Doradztwo
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Pobieranie wody przez system korzeniowy rośliny
Woda jest niezbędnym składnikiem do życia fauny oraz flory. W przypadku roślin nie tylko umożliwia im funkcjonowanie, ale też przyczynia się do ich wzrostu i nabierania jakości. Jedną z metod pobierania wody przez roślinę jest system korzeniowy.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Czynniki wpływające na uprawę marchwi
Uprawa marchwi w Polsce cieszy się dużą popularnością, a wielu rolników chętnie włącza to warzywo w zasoby swojej produkcji. Jednak przed podjęciem decyzji o uprawie marchwi, należy pamiętać o warunkach niezbędnych do jej prawidłowego wzrostu.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Produkty pszczele – właściwości i zastosowanie
Produkty pszczele to nie tylko wszystkim znany miód. Oprócz tego słodkiego przysmaku, pszczoły wytwarzają również pyłek, pierzgę, mleczko, propolis oraz jad. Warto przyjrzeć się tym produktom, ponieważ mają one wiele cennych właściwości i pozytywnie wpływają na organizm człowieka.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Odmiany wybranych gatunków roślin dla województwa wielkopolskiego
Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych (COBORU) przy współpracy z samorządami województw, Izb Rolniczych oraz innych podmiotów koordynują prace, dzięki którym na podstawie wyników doświadczeń i badań powstają corocznie Listy Odmian Zalecanych dla danego województwa.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Śródziemnomorski zielnik - uprawa ziół w ogrodzie i na balkonie
Zioła są ozdobą i jednocześnie cennym dodatkiem do potraw, znajdzie się dla nich miejsce również w domowej apteczce. Mogą być uprawiane zarówno w ogrodzie, jak i na tarasie czy balkonie. Przy sadzeniu ziół istotne będzie nasłonecznienie, odpowiednie podłoże oraz dobór odmian.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Jak prawidłowo zadbać o trwałe użytki zielone?
W Polsce trwałe użytki zielone stanowią około 10% powierzchni użytków rolnych i są cennym źródłem paszy dla zwierząt gospodarskich. W dobie zmieniającego się klimatu, gdy coraz częściej są odczuwalne okresowe niedobory wody, zasadnym jest zadbanie o uprawy trwałe, gdyż one lepiej niż inne rośliny są w stanie poradzić sobie z trudnymi warunkami środowiskowymi.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Produkcja roślinna

Wiosenny obrót materiałem siewnym
Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa przypomina, że wybór materiału siewnego, jako środka produkcji ma kluczowy wpływ na wielkość i jakość uzyskanego plonu a także na koszty zabiegów ochrony roślin oraz możliwość pozyskania określonych dopłat.