WODR Poznań
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Szeroki zad, pysk czy „rynienka” na kręgosłupie. Jak oceniane jest bydło?
Wycena bydła mięsnego oraz wybór superczempiona jest nieodłącznym elementem targów rolniczych w Sielinku. Jednak, jakie cechy są brane pod uwagę przez sędziów przy wycenie, kiedy hodowcy powinni zaczynać przygotowania bydła i czy już po narodzinach można ocenić czy dane ciele będzie czempionem?
- Szczegóły
- Autor: Maciej Zimnicki
- Kategoria: Ekonomika

Kalkulacje rolnicze produkcji roślinnej oraz zwierzęcej, wrzesień 2025
Przedstawiamy kalkulacje dotyczące produktów roślinnych oraz produkcji zwierzęcej, które obejmują między innymi materiał siewny, rodzaj nawozu, koszty maszyn oraz usługi. Zestawienie dotyczy miesiąca września 2025 roku.
- Szczegóły
- Autor: Maciej Zimnicki
- Kategoria: Ekonomika

Rachunkowość jako narzędzie wspierające rozwój gospodarstwa rolnego
W ramach działań informacyjnych mających na celu zachęcenie rolników do prowadzenia rachunkowości w gospodarstwach rolnych Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi podjęło się promocji korzyści wynikających z prowadzenia uproszczonej rachunkowości w gospodarstwach rolnych.
- Szczegóły
- Autor: Maciej Zimnicki
- Kategoria: Ekonomika

Ankieta koniunktury w gospodarstwie rolnym
Główny Urząd Statystyczny w okresie od 14 do 31 lipca 2025 roku, na obszarze całego kraju w losowo wybranych gospodarstwach rolnych prowadzi badanie reprezentatywne "Koniunktura w gospodarstwach rolnych (AK-R)".


