- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Stosowanie uprawy bezorkowej – wady i zalety
Uproszczenia w uprawie roli są rzeczą bardzo innowacyjną i potrzebną, lecz jednocześnie powrotem do pierwotnego oddziaływania na ziemię w sposób mało aktywny. System bezorkowej uprawy gleby niesie ze sobą wiele korzyści finansowych i organizacyjnych, jednak nie jest w pełni doskonały. Co zatem przemawia za stosowaniem tej metody?
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Ekonomika

Dokumentacja w gospodarstwach rolnych
Od czasu wejścia Polski do Unii Europejskiej można zauważyć narastającą biurokrację w gospodarstwach rolnych. Coraz więcej kontroli zmusza rolników do prowadzenia dodatkowych dokumentów i sprawozdań. W niektórych gospodarstwach, zwłaszcza mniejszych, jest to szczególny problem, ponieważ nie wszyscy potrafią odpowiednio segregować i przechowywać urzędowe pisma.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Orzechy laskowe w ogródku. Sadzenie plantacji leszczyny
Poszukując dodatkowego źródła dochodu z gospodarstwa rolnego, warto zainteresować się uprawą leszczyny pospolitej, czyli orzecha laskowego (Corylus avelana). Liczba plantacji leszczyny w Polsce jest mała, a głównym dostawcą i producentem orzechów laskowych są Hiszpania, Włochy, Turcja czy Francja. Założenie własnej plantacji wymaga czasu i pracy, ale może być bardzo opłacalne.
- Norbert Kowalski
- Kategoria: eDWIN

Platforma doradcza eDWIN zadebiutuje na targach w Sielinku
Za nieco ponad cztery miesiące, podczas czerwcowych targów w Sielinku, odbędzie się prapremiera platformy doradczej eDWIN, której pomysłodawcą jest Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu (WODR). Co więcej, w tym roku WODR zamierza zorganizować wszystkie zaplanowane targi, które w ostatnich dwóch latach niejednokrotnie były odwoływane z powodu pandemii koronawirusa.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Wpływ żywienia paszami objętościowymi na wydajność krów mlecznych
Obecnie w Polsce około 91% pogłowia krów mlecznych to zwierzęta rasy holsztyńsko- fryzyjskiej, charakteryzujące się wysokim potencjałem genetycznym i produkcyjnym. Zwierzęta w żywieniu wymagają pasz objętościowych o bardzo dobrej jakości, wysokiej wartości odżywczej, zapewniającej wysoką koncentrację energii i spełniającej normę sanitarno-higieniczną. Ma to decydujący wpływ na efekty produkcyjne i opłacalność produkcji mleka.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko

Ochrona środowiska w gospodarstwie rolnym
Wymuszona konieczność zaspokojenia coraz to większych potrzeb żywnościowych ludności zmieniła bardzo obraz wsi i rolnictwa w Polsce. W gospodarstwach rolnych, które stanowią podstawowy obiekt produkcyjny w środowisku rolniczym, kumulują się wszystkie problemy dotyczące ochrony środowiska. Pomimo szeroko rozpowszechnionej informacji z tego zakresu, poziom wiedzy na temat ekologii nadal jest bardzo zróżnicowany.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko

Znaczenie wody dla funkcjonowania roślin
Zapotrzebowanie wodne roślin jest zróżnicowane w poszczególnych ich okresach życia. Niedostatek wody w którejkolwiek fazie rozwoju przyczynia się do zakłócenia funkcjonowania rośliny, co z kolei prowadzi do zmniejszenia plonu. Co ciekawe, wiele roślin przystosowało się do niedoboru i nadwyżek wody, wytwarzając w sobie mechanizmy obronne.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko

Mykotoksyny w materiałach paszowych. Jak sobie z nimi radzić?
Mykotoksyny są toksycznymi metabolitami niektórych grzybów należących głownie do rodzajów Aspergollius, Fusarium i Penicilium. To naturalne substancje, które skażają rośliny i płody rolne. Mogą być również niebezpiecznie dla życia i zdrowia zwierząt gospodarskich, ponieważ wnikają do organizmu przez skórę oraz spożywaną paszę. Warto zatem wiedzieć, w jaki sposób zapobiegać ich występowaniu.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko

Owady zapylające i ich znaczenie w ekosystemie
Dziko żyjące owady zapylające, zwłaszcza pszczoły, są uważane za gatunki zwornikowe. Oznacza to, że mają ogromny wpływ na ekosystem poprzez zapewnianie różnorodności biologicznej. Bez nich nasz świat by nie przetrwał, dlatego ważne jest, żeby stwarzać im dogodne warunki do rozwoju.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Efektywne żywienie bydła opasowego
Jednym z ważniejszych czynników w opasie bydła jest prawidłowe żywienie. Decyduje ono zarówno o wynikach produkcyjnych, jak i jakości mięsa. Zbyt intensywne karmienie bydła może powodować nadmierne odkładanie tłuszczu, natomiast zbyt niskie dawki pokarmowe wpływają negatywnie na tempo wzrostu i umięśnienia.