WODR Poznań
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Publikacje i filmy

Akademia żywienia krów mlecznych
W 2022 roku Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu we współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu, wydziałem Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach, zorganizował cykl szkoleń „Akademia żywienia krów mlecznych – wyzwania współczesnego producenta mleka”. Szkolenia były skierowane do rolników oraz hodowców bydła mlecznego z obszaru wielkopolski.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Publikacje i filmy

Akademia żywienia krów mlecznych – wyzwania współczesnego producenta mleka
Relacja wideo prezentująca cykl szkoleń zatytułowany „Akademia żywienia krów mlecznych – wyzwania współczesnego producenta mleka”. Cykl został zorganizowany dla rolników oraz hodowców krów mlecznych z obszaru Wielkopolski przez Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich we współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu – Wydziałem Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Publikacje i filmy

Warsztaty z zakresu przetwórstwa kiełbas
Relacja z warsztatów z zakresu przetwórstwa kiełbas, zorganizowanych w dniach 13-15 grudnia 2022 roku w ramach realizacji operacji „Nowoczesne rozwiązania w przetwórstwie żywności”, mającej na celu podniesienie poziomu wiedzy w zakresie krótkich łańcuchów dostaw i prowadzenia przetwórstwa produktów rolnych na niewielką skalę w gospodarstwie oraz propagowanie innowacyjnych rozwiązań w przetwórstwie żywności, co umożliwi dywersyfikację dochodów w gospodarstwie rolnym.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Dobrostan zwierząt gospodarskich pod kątem termicznym
W okresie jesienno-zimowym kwestia zapewnienia zwierzętom odpowiedniego komfortu termicznego stanowi szczególne wyzwanie. Zbagatelizowanie aspektów związanych ze zdolnością walki z niskimi temperaturami może wpłynąć na obniżenie wydajności mlecznej lub mięsnej zwierząt bądź doprowadzić do występowania chorób, które mogą wyłączyć zwierzęta na pewien czas z pracy. To zaś w znacznym stopniu negatywnie wpłynie na sytuację ekonomiczną rolnika.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Aktualności z SIR

Sztuka Robienia Kiełbas. Warsztaty w ramach operacji „Nowoczesne rozwiązania w przetwórstwie żywności”
Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) w terminie 13-15 grudnia 2022 roku zorganizował dla grupy 25 osób trzydniowe warsztaty z zakresu przetwórstwa kiełbas w ramach operacji „Nowoczesne rozwiązania w przetwórstwie żywności”.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Pomoc krajowa i unijna

Wsparcie dla producentów świń – nabór wniosków w styczniu
Rolnicy zajmujący się produkcją trzody chlewnej będą mogli otrzymać nowe wsparcie. Dofinansowanie wyniesie od 2400 do 70 000 złotych. Do Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014–2020 został dodany nowy instrument wsparcia.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Aktualności

Wesołych Świąt!
Szanowni Państwo, niech Święta Bożego Narodzenia będą okresem wytchnienia, spokoju oraz okazją do odpoczynku od codziennych trosk. Życzę, abyście spędzili Państwo święta w rodzinnym gronie oraz atmosferze pełnej ciepła i miłości. Oby był to czas, który pozwoli Państwu nabrać nowych sił i energii, by spełniać i realizować zawodowe oraz prywatne marzenia w nadchodzącym Nowym Roku.
Wydarzenia