwować po pewnym czasie małe ilości szkodników i chorób.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Aktualności

Szkolenia chemizacyjne w powiecie gnieźnieńskim
Zakończyła się pierwsza tura szkoleń uprawniających rolników do stosowania środków ochrony roślin. Szkolenia trwały od 28 do 31 marca 2022 roku.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Wiosenne nawożenie azotem
Odpowiednio wykonane nawożenie wiosną ma ogromny wpływ na zdrowie i kondycję roślin, a także na wielkość i jakość plonu. Szczególnego znaczenia nabiera dostarczenie w tym okresie azotu, lecz nie jest to jedyny pierwiastek potrzebny roślinom na początku okresu wegetacji.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Aktualności

Zdrowy styl życia poprzez racjonalne żywienie
Dieta i aktywny tryb życia są niezbędne w dążeniu do utrzymania dobrej kondycji zdrowotnej. Ważna jest nasza świadomość i wiedza na temat tego, czym i jak się odżywiamy. Istotą diety jest zapobieganie chorobom poprzez utrwalanie wzorców zdrowego stylu życia. Korzystne działanie diety może nas uchronić przed ryzykiem wystąpienia wielu chorób, z jakimi borykamy się we współczesnym świecie.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: SIR | KSOW+

Europejskie warsztaty dotyczące rolnictwa ekologicznego
Europejskie Partnerstwo Innowacyjne na rzecz Wydajnego i Zrównoważonego Rolnictwa (EIP-AGRI) organizuje warsztaty pod nazwą „Przejście na rolnictwo ekologiczne: innowacyjne podejścia i wyzwania”, które odbędą się w dniach 22-23 czerwca 2022 roku we Florencji, Włochy. Zgłoszenia trwają do 11 kwietnia.
Strona 96 z 123
Wydarzenia