Aktualności
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Produkcja roślinna

Czynniki wpływające na rozwój i wzrost roślin
Istnieją dwie zasadnicze grupy czynników wpływających na rozwój i wzrost roślin. Pierwsza z nich to czynniki endogenne, w których ważną rolę odgrywają fitohormony, znane jako regulatory wzrostu i rozwoju. To w nich właśnie zawarta jest informacja genetyczna, która reguluje procesy zachodzące w komórkach roślin. W określonych częściach syntetyzują się fitochormony i wraz z upływem czasu, rozpraszają się po całej roślinie.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Wydarzenia

Konferencja Kierunek Innowacja
Z Nowym Rokiem wracają regionalne konferencje „Farmera” – Kierunek Innowacja. To szerokie grono znamienitych prelegentów i gości oraz wiele sesji, w których poruszone zostaną najbardziej aktualne i najważniejsze dla rolników tematy.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Publikacje i filmy

Akademia żywienia krów mlecznych – wyzwania współczesnego producenta mleka
Relacja wideo prezentująca cykl szkoleń zatytułowany „Akademia żywienia krów mlecznych – wyzwania współczesnego producenta mleka”. Cykl został zorganizowany dla rolników oraz hodowców krów mlecznych z obszaru Wielkopolski przez Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich we współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu – Wydziałem Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Publikacje i filmy

Warsztaty z zakresu przetwórstwa kiełbas
Relacja z warsztatów z zakresu przetwórstwa kiełbas, zorganizowanych w dniach 13-15 grudnia 2022 roku w ramach realizacji operacji „Nowoczesne rozwiązania w przetwórstwie żywności”, mającej na celu podniesienie poziomu wiedzy w zakresie krótkich łańcuchów dostaw i prowadzenia przetwórstwa produktów rolnych na niewielką skalę w gospodarstwie oraz propagowanie innowacyjnych rozwiązań w przetwórstwie żywności, co umożliwi dywersyfikację dochodów w gospodarstwie rolnym.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Dobrostan zwierząt gospodarskich pod kątem termicznym
W okresie jesienno-zimowym kwestia zapewnienia zwierzętom odpowiedniego komfortu termicznego stanowi szczególne wyzwanie. Zbagatelizowanie aspektów związanych ze zdolnością walki z niskimi temperaturami może wpłynąć na obniżenie wydajności mlecznej lub mięsnej zwierząt bądź doprowadzić do występowania chorób, które mogą wyłączyć zwierzęta na pewien czas z pracy. To zaś w znacznym stopniu negatywnie wpłynie na sytuację ekonomiczną rolnika.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Pomoc krajowa i unijna

Wsparcie dla producentów świń – nabór wniosków w styczniu
Rolnicy zajmujący się produkcją trzody chlewnej będą mogli otrzymać nowe wsparcie. Dofinansowanie wyniesie od 2400 do 70 000 złotych. Do Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014–2020 został dodany nowy instrument wsparcia.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Środowisko

Zadrzewienia – nie tylko element krajobrazu
Kto z nas, będąc na spacerze z bliskimi „za miastem” lub patrząc z okna samochodu czy z siodełka roweru choć raz nie zaczepił wzrokiem o drzewa i krzewy rosnące przy gruntowych, polnych drogach czy przecinające połacie pól uprawnych? Komu nie zdarzyło się szukać miejsca na odpoczynek w ich sąsiedztwie lub cienia albo schronienia przed deszczem? Komu nie zaświtała myśl, że takie zadrzewienia cieszą oczy w porze kwitnienia i są tu całkiem „na miejscu”? Zadrzewienia śródpolne, bo o nich mowa, są ważną częścią krajobrazu i pełnią wiele różnych funkcji środowiskowych. Wiele z nich jest istotnych dla środowiska rolniczego i dlatego warto znać inne ich funkcje poza walorami wizualnymi.
Strona 63 z 123
Wydarzenia