- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Pomoc krajowa i unijna
Wsparcie na rozwój pasieki – trwa nabór
Jeszcze do 31 maja 2022 roku indywidualni hodowcy pszczół mogą ubiegać się w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) o dofinansowanie do przezimowanych rodzin pszczelich.
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Pomoc krajowa i unijna
Premia pielęgnacyjna i zalesieniowa – nie przegap terminu na złożenie wniosku
Do 16 maja 2022 roku Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) przyjmuje wnioski o przyznanie premii pielęgnacyjnej i zalesieniowej w ramach finansowanego z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020 poddziałania „Wsparcie na zalesianie i tworzenie terenów zalesionych”.
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
Nowoczesna produkcja mleka
Od kilku lat obserwujemy gwałtowny rozwój nowoczesnych technologii związanych z odchowaniem bydła mlecznego, pozyskiwania mleka, a nawet metod oceny wartości hodowlanej i produkcyjnej. Umiejętne wykorzystywanie tych narzędzi obecnie pozwala nie tylko na znaczne usprawnienie procesu produkcji, ale pozwala na podejmowanie ważnych decyzji hodowlanych i strategicznych dla firmy.
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko
Wpływ drzew na kształtowanie środowiska
Drzewa, jak wszystkie organizmy żyjące na Ziemi, ewoluowały na przełomie wieków. Dawno temu były to widłaki, skrzypy czy paprocie, które do życia potrzebowały dwutlenku węgla, światła i wody. Dzisiaj rola drzew jest o wiele większa, ponieważ wpływa na funkcjonowanie całego ekosystemu.
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko
Stosowanie nawozów azotowych w świetle dyrektywy azotanowej
W połowie 2018 roku weszły w życie zapisy rozporządzenia dotyczącego „Programu działań mających na celu zmniejszenie zanieczyszczeń wód azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych oraz zapobieganiu dalszemu zanieczyszczeniu”, popularnie nazwanego programem azotanowym.
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko
Ekologiczna produkcja zdrowej żywności
W trosce o swoje zdrowie, coraz częściej sięgamy po żywność ekologiczną. Produkty wytwarzane w ten sposób opierają się na naturalnych sposobach produkcji, które są uregulowane prawnie. Warto jednak zwrócić uwagę na oznakowania produktów, które często są mylące i nie mają nic wspólnego z ekologiczną uprawą.
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Rozwój obszarów wiejskich (ROW)
Śniadanie wielkanocne Koła Gospodyń Wiejskich w Kowalewie
Wielkanoc uznawana jest za najważniejsze chrześcijańskie święto, spędzane w rodzinnym gronie przy wspólnym posiłku przygotowanym z poświęconych wcześniej produktów. Okazję do takiego spotkania wykorzystały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Kowalewie, które zorganizowały świąteczną ucztę połączoną z warsztatami rękodzieła.